Neograničeno a ima rok!

Neograničeno a ima rok!

Q: Zašto na vinu piše da je rok trajanja neograničen, a stalno čitam ili čujem neka vina treba popiti posle toliko i toliko vremena, da ih ne treba čuvati duže od nekoliko godina...?
Bogomdan

A: Vina nemaju rok trajanja, međutim vremenom vino može da dobije ili izgubi na kvalitetu, što zavisi od mnogih faktora: sorte, podneblja, načina proizvodnje, kvaliteta, stila. Vino ima svoj životni tok i možemo ga posmatrati kao amplitudu.

Postoji period kada se ono razvija, odrasta, što bi predstavljalo uzlaznu deo amplitude, zatim period svog vrhunca, kada su najbolja, i period opadanja, kada kvalitet opada – silazni deo amplitude. Stručnjaci tako na osnovu podataka o vinu i same probe mogu dosta dobro da ocene da li je neko vino spremno za pijenje ili ga treba pustiti da još sazri. Takve procene se danas mogu videti u raznim vinskim vodičima (npr. Pocket Wine Book, Hugh Johnson).

Mlada vina najbolji kvalitet dostižu u prvoj godini i zato se za takva vina kaže da ih je najbolje popiti u prvoj godini života. Ako ih ostavite koju godinu duže, u odgovarajućim uslovima, ono će izgubiti svoj kvalitet, ali ne moraju imati neku manu.

Ista stvar je sa vinima koja se piju tek nakon nekoliko godina. Dok su još malada, ona su gruba, trpka, neprijatna. Njihov period sazrevanja je duži, pa se preporučuje da se popiju tek posle određenog broja godina, jer će tek tad dobiti pravi sjaj i pokazati pravi kvalitet.

Dakle, vina tokom svog života menjaju kvalitet, postaju ili bolja ili lošija, i zato se preporučuje vreme kada ih treba otvoriti i popiti, ali je rok neograničen, jer, u suštini, mogu dugo da opstanu a da im se ništa ne desi.

nazad na vrh

Srodni tekstovi