Vegansko vino, o čemu se tu radi?

Vegansko vino, o čemu se tu radi?

Q: Razmišljam da se okrenem veganskoj ishrani, a budući da sam ljubitelj vina interesuje me šta su i kakva su to veganska vina?
(Neda Marković, Beograd)

A: Vegansko vino nije ništa drugo nego vino u čijoj proizvodnji nije korišćena nikakva supstanca životinjskog porekla, što se u praksi najčešće svodi na to da li je vino filtrirano i pomoću čega.

Naime, tokom filtriranja vinari koriste različite tehnike i supstance, pa i one životinjskog porekla. Kako bi izbistrili proizvod, odstranili sedimente koji se nalaze u vinu i dobili čuvenu „kristalnu bistrinu“, vinari su generacijama koristili i riblji mehur, goveđi ili svinjski želatin, albumin iz belanceta kokošijeg jajeta, kazein kao protein iz mleka, pa i prozvode morskih školjki. Sve te pomenute tvari zapravo deluju u vinu kao magnet oko kojeg se okupljaju molekuli čestica koagulirajući, postajući krupnije, vidljivije i samim tim mogu se lakše izbaciti iz vina, najčešće filtracijom.

veganska vina 2

Za razliku od vegana, vegeterijanci mogu i da „zažmure“ na kazein i albumin, ali riblji mehur i želatin su definitivno neprihvatljivi za obe navedene grupacije. Iz tih razloga savremeni vinari sve više koriste agens pod nazivom bentonit, dobijen od gline, kako bi izbistrili vino, dok neki ne rade ni to već ostave vino da se samo izbistri.

Ali, budući da se pojedini od ovih životinjskih sastojaka koriste povremeno i u postupcima ubrzavanja fermentacije i stabilizacije vina, za vegane (pa ni vegetarijance) nije dovoljna garancija samo to da vino nije filtrirano.

veganska vina 01

Ima li, onda, u domaćim prodavnicama vegan friendly vina?

Ima, i to znatno više nego organskih, pogotovo biodinamičkih, samo je teško doći do pouzdane informacije budući da na etiketama uglavnom ne piše šta se sve nalazi u vinu od materija, ili je eventualno navedeno da su te materije u „tragovima“. Zato je naš savet da za početak svoje vegan-vino potražite među nefiltriranim etiketama ili onima koja se dobijaju uz upotrebu bentonita i kojih ima više, a pritom ipak nađete kontakt vinara i raspitate se kako je vino radio.

nazad na vrh

Srodni tekstovi