Najzdravije vino

Najzdravije vino

Q: Da li je tačno da je kaberne sovinjon najzdravije vino?
(Aleksandar Ivkov, Novi Sad)

A:  Brojni poznavaoci vina kaberne sovinjon smatraju vrhunskim izborom. Ocena o tome koje je vino najbolje je složićete se, individualna, a o ukusima ne treba raspravljavati (ili nekada možda treba!?). A za to, da je uticaj vina na zdravlje i više nego pozitivan, postoji mnogo potvrda.

Istina je da kaberne sovinjon jeste jedno od „zdravijihˮ vina. Francuski naučnici kažu da ste odabirom kaberne-a, ujedno napravili i najbolji izbor za zdravije srce. Doktor Žan-Pol Bruste, iz Pesaka, južna Francuska, tvrdi da grožđe vrste kaberne sovinjon sadrži visok nivo resveratrola, veoma moćnog antioksidansa koji podstiče bolji rad srca i ograničava stvaranje holesterola.

On je u britanskom medicinskom časopisu objavio da je „najveća koncentracija resveratrola pronađena u crvenom vinu, naročito u vrsti kaberne sovinjon iz vinograda u Bordouˮ. Crveno grožđe proizvodi resveratrol kako bi se zaštitilo od potencijalno smrtonosnih gljivica. Osim toga, kvercetin, kao još jedan važan antioksidant prisutan u crvenom grožđu, pomaže širenje krvnih sudova i sprečava zgrušavanje krvi.

Ipak, treba imati u vidu da je „efekat dobrog crvenog vina usko povezan sa zadovoljstvom čula mirisa i ukusa, izborom pravog vina, poznavanjem njegovog porekla i njegovom degustacijom u toplom i prijateljskom okruženjuˮ, kaže doktor Bruste.

nazad na vrh

Srodni tekstovi