Problem s domaćim vinom

Problem s domaćim vinom

Q: Kao vinar amater napravio sam prošle godine manju količinu vina od sorte župljanka. Poštovao sam sve procedure, kao i prethodnih nekoliko godina, proveravao vino nekoliko puta prilikom pretakanja i delovalo je da je sve u redu, bilo je oko 12 procenata alkohola. Početkom juna sam ga i flaširao. Od tada ga nisam otvarao sve do danas i ostao sam zapanjen jer vino dosta peni kada se sipa, dosta je slatko, a alokohol, tek tu sam se šokirao – nula! Šta se tu dogodilo i ima li šanse da se to popravi?
Čedomir Maričić

A: Na osnovu opisa koji ste naveli, teško je reći pravi uzrok i šta se zaista desilo u samom vinu jer je pitanje gde se i kako odvijala fermentacija, pod kojim uslovima. Vino je živo i stalno podložno određenim biološkim i hemijskim promenama. Neke od njih su poželjne, neke ne. Da bi se izbegle nepoželjne promene koje mogu delimično ili potpuno degradirati vino, treba ga stabilizovati. To je jedan od važnih tehnoloških postupaka.

U vinu nestabilnost mogu izazvati razne čestice i mikroorganizmi koje nisu vidljive golim okom, pa ukoliko se ne odstrane iz vina izazivaju različite nepoželjne promene, poput mutnoće, taloženja, menjaju ukus vina koji postaje gorak, opor, stvaraju neprijatan miris... U vinu koje ste naveli jedna od stvari koja se mogla desiti upravo je nestabilno vino koje nije završilo fermentaciju do kraja, pa je ostala i izvesna količina ne prevrelog šećera. Usled povišene temperature, kvasci koji se nisu odstranili primenom nekih od načina stabilizacije (najčešće se primenjuje filtracija), došlo je do naknadne fermentacije koja je izazavla stavarnje pene. Ukoliko je vino dobro, tj. nema neprijatnih ukusa i mirisa, može se razliti iz boca u tank, sačekati da se fermentacija završi, a potom ga nakon redovnog protokola pretakanja, dodavanja vinobrana i drugih enoloških sredstava i stabilizovati. Najbolje filtracijom korišćenjem filter ploča, prvo grubih pa finih, i time učiniti vino stabilno i spremnim za potrošnju.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama