Kako da steknem znanje o vinima?

Kako da steknem znanje o vinima?

Q: Poštovani, Jako mi se sviđa sadržaj Vašeg instagram profila i sajta. Zainteresovao sam se za vina i vinsku kulturu u prethodnih nekoliko mjeseci. Živim u Banja Luci gdje vino i vinska kultura nisu mnogo izraženi, samim tim nema ni mnogo poznavalaca vina od kojih bih mogao da naučim ponešto o vinu.

Pišem Vam sa molbom da mi preporučite neku literaturu, online kurseve, sajmove vina i slično gdje bih mogao da se upoznam s osnovama vinske kulture. Cilj mi je da naučim neke osnovone stvari, od prepoznavanja etikete, otvaranja boce, serviranja vina, pa do nekih osnovnih nota i sorti vina. 
Srdačan pozdrav,
Pavle Veleušić

A: Kao neko ko se bavi vinskom edukacijom više od 10 godina, savetovala bih vam da učenje započnete na nekom kursu o vinu. Zašto? Na osnovu iskustva, uvidela sam da mnogi ljubitelji vina koji su želeli sami da se edukuju uz pomoć adekvatne literature, posetom vinskim radionicama ili sajmovima, često su bili zbunjeni, a neretko i loše informisani.

Dakle, osnovne pojmove o vinu, način degustacije vina, servis i čuvanje vina, najpoznatije vinske sorte grožđa, ali i mnoge druge vinske teme,mnogo lakše se uče upravo na kursevima. Važno je napomenuti da je to samo početak, ali dobar početak koji će vam olakašati dalje usavršavanje. Vinski sajmovi, radionice, festivali kao i sva druga vinska dešavanja biće mnogo zanimljivijinakon dobre škole vina.

Sobzirom na trenutnu situaciju, kada nije moguće da se pohađa bilo koji vinski kurs fizički, jedina opcija je onlajn kurs. Upravo takav vid učenja nudi Vinska Akademija Srbije gde postoji nekoliko kurseva. Pored osnovnog i naprednog nivoa za ljubitelje vina,u ponudi su i profesionalni, sertifikovani WSET level 1 ilevel 2 Awards in Wines kursevi.

Verujem da će ovaj način učenja imati odličan efekat i da ćete već od jeseni, kada krene sezona vinskih festivala, sa potpunim zadovoljstvom i dobrim vinskim znanjem posećivati ovakve događaje, pratiti i čitati vinske sajtovepoput Vino.rsgde ćete još više moći da saznajete, učite i uživate u vinima.

nazad na vrh

Srodni tekstovi