Može li se vino predekantirati?

Može li se vino predekantirati?

Q: Nabavio sam nedavno posudu za dekantiranje vina, pa me interesuje da li je moguće vino previše dekantirati tj.predekantirati?
(Miodrag Ranđelović, Kragujevac)

A: Prilikom degustacije vina, posebno tokom konzumiranja, važan segment jee adekvatan servis vina. To podrazumeva služenje vina pogodne temperature tokom konzumiranja, uz odgovarajuće vinske čaše. U servis vina spada i dekantiranje, odnosno presipanje vina u specijalnu posudu, a izvodi se ukoliko je potrebno. Dekantiranje se obično primenjuje kod odležalih vina kod kojih se stvorio talog usled prirodnog procesa. Ono se može primeniti i kod mlađih crvenih vina radi većeg kontakta vina s kiseonikom (aeracija), kako bi vino „prodisala” i tako iskazalo svoje arome, odnosno kako se u žargonu kaže da bi se „otvorilo”.

Da li će vinu prijati dekantiranje ili ne, nema konkretnog odgovora. Sve je stvar iskustva i procene koja se može izvesti odmah nakon otvaranja boce. Poređenjem istog vina sipanog u čašu i onog iz dekantera može se zaključiti šta određenom vinu prija. Ukoliko vino nakon povećanog kontakta sa kiseonikom polako gubi arome i lepotu, znači da mu dekantiranje ne prija. Dakle, odgovor na vaše pitanje bi bio da nekim vinima prija povećana aeracija, odnosno dekantiranje, dok nekima ne. U tom smislu ne kažemo da je vino predekantirano, već mu pomenuti proces nije potreban!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama