Talas Crveni 2015, Deurić

Talas Crveni 2015, Deurić

Ukratko: verovatno cenovno najdostupnije crveno vino na domaćem tržištu ukrašeno srebrnim odličjima sa Decantera i nadmetanja u Beču AWC, dva najveća i najznačajnija ocenjivanja u svetu!

Ko je probao baš prva vina iz fruškogorske vinarije Deurić nije mogao ni da pretpostavi kako će ovaj mladi vinarski kolektiv u carstvu plantaže jabuka, baš tom brzinom poskočiti na najviše lestvice srpskog vinskog Olimpa. Ali već prvi susret sa ovom kupažom pino noara i merloa iz berbe 2014 tokom velike zabave na zvaničnom otvaranju vinarije u potpunosti je oduševio i mišljenja okrenuo naglavačke. Fino, sveže, voćno, mirisno crveno vino  prijalo je uz roštilj ali i samo, a naredna berba, koja je postigla gore pomenute, svetski značajne rezultate, novi je iskorak u pravcu vrhunskog kvaliteta.

Talas crveni 2015 nije vino oko kog će se lomiti koplja stručnjaka, niti zahteva veliko znanje vinoljupca. Pitko, sa mnogo crvenog voća na nosu gde se igraju višnje, trešnje, maline, šljive pa i one male šumske bobice, samo su uvod u lepo osećanje finih tanina i nadasve svežih, razigranih kiselina. Za razliku od vina Crveni talas 2014 gde je pino dominirao nad merloom, sad je kupaža pola-pola, a maloprodajna cena u vinariji svega nešto iznad šest evra čini ga jednim od vodećih vina u kategoriji gde se odmerava odnos cene i kvaliteta.

- Generalno sam veoma zadovoljan našim crvenim vinima iz berbe 2015. - tvrdi Mirko Niškanović, tehnolog vinarije Deurić. - Ta je berba bila specifična, grožđe je jako polako sazrevalo, imali smo plod koji je fenolno sazreo pa tanini nisu zeleni već svilenkasti. Iako je u vinu nizak procenat alkohola (12,5%), svežina vina i kiseline su jako lepo sačuvane, a merlo daje voćnost i dodatnu dozu kompleksnosti.

Grožđe za Talas crveni dolazi sa jugozapadno orjentisanih pozicija iz sopstvenih vinograda koji su izuzetno zdravi pri čemu nije bilo potrebe da se žuri sa berbom, ali za dobar konačan rezultat Niškanović „krivi“ i postupke kojima se rukovode u vinariji za sva crvena vina. Rađena su takozvanom „delastaž“ metodom gde se jako puno koristi prirodno oceđivanje gravitacijom čime se izbegavaju bilo kakvi udari a vino se dobija bez pritiskanja. Sortna vina se potom mešaju dok odležavaju na finom talogu kvasca pa se na taj način i talozi mešaju što opet donosi nešto posebno u kupažu koja na ovaj način nije samo prost zbir dva razna vina.

Iako ovo vino ima veoma raznoliku primenu u gastronomiji, od predjela, crvenog mesa, preko jakih žutih sireva pa sve do voćnog kupa, ima i posebno dobru karakteristiku a to je - da ne zahteva hranu. Jednostavno, može da se pije sa prijateljima uz razgovor gde lepa završnica dolazi do izražaja, na opšte zadovoljstvo, a pogotovo u hladnijim danima koje predstoje.

nazad na vrh

Srodni tekstovi