Časlav Matijević: Mali a veliki

Časlav Matijević: Mali a veliki

Zaštitino lice gotovo svih vinskih dešavanja u regionu, izvanredni kuvar i čovek s titulom vinskog ambasadora Slovenije, Časlav Matijević je u pravom smislu reči vinski ovisnik:

- Kasnim s ulazom u karantin ali ipak sam nakrcao nešto vina. Podelio sam ih u dve „kašete“ – slovenačka i istarska, s tim da sam ovaj put obratio pažnju na manje medijski zastupljene vinare i vinarije.

Iz Slovenije sam tako izdvojio:
- Vinara Gregora Mikuža i vinariju M-enostavno dobra vina iz Maribora s etiketama ExtreM, blend najboljih godišta sovinjon blana, te bigBoy šardone.
- Organsku vinariju Keltis iz Bizeljskog, koju vode Miha i Marijan Kelhar, s oranž vinima Pinot Gris i Cuveé Extrême, kupažom pet belih sorti koja je 60 dana macerirala i zatim četiri godine odležavala u bačvi.
- Vina Bordon iz Kopra gde pored standardno dobre malvazije imaju i izuzetno vino Bon d’Or, kupažu kaberne sovinjona, merloa i kaberne frana, te slatki Merlot - slamno vino, dobijen od prosušenih bobica nakon 30 dana maceracije i 48 meseci odležavanja u hrastovom buretu. Savršeno za meditaciju uz kubansku cigaru!
- Biodinamičku butik vinariju Rojac, takođe iz okoline Kopra, s vinima Refošk i Malvazija, ovo poslednje dobijeno nakon 56 dana maceracije (vreme između dva puna meseca).

Iz hrvatskog dela Istre:
- Vina Lunika s vinima Viaggio Lungo, istarska malvazija nakon šest meseci maceracije, i teran Carbun dobijen nakon čitavih 18 meseci maceracije i dve godine u boci!
- Vina Tomaz iz Motovuna i njihovu malvaziju Avangarde, te teran Barbarossa.
- Medea iz Vodnjana s barikiranim merloom Punta Greca, te sur lie malvazijom iz inoksa Montiron.
- Vinarija Dobravac iz Rovinja s malvazijom Sonata i teranom Fuga.

Eto, to bih za ovu priliku poneo u sklonište, ako ne može u jednoj turi, onda u dve. Birao sam male ali vrlo velike vinare koje obožavam. 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama