Chicha Rose 2017, Vinarija Škrbić

Chicha Rose 2017, Vinarija Škrbić

Po mnogo čemu je Vinarija Škrbić jedinstvena na domaćoj vinskoj sceni baš kao i ovaj roze što bojom naginje lepoj ružici sa bakarnim ali i ljubičastim odsjajima.

U najozbiljnije zamišljenom i izgrađenom objektu domaćeg vinskog turizma, koji se, da pomenemo uzgred, nalazi nepunih desetak minuta od centra Beograda, na jednom mestu su u čarobnom spoju nalik na tvrđavu umreženi vinarija, barik podrum, veliki i prestižan restoran, gril kula i hotel sa četiri zvezdice. Pri čemu su vina iz ove vinarije proletos ponela pregršt vrednih medalja sa Novosadskog sajma.

Jedno od zlata osvojila je kupaža sorti muskat hamburg i merlo ChiCha Rose 2017. Iako se ovo vino od svoje prve verzije 2013. godine proizvodilo isključivo od sorte merlo, upravo je poslednje izdanje urađeno kao kupaža odmah privuklo našu pažnju, baš kao i novosadskog žirija.

Potpuna suvoća vina je ono što ga na prvi pogled razlikuje od uobičajenih blendova muskat hamburga i merloa. Ta suvoća izuzetno prija kao i fine note ružinih latica i ratluka na nosu, dok muskatni deo postaje vrlo jasan tek na nepcu gde se razigrane peckave kiseline sa velikim uspehom trude da vino zapamtite u čemu pomaže i veoma duga završnica.

I dok “sveće” na zidovima čaše najavljuju ozbiljnost strukture i prisutan alkohol vina rađenog u inoksu, ono se može piti jako rashlađeno i tada perfektno osvežava te je idealno za kombinacije sa prasetinom, pršutom, blagim kozjim sirom. Ali ako ga ostavite malo u čaši, javlja se izvesna doza aromatske slasti a 13% alkohola zaokružuju priču i vino približavaju aperitivnoj strukturi ili odličnom prijatelju suvih kolača, orasnica, dimljenog lososa, jakog kozjeg sira pa i raznih vrsta obrok-salata.

Za konačnu aromatsku viziju ovog rozea glavnu zaslugu nosi Milanka Škrbić, supruga vlasnika vinarije koji to sa ponosom ističe:

- Vino je napravljeno po našem ukusu - kaže Siniša Škrbić - Milanka je diplomirani enolog a ja se u potpunosti slažem sa njenom vizijom i ne samo ja, sudeći prema onome kako se ovaj roze pokazuje u kombinaciji sa jelima iz našeg restorana i kako ga gosti ocenjuju.

I za kraj, jedino što ovaj objekat i Vinarija Škrbić u Borči nemaju, to su sopsteni vinogradi. Ali sirovina za liniju vina Chicha iz koje je ovaj Rose dolazi iz jednog od najboljih vinorodnih krajeva Srbije Levača, iz Male Drenove i Trstenika. Kontrolisana proizvodnja svake godine iznedri oko 1.500 boca ovog vina koje, kad ga probate, složićete se, spada u sam vrh domaće pink scene. A najbolje je da ga probate u samoj vinariji koja je doživljaj za sebe.

nazad na vrh

Srodni tekstovi