Francuski paradoks

Francuski paradoks

Q: Nedavno sam čula izraz „francuski paradoks”, pa me interesuje koji su glavni antioksidanti u vinu koji utiću povoljno na organizam i kakav značaj ima rezveratrol u tome?
Gogacica89

A: Vino je dugo predmet raznih istraživanja, a sve zbog činjenice da ljubitelji koji ga konzumiraju često, naravno  u umerenim količinama, imaju odličnu krvnu sliku, odsustvo ili smanjen holesterol u krvi itd. Rezultati decenijskih istraživanja pokazala su da određena jedinjenja u vinu imaju anioksidantno dejstvo, kako na samo vino, tako i na ljudski organizam.

Najveću pažnju privukla su fenolna jedinjenjenja koja predstavljaju veliku grupu hemijskih jedinjenja sa velikim uticajem na ukus i boju vina. U ovu grupu, između ostalih, spadaju antocijani, tanini, kvercentin, kao i rezveratrol, gde se poslednja dva izdvajaju kao najveći antioksidanti. Pored pomenutih jedinjenjenja, pozitivnu ulogu tj. antioksidativno dejstvo na ljudski organizam imaju i vitamin E i C, β-karoten i selen, takođe prisutni u vinu.

Po pojedininim istraživačima, sva jedinjenja koja su proučena, a nalaze se u vinu, navodi se da imaju pozitivno delovanje u sprečavanju pojave raznih bolesti kod čoveka, posebno rezveratrol. Odavno je poznato da umereno pijenje crvenog vina smanjuje rizik od srčanih bolesti, što najbolje opisuje čuveni francuski paradoks. Studije pretpostavljaju da rezveratrol ima glavnu ulogu u pomenutom fenomenu. Utvrđeno je, takođe, da rezveratrol smanjuje nivo šećera u krvi, ali i da u sinergiji sa pojedinim anti HIV lekovima pojačava njihovo dejstvo u borbi protiv ovog virusa. Za sad, jedino se alkohol navodi kao potencijalno negativno jedinjenje u vinu, ali samo uneseno u preteranim količinama.

Dakle, umereno konzumiranje i uživanje u vinu, očigledno je recept za zdrav i ugodan život.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama