Malvazija istarska 2015, Benvenuti

malvazija istarskaBenvenuti je jedna od najviše nagrađivanih vinarija Istre, a njihova je Istarska malvazija višestruki šampion na vrućem domaćem terenu.

Sveža malvazija Benvenuti osvaja zlatne medalje na istarskom vinskom šampionatu Vinistra dvanaest godina u kontinuitetu, a tu svakako treba pomenuti i dve šampionske titule u svojoj kategoriji 2007. i naredne godine. Decanter je ovoj etiketi iz berbe 2009. nadenuo oznaku Comended, osvojila je veliku zlatnu medalju u Beogradu na Royal Wine Challenge 2008 kupu, a vodeći italijanski vinski vodič Vini Buoni d'Italia je 2010. godine uvrstio u svoju kolekciju.

Od kad je ova sorta prepoznata kao vodeća bela sorta istarskog poluostrva ali i jedna od ključnih hrvatskih autohtonih sorti, zanimanje za vina od nje neprestano raste. Snažna na nosu, guste, slamnato-žute boje, nudi još iz čaše na stolu prepoznatljive nalete breskve i zelene jabuke podržane finim tonovima belog cveća, pre svega akacije. Evidentna elegancija i primetna kompleksnost aroma dodatno su nadograđene svežinom i mineralnošću, dok se srednje telo odlično spaja sa laganim jelima od mesa, ribe i povrća, uz paste i sveže sireve. Posebno je preporučena uz rižoto sa tikvicama i morskim plodovima.

Ovo harmonično vino sa 13% akohola koji je obavijen kratkotrajnim odležavanjem u drvetu je izraženog ukusa a ostavlja pečat zelene jabuke dugo nakon se proguta gutljaj.

Priča vinarije Benvenuti počinje 1946. godine, tad je Petar Benvenuti u mestašcetu Kaldir kraj Motovuna zasadio prvi vinograd koji se i dan danas koristi u proizvodnji. Dalje širenje kreće početkom XXI veka kad Petrov sin Livio sa svojim naslednicima Albertom i Nikolom podiže nove nasade. A kad govorimo o vinu Benvenuti, to je inače priča o posebnosti teroara i mikroklimatskim tačkama centralne Istre gde se mešaju kontinentalna i mediteranska klima.

Oko 15 hektara terasasto postavljenih vinograda nalazi se na beloj zemlji koja utiče na mineralnost i bogate arome ovih vina. Vinogradi su na 250 do 400 metara nadmorske visine, a u samom srcu poseda se nalazi lokacija San Salvatore po kojoj dva desertna vina nose ime. Ove je godine u Londonu Muškat San Salvatore 2011 osvojio internacionalni trofej što je dokaz više kvaliteta vinarije koja svoje proizvode izvozi u SAD, Holandiju, Belgiju, Austriju, Veliku Britaniju, Italiju, ali i zemlje regiona.

Cena ovog vina je nešto ispod 15 evra a može se kupiti ovde.

nazad na vrh

Srodni tekstovi