Bojan Zulfikarpašić: Vino, džez i Jantar!

Bojan Zulfikarpašić: Vino, džez i Jantar!

Pijanista, kompozitor i producent, Bojan Zulfikarpašić jedan je od najistaknutijih savremenih evropskih džez muzičara, ali verovatno i najbolji poznavalaca vina na džez sceni:

- Imam par predispozicija koje mi otežavaju da se ograničim na svega nekoliko vina. Prva je ta da živim u Francuskoj više od trideset godina, zemlji svih vinskih tradicija i jednoj od najbitnijih vinskih kultura sveta, a druga da, kao profesionalni muzičar, isti toliki broj godina obilazim svet i kupujem vina tako da mi je izbor izuzetno širok. Ali, hajdemo:

* Dolina Loare, moja velika ljubav, i vino Domaine de la Chevalerie Alcofribas Bourgueil, stopostotni kaberne fran na teroaru na kojemu taj spoj piše najdivniju vinsku poeziju. Samo ime je anagram koji je Fransoa Rable sebi dao kako bi izbegao cenzuru pri izdavanju „Gargantua i Pantagruela“.

* Morgon Marcel Lapierre, vrhunski game iz Božolea.

* Tri kompletno različite verzije pino noara: Jean Pierre Rietsch Pinot Noir Stierkopf iz Alzasa, Frederic Cossard Domaine de Chassorney Auxey-Duresses Les Crais Rouge iz  Burgonje i Pinot Nero di Franz Haas iz Alte Adiđa u Italiji.

* Iz Goriških Brda bilo koji Gravner, Jakot Franco Turpin i Rebula Klinec.

* Konačno, Srbija i pino griđo sa Fruške gore Jantar od Bojana Baše, vino koje je doživelo aposlutni uspeh kod vinskih poznavalaca i pre nego što je pušteno na tržište, te prokupci od Kostića i Gage Ivanovića.

To je, naravno, samo za par nedelja karantina, a onda bi pravili drugu listu!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama