Koliko novca treba za proizvodnju vina?

Foto: Slobodan Vidović Foto: Slobodan Vidović

Q: Nameravam s prijateljem da posadim vinograd i krenem u proizvodnju vina, pa me interesuje koliko je otprilike potrebno novca za tako nešto?
(Miladin Spajić, Vršac)

A: Sa jednog hektara vinograda dobija se približno 36.000 čaša vina. Cena čaše vina bez poreza na dodatu vrednost je oko sto dinara. Ali, početnici se uvek pitaju kako stići do te faze? Koliko je novca uopšte potrebno i da li je posao isplativ?

Potražili smo odgovor na ovo pitanje od Nemanja Arsenijević, mladog vinar iz Vinče kod Topole.

Arsenijević je imao srećnu okolnost da je vinogradarstvo porodičan posao, te nije počeo od nule.

- Prvo treba odabrati kvalitetnu i za vinograd pogodnu zemlju. U proseku, cena jednog hektara u Srbiji je oko 7.000 evra, ali ima i zemlje koja se prodaje čak i do 15.000 evra po hektaru – kaže Nemanja.

Po kupovini zemlje predstoji osnovno opremanje i podizanje vinograda. U zavisnosti od toga da li su stubovi, odnosno kolje, izrađeni u sopstvenoj režiji ili se kupuju, da li su uvozni kalemovi sa sertifikatima, da li je žica uvozna ili domaća, početno ulaganje u jedan hektar vinograda je od 10 do 15 hiljada evra.

Sa hektara vinograda dobija se oko 7,5 tona grožđa koje treba ubrati i preraditi, te značajan trošak predstavlja radna snaga. Pod uslovom da početnik ima podrum, odnosno prostorije koje su adekvatne za preradu, najveće ulaganje je u opremu i ono iznosi dodatnih oko 5.000 evra.

- Pre svega potrebni su kvalitetni sudovi od neutralnog materijala, odnosno prohromski, zapremine pet hiljada. Neophodno je da imaju sistem za rashlađivanje, odnosno međuzid kroz koji dolazi hladna voda preko koje se kontroliše temperatura  u fermentaciji. Bez toga nema ozbiljne proizvodnje, ni ozbiljnog vina – priča dalje Nemanja.

Od jednog hektara može da se dobije preko 4.000 buteljki vina. Potreban je kilogram ipo grožđa za jednu flašu. Međutim, troškova ima još: boce, čepovi, etikete.

- Ako se uračuna cena kvasaca i ostalih enoloških sredstava koja idu uz to i koja nisu jeftina, repromaterijal, flaše, čepovi, etikete, potrebno vam je još 2,5 evra po flaši.

 Računica na kraju pokazuje da je za jedan hektar vinograda potrebno od 30 do 35 hiljada evra. Da biste se ozbiljnije bavili vinarstvom i proizvodili kvalitetna vina potrebno je minimalno od tri do pet hektara. Ali, u vinogradarstvu je osim novca potrebno strpljenje i vreme koje niko ne plaća.

- Ako kupite zemlju prve godine, druge ćete zasaditi lozu, treća godina je praktično tek druga godina vinograda i on ne daje rod, a četvrte godine ćete dobiti rod i pete godine možete da prodajete vino.

Naravno – ako je godina bila dobra...

nazad na vrh

Srodni tekstovi