Venko Andonovski: Temperatura duše

Venko Andonovski: Temperatura duše

Jedan od vodećih savremenih pisaca na Balkanu, Venko Andonovski najradije bi upario vino i knjige:

- Oni koji čitaju znaju da svaki dobar roman, svaka dobra pesma ima svoju temperaturu teksta. I svaki dobar pisac ima svoju temperaturu duše. Temperatura duše postaje temperatura teksta koji on piše. Po tome su slični vino i knjige. Osim toga što ima spoljašnu temperaturu (temperaturu služenja), vino ima i unutrašnju temperaturu teksta (i vino je knjiga, kao što je i duša). Prema temperaturi duše, vina odgovaraju našoj temperaturi, pa ih koristim prema raspoloženju u kojem se nalazim. Postoje, tako, melanholična i nostalgična vina, vina radosti, vina proslave, vina himne, vina povređenosti i poniženja, vina praštanja, vina ljubavi, vina za oproštaj i rastanak...

Pošto u ovom trenutku završavam roman „Pupak svetlosti“ razmišljam o večnim pitanjima koja sam nabrojao i kao karakteristike vina – ljubav, povređenost, praštanje, oduševljenje od sveta, melanholija, rastanak... Mislim da bi mi u izolaciji najviše godila sledeća vina:

- Aleksandrija Cuvee Tikveš i Merlot Single Vineyard Chateau Kamnik, zato što oba odgovaraju mojoj stalnoj ljubičastoj nostalgiji ka jugu otkako sam jednom nogom van Makedonije

- Merlo vinarije manastira Drača, jer je tirkizna anđeoska oda radosti svemu što je Bog stvorio

- Osam tamburaša vinarije Zvonko Bogdan, belo vino narandžastih raspoloženja ne sasvim obuzdanog i pripitomljenog Erosa i boemije

- Roze vino Varijanta Aleksandrović, jer se tu šuma i njeno voće spaja sa nebom i inspiracijom, i belo vino Chardonnay Kovačević, jer je srebrenasti sjaj temperature duše ovog vina idealan za inspiraciju žestokih istina o životu.

          Eto to je moj izbor. Poneo bih i slične knjige koje odgovaraju ovim raspoloženjima. A ako ih nemam, napisao bih baš takve knjige.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama