Merlot Terroire 2016, Jeremić

Merlot Terroire 2016, Jeremić

Znate šta oduševljava kod ovog Jeremić vina? Neverovatno čist i snažan miris čokolade kad pomirišete tek izvađeni čep iz gotovo nesalomljive boce. 

Ljudi vole da njuškaju pampure trudeći se da otkriju neku manu vina, čisto da s prezrenjem vrate bocu konobaru bar jednom u životu, ali ti pampuri najčešće mirišu na bure ili samo na vino. A ovo... ovaj pouzdani pluteni DIAM5 pampur neodoljivo miriše na čokoladu!

I pre nego zaronimo u gotovo purpurno ljubičasti smederevski merlo, par zapažanja koja se ne mogu zaobići. U ovoj se boci na staklu nimalo nije štedelo pa je i težina iste znatna. Namenjena je snažnim muškim rukama za manipulaciju, ali i iskusnijim somelijerima, pogotovo što se ni na vosku oko grlića nije štedelo takođe, pa komadi tog otvrdlog materijala mogu da odskoče daleko dok pokušavate da razbijete i iskopate zagasito crveni pečatnjak.

Da uporedimo: Ako je vino Kanon u sličnom pakovanju neka vrsta vinskog topa (kako bi Ameri to razumeli), Merlot Terroire je sudeći po svemu - interkontinentalni balistički projektil.

Jedina zbunjujuća činjenica na nosu kod ovog stoprocentnog merlo vina je jak miris ljubičice, više kao reminescencija na boju, a potom slede opijajuće kiseline da dodatno istaknu vrhunsku aromatsku slast veoma zrelog crvenog voća koje bukvalno pliva na talasima somotastih tanina i finih začina. I samo će veoma pažljivi posmatrač otkriti trunčicu vanile u završnici, čisto da podseti na prefinjenost i značaj najboljeg francuskog barika.

A strah da će 15 nominovanih procenata alkohola poremetiti harmoniju u ustima nestaje posle prvog gutljaja, ili ako sačekate najviše tri minuta koliko je potrebno merlou da prodiše u čaši. Uprkos mladosti i naznakama mogućnosti maturiranja za najmanje sedam do 10 godina, ovo je potpuno spremno vino za uživanje. Zašto tako brzo izlazi na tržište, objašnjava njegov autor Slavoljub Jeremić:

- To je posebno tretirani merlo, potpunonovi pravac koji ćemo razvijati, truditi se u tome. U suštini, radi se o skromnim količinama vina iz vinograda tik iznad vinarije ali i Dunavašto svakako doprinosi osobitosti ovog vina i verodostojno predstavlja njegovu vinogorsku vrednost.Sve je u njemu kako treba i nikome neće smetati što je vino i mlado i dobro, pa još ako s vremenom postaje još bolje... Zašto da čekamo ostalom, nismo kornjače koje žive vekovima, i kada ćemo da uživamo u dražima koje vino može da priušti, ako treba da odstoji još ko zna koliko vremena.

Za razliku od prethodne berbe koja je rasprodata, ovaj potpuni novitet odležao je godinu dana, ili šest meseci kraće u novim Seguin Moreau burićima iz Icone serije. Tu razliku u vinariji jednostavno objašnjavaju rečima:

- Ne vladamo se striktno kao da nešto mora, već po pojedinačnim vrednostima i osećaju u cilju najbolje mogućeg za svako vino.

I dok zamišljamo kako bi Terroire nastao od probranog grožđa išao uz šumske pečurke, divljač, pršut, meki aromatični sir sa biberom, a najbolje kao meditativno vino uz lepo društvo i klasičnu muziku, već čujemo najavu Jeremića o berbi 2017. kao najboljoj do sada i merlou obranom 16. septembra u najbolji čas, koji će sa 15 procenata alkohola biti još bolji od ovog. Teško je zbilja poverovati da može bolje da se ukrste sve odlike tradicionanog, bogatog i voćnog vina, sa novim stilom koji preferira jako žive kiseline, a što je u ovoj boci slučaj...

Sve u svemu i na prvi pogled, možda veličina nije bitna ali voluminoznost ovog proizvoda, kako spolja tako i iznutra uliva posebno jako predosećanje šta je vinar hteo da kaže, a to je: kako je „teroar“ jedna jako snažna i važna priča.

nazad na vrh

Srodni tekstovi