Može li se vino predekantirati?

Foto: Slobodan Vidović Foto: Slobodan Vidović

Q: Nabavio sam nedavno posudu za dekantiranje vina, pa me interesuje da li je moguće vino previše dekantirati tj.predekantirati?
(Miodrag Ranđelović, Kragujevac)

A: Prilikom degustacije vina, posebno tokom konzumiranja, važan segment jee adekvatan servis vina. To podrazumeva služenje vina pogodne temperature tokom konzumiranja, uz odgovarajuće vinske čaše. U servis vina spada i dekantiranje, odnosno presipanje vina u specijalnu posudu, a izvodi se ukoliko je potrebno.

Dekantiranje se obično primenjuje kod odležalih vina kod kojih se stvorio talog usled prirodnog procesa. Ono se može primeniti i kod mlađih crvenih vina radi većeg kontakta vina s kiseonikom (aeracija), kako bi vino „prodisala” i tako iskazalo svoje arome, odnosno kako se u žargonu kaže da bi se „otvorilo”.

Da li će vinu prijati dekantiranje ili ne, nema konkretnog odgovora. Sve je stvar iskustva i procene koja se može izvesti odmah nakon otvaranja boce. Poređenjem istog vina sipanog u čašu i onog iz dekantera može se zaključiti šta određenom vinu prija. Ukoliko vino nakon povećanog kontakta sa kiseonikom polako gubi arome i lepotu, znači da mu dekantiranje ne prija.

Dakle, odgovor na vaše pitanje bi bio da nekim vinima prija povećana aeracija, odnosno dekantiranje, dok nekima ne. U tom smislu ne kažemo da je vino predekantirano, već mu pomenuti proces nije potreban!

nazad na vrh

Srodni tekstovi