Željko Garmaz: Coronica, Enjingi i Tri oraha

Željko Garmaz: Coronica, Enjingi i Tri oraha

Popularni vinski pisac i neumorni propagator vina, Željko Garmaz je među onima koji dobro znaju tajne mnogih vinskih podruma u regionu:

- Već nekoliko dana razmišljam kako se oseća Moreno Koronika (Coronica), veliki istarski vinar koji je sticajem tragičnih okolnosti u porodici (smrt oca) postao prvi zaraženi vinar u Hrvatskoj. I baš zato što se nesrećni čovek u pulskoj bolnici sada verovatno razdire od brige što je očev sprovod postao mrestilište virusa po celoj Istri, u karantinu bih pio samo njegova vina. Ne samo zato što su njegove malvazije i terani remek-dela savremenog vinarenja, nego i zato što bih na taj način dao podršku čoveku koji je zadužio istarsku, hrvatsku, regionalnu i svetsku vinsku scenu. Nažalost, njegovih vina nemam u svom arhivu (bila su previše dobra da bih ih čuvao), stoga moram za odlazak u izolaciju ispoštovati neke druge kriterije.

Tako, mogu reći da sam privilegovan što sam, završavajući opsežnu knjigu „Najveći“ o velikom, najvećem hrvatskom vinaru Ivanu Enjingiju, gotovo svakodnevno bio u situaciji da se družim s njim i njegovim vinima. Evo, pre dva dana sam uživao u njegovom prvom Venju iz 1998. godine, koje je na prvom Decanterovom naticanju 2004. godine potuklo konkurenciju i osvojilo titulu svetskog prvaka u kategoriji vina do 10 funti! No, dok je to vino samo po sebi privilegij, jer ga Ivan Enjingi nikada nije puštao u promet, njegovo posljednje Venje iz 2010. godine je brutalno dobra suva kupaža graševine, rajnskog rizlinga, pinoa sivog, sovinjon blana i mirisavog traminca. Savršenstvo! Privilegija je i u samoći karantina uživati i u zavodljivim kapima Enjingijeva pino noara iz 2000. godine, koje, takođe, nikada nije bilo u prodaji, kao i u graševini iz 2002. godine koja je i danas fascinatno sveža. Njegova ponajbolja graševina ikad! A kad popijete tih nekoliko boca, posle toga svakako ne trebate ništa, možda samo vreme za kontemplaciju i razmišljanje o tome što vas je snašlo nekoliko minuta, sati, dana ranije…

Ako zanemarimo sve te subjektivne razloge i pogledom se okrenete prema bogato ispunjenim policama u kućnom vinskom podrumu, onda bih bez imalo razmišljanja, i to u velikim količinama, posezao rukom za genijalnim uratcima Radisava Šćepanovića iz srpske vinarije Tri oraha u kojima mogu uistinu uživati u doba korone.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama