Žene (ni)su bolji degustatori!

Foto: Slobodan Vidović Foto: Slobodan Vidović

Q: Čitao sam o tome kako žene navodno imaju bolje razvijena čula. Da li to znači da su one i bolji degustatori vina, odnosno da li postoje neki pokazatelji koji govore da li su žene bolji degustatori?
(Srba Jovanović, BG)

A: Na temu da li su žene bolji degustatori vina od muškaraca i ranije je bilo dosta reči i istraživanja, a svi rezultati su bili krajnje feministički, odnosno žene su se pokazale kao bolje! Objašnjenja su se oslanjala na medicinska istraživanja, po kojima su žene  osetljivije na mirise tj. bolje ih opažaju i detektuju nego muškarci.

Izraženija čula mirisa, ali i ostala čula kod žena, povezan je sa ženskim hormonima, koji su posebno naglašeni tokom i sredinom cilkusa. Jedno od objašnjenjenja odnosilo se i na to da dame generalno više obraćaju pažnju na sitnice oko sebe, na boje, mirirse, ukuse i slično, pa su  prilikom degustacije vina zapazili i opisali mnoge arome i ukuse bolje i preciznije nego muškarci.

Generalno gledano, rekla bih da žene imaju veću predispoziciju da budu bolji degustatori, što direktno ne znači da to i jesu!

nazad na vrh

Srodni tekstovi