Beskraj 2017, Despotika

Beskraj 2017, Despotika

Ovaj beli sovinjon vinarije Despotika, iz vinograda u selu Golobok u okviru Krnjevačkog vinogorja, dokaz je mnogo čega, a tu je i dvostruka zlatna medalja iz Sofije sa balkanskog vinskog nadmetanja BIWC 2019.

Kao prvo, Beskraj 2017 je dokaz da se vinarska upornost isplati, da je jača od svake sudbe, pa i one koja Beskraju uopšte nije bila naklonjena. Jer vino od ove sorte je rađeno 2012. godine u kupaži sa rajnskim rizlingom, pa je nakon toga usledila godina kada ga uopšte nije bilo, pa kišna i očajna berba 2014, dok je četiri godine kasnije grad u potpunosti uništio rod!

Drugi je dokaz da vinski stručnjaci ponešto i znaju. Jer je za ovaj sovinjon blan iz berbe 2015. čuveni vinski sudija Darel Džozef svojevremeno rekao da je to potpuno novi, viši nivo sovinjona iz zaprepaščujuće mladih vinograda! A to je dvostruko zlato, nakon osvojene bronze 2016. godine, takođe u Sofiji, upravo i potvrdilo.

Treći dokaz se odnosi na domaće stručnjake i regulative jer je ovo prvo vino vinarije Despotika koje je dobilo oznaku geografskog porekla a koju je Udruženje vinara Šumadije steklo pravo da koristi od 2017. godine. Pritom je Beskraj dobio najvišu moguću ocenu Ministarstva poljoprivrede i uz nju ljubičastu oznaku KGPK što znači da se deklariše kao vrhunsko vino sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i kvalitetom. Upravo se ove godine sa tom markicom i pojavilo na policama.

Ono što je na ovom vinu u lepoj boci možda pogrešno su etiketa i kapica, jer su srebrne boje na beloj pozadini. A posle svega dosad rečenog, jasno je da bi zlato više odgovaraloJ

Na prvi pogled žuto vino sa jasnim zelenkastim odbljescima asocira na svežinu. I svežine je na tone, toliko da se na zidovima čaše zadržavaju mehurići iz kojih prskaju hrskave kiseline limete praćene vinskim svećama što je najava 13% alkohola savršeno uklopljenog, i dosta punog tela za vino iz inoksa. Aromatski prikaz jeste neobičan, jer nakon jasnih naleta zove i vinogradarske breskve, sledi slojeviti ulaz u dugu završnicu u kojoj će se odjednom ukazati razna zrela voća, od dinje, ananasa, marakuje i čega sve ne. Jednostavno, ovo vino daje priliku konzumentu da uživa, ali i pusti mašti na volju istražujući šta se sve u zlatnoj završnici oseća.

Prema elaboratu, vino je bilo obavezno da barem šest meseci odleži u boci, a kako je 2017. godina bila toplija, što sovinjonu ne leži previše, evidentno je po postignutom rezultatu da se oko termina berbe mnogo i dobro razmišljalo.

Konačno, iz vinograda veličine 0,9 hektara dobijeno je oko 3.000 boca a ako vas zanima sa čime bi ga uparili, pazite sad: Uz sendvič od masnog belog sira i mladu zelenu ljutu papričicu (boja i nijansa slična ovom vinu), ljutina bi bila izbrisna kao mlekom nakon gutljaja Beskraja 2017. Pa vi vidite!

nazad na vrh