Puno telo (o stasu da i ne govorimo)

Puno telo (o stasu da i ne govorimo)

Q: Šta znači kada za vino kažu da je punog tela?
(Jelena1989)

A: Jedna od nekoliko stavki koja se opisuje i utiče na krajnju ocenu vina jeste tzv. telo vina. Ono opisuje težinu, tj.gustinu vina na nepcima na šta utiče nekoliko faktora: sadržaj alkohola, šećera, aromatskih i drugih materije koje daju kompleksnost i punoću vinu.

Na sadržaj pomenutih činilaca svakako utiče sorta grožđa, godina berbe, tj.klimatski uslovi, teroar, tehnike koje su primenjivane u vinogradu (opterećenost čokota, momenat berbe, uzgojni oblik...), vinifikacija (odabir kvasaca, temperatura fermentacije...) i još mnogo toga. Obično vina sa većim sadržajem alkohola imaju i punije telo, ali to nije uvek pravilo jer postoje vina proizvedena od grožđa sa većom količinom šećera, ali manjkava u ekstratima, čime nastaju vina laganijeg tela sa visokim procentom alkohola.  

Da bi se lakše shvatio pomenuti pojam, najjednostavnije je poređenje vode i mleka. Voda je lagana, tj. lakog je tela, dok mleko ima punije telo. Isto tako vina punijeg tela se sporije kreću prilikom vrtenja vina u čaši. Dakle, vina koja su punog tela su kompleksnija, gužća i njihov ukus duže ostaje na nepcima pa se kaže da imaju dužu završnicu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi