Nesvakidašnja vinska priča iz Župe

Nesvakidašnja vinska priča iz Župe

Poljoprivrednik Miloš Ćosić, vlasnik vinarije Ćosić iz Župe, u selu Vitkovo, sasvim slučajno postao je jedini srpski vinar koji ima vino od sorte mušakt ruža. Možda to samo po sebi i ne bi značilo mnogo da nije u pitanju veoma dobro vino, odlično balansirano, pitko i aromatično – pravo damsko, sveže letnje vino. 

Muškat ruža je kao sorta izuzetno retka u svetu, a u Miloševe vinograde dospela je čistom zabunom. 

- Došla je sticajem okolnosti. Kao da je sama sorta prepoznala zaljubljenika u vinovu lozu pa je zalutala ovamo – priča Miloš dok sipa u čašu roze s etiketom Mušakt ruža, tamno ružičasto vino koje je na Sajmu vina u Župi 2014. godine proglašen najboljim u svojoj kategoriji. – Naime, mi smo 2008. godine od jedne italijanske firme naručili kaleme muskata belog. Kada su sitigli, na svakoj kutiji je pisalo moscato bianco, svaki kalem je imao deklaraciju. Ali, kada je u trećoj godini počeo da rađa, beli muskat je dobio crvenkastu boju! Pitali smo mnoge kolege, kalemare, profesore, ali niko nije znao o čemu je reč.

muskat

Na kraju smo se obratili Italijanima, koji su nam savetovali da ostavimo nekoliko grozdova i da će doći njihovi stručnjaci kako bi videli o čemu se radi. Kada su došli, na opšte iznenađenje su konstatovali da je ovo sorta muškat ruža. Ni njima nije bilo jasno kako je došlo do greške, jer je reč o tek nedavno kloniranoj sorti, koja još nije bila u prodaji. Naravno, apelovali su da ne krčimo vinograd jer je i njima to bila prilika da in vivo vide rezultat  istraživanja. Za uzvrat su nam dali kalemove koje smo prvobitno tražili, pa čak i neku odštetu za ove tri godine uzgoja eksperimentalne sorte!

Miloš sada ima ukupno 1.400 čokota muškat ruže na 28 ari, a vinarija je sad bukvalno prepoznatljiva po njoj. Loza za sad nije iskazala nikakve probleme, izuzev u godini kad su bili jaki mrazevi i kad su zbog izmrzavanja stradala okca kao i u svim ostalim vinogradima. 

Na neki način, slučaj Ćosićeve muškatne ruže postao je tako greška sa trijumfalnim rezultatom. Što bi u narodu rekli – ima Boga!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama