Probus 276, Deurić

Probus 276, Deurić

Ovaj Probus 276 iz berbe 2016, jedno je od najiščekivanijih crvenih vina u Srbiji i dolazi iz Male Remete i vinarije Deurić. Očekivanja su bila opravdana, probus se iz svoje nulte berbe već okitio srebrom na najprestižnijem svetskom ocenjivanju Decanter 2018.

Veći broj vinskih stručnjaka imao je priliku da ga proba i pre izlaska na tržište u proleće 2018. godine a nestrpljenje izazvano još uvek neistraženim dometima novostvorene sorte probus samo je dodatno podgrevano šapatima o velikom potencijalu, i sorte, i baš ovog vina koje je ljubomorno čuvano u malom broju barika.

Konačno, vižljasta boca sa elegantnom crnom peskiranom etiketom je pred nama, a vino je toliko gusto i tamno da će dodatno raspiriti priče o tome da li je crveno vino crveno ili gotovo crno kao ovaj probus. Takođe, ukoliko želite ljubičastu čašu zavrtite ovaj ekstrakt aroma plavog, crnog i crvenog bobičastog voća, ponajviše aronije. Vrtlog će zamirisati u širokom krugu a vi ćete dobiti neodoljivu potrebu da što pre probate ono što je aromatsku pijavicu izazvalo.

Usta su momentalno puna do vrha, i istovremeno na jeziku kreće potpuno neizvestan boj moćnih armija kiselina i slasti gde će se iz primarnih veoma voćnih ukusa razviti začinsko zemljane note u završinici. Kao da se sam vojskovođa i rimski car Probus rodom iz ovih krajeva, digao da mačem jakog ekstrakta saseče sve vaše čulne receptore. Ime ovog srpsko-rimskog cara utkano je i u ime ali i nastanak ovog vina, naime broj „276“ označava istovremeno godinu krunisanja Probusa ali i nadmorsku visinu vinograda ove sorte, ujedno najvišeg u Deuriću.

-  Vinograd je nepravilnog oblika i krajnje specifičan jer sadrži čak tri vrste tla - objašnjava tehnolog vinarije Mirko Niškanović. - Probus kao potomak kabernea i kadarke odlično se snašao na toj kombinaciji čistog kamena, peska, gline, što je uticalo da bude dosta kompleksan. A namerno smo ga sadili baš na toj lokaciji i izuzetno smo ponosni što smo srebro na Decanteru dobili za srpsku novostvorenu sortu.

Vinograd od dva hektara je posađen 2014. godine, vino je rađeno delastaž postupkom kao i sva ostala Deurić vina. Fermentacija kreće sa divljim kvascima a kasnije se prelazi na klasična sredstva i vino odležava šest meseci u novom francuskom hrastu.

Uz podatak na poleđini da vino sadrži 13,5% alkohola, pažnju privlači datum punjenja, novembar 2017. godine, što znači da je ovaj Probus 276 odmorio punih pola godine u boci pre nego što će se zvanično predstaviti. A to pokazuje da u Vinariji Deurić nimalo nisu žurili, dok nisu postali apsolutno ubeđeni da je 4.000 boca ovog nektara spremnog za one koji žele da u naknadnom doživljaju osete slasne nalete meda rastvorenog u kvascima.

Kad je o uparivanju sa hranom reč, ne želimo da prejudiciramo, tek je na startu karijere i prave kombinacije sa gastronomskim poslasticama tek treba otkriti. Za početak predlažemo da ovaj probus koristite sa zdravstvenim efektom, kao sredstvo za mršavljenje. Izbacite večeru, zamenite je sa dve čaše vina Probus 276 u društvu ili solo. Nećete pogrešiti, on je glavno jelo i desert u isto vreme.

nazad na vrh

Srodni tekstovi