Pinot Noir 2016, Chateau Kamnik

Pinot Noir 2016, Chateau Kamnik

Pinot Noir 2016 iz skopske vinarije Chateau Kamnik nećete pronaći u beskonačnom spisku osvojenih zlatnih medalja sa najvećih svetskih nadmetanja za dragulje iz njihovog podruma. Sudeći prema cenovnom razredu, očekivanja će biti još manja jer izvorno ovo vino staje jedva preko desetak evra. Pa zbog čega onda ovako ozbiljno pakovanje?

Debela, teška, tamna boca, crni vosak što prekriva izvrsni plutani čep koji odmah po skidanju površinskog sloja otkriva žig vinarije, jedinu ilustraciju koja se nalazi i na svedenoj i nenametljivoj crnoj etiketi gde se berba jedva nazire. I dalje imamo utisak da je tu previše elegancije za datu cenu. No, pravi se vulkan mirisa i ukusa krije ispod zapušača kad ga izvadite i kao iz odžaka parne lokomotive, momentalno u vis sukne zagasiti plamen čokolade, trešanja, cimeta koji će vas u tren oka ubediti da zaboravite na prenos utakmice Lige šampiona, i posvetite se uživanju u trajanju od 0.7 litara.

Već taj prvi susret ubedi vas da ostavite sa strane degustacionu i izvadite veliku Riedel čašu za pino. Jer šteta je ne istražiti ovu bombonjeru do tančina. Ukoliko odmah krenete sa konzumiranjem, kiseline se učine dosta visoke pa praćene crnim bobičastim voćem koje nastupa umesto prvog aromatskog utiska po otvaranju, savršeno možete upariti ovo vino sa srednje pečenim stekom. No već nakon nekoliko minuta, srednje telo i potpuno glatki svileni tanini preuzimaju primat dok se u saglasju sa bogatom aromatikom vino čini punijim nego što zapravo jeste. Tu je i sladić kao rezultat petnaestomesečnog odležavanja u francuskom i američkom bariku koji samo nežno povezuje strukturno bogatstvo sve harmoničnijeg vina kako vreme prolazi, sa 13,5 procenata alkohola. Jako duga završnica iznedriće konačno reminescencije na suve šjive, crne trešnje, ponovo mnoštvo začina i pomalo dima. Svaki je gutljaj sve klizaviji, slađi i ovaj Pinot Noir prosto mami dim od cigare. U osnovnoj preporuci su možda baš zbog toga specijaliteti od dimljenog lososa, čuščije paštete, a sir tipa brie, sjajan je izbor.

Proizvođač tvrdi da ova etiketa ima potencijal odležavanja nekoliko godina, međutim ako jednu bocu otvorite i probate, teško da će iz kutije išta ostati za narednu Novu godinu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama