Nemačka

OD PRILIČNO hladnog regiona ne može se u vinarstvu mnogo toga očekivati osim da odatle stignu najbolja bela na svetu pod nazivom Riesling! Okej, teško je reći koje je vino najbolje, ali da ova sveža, lagana vinca uzvišenih kiselina najbolje idu uz svaku klopu, čik neka to neko opovrgne. 

 

Kad se polemiše o nemačkom vinu, tu se prvenstveno misli na rajnska vina. Da ne izmišljamo, godišnja proizvodnja crno/belog D (eutche) zlata dostigla je milijardu litara (1,2 milijardi boca) čime su na 8. svetskoj poziciji. Jeste to samo desetina proizvodnje piva, ali tu treba dodati i 220 miliona litara sekta - to je šampanjanac na nemačkom. Pored toga, Francuzi sve više uvoze od svojih istočnih komšija (i Nemci su istok, za neke). Zašto? „Naša su vina bolja od njihovih“, objašnjavaju „dojčeri“! Pre će biti da je suština u ceni, pošto solidna nemačka vina staju 3-4 evra, bolja oko 7, a sjajna & vrhunska: 9 - 12. Uporedite to sa cenama u Bordou!

nemacka02

Više od polovine čokota u Nemačkoj rađa u pokrajini Rhineland-Palatinate sa prestonicom u Majncu. Posebno zanimljivo je to što su najbolja nemačka vina suva, a poznati su po sladunjavim belim napicima, prvenstveno namenjenim britanskom tržištu gde se upravo takva vinca besomučno traže. I zato Nemci prave stona, suva, penušava, polu i totalno slatka, gotovo sva moguća izuzev pojačanih vina. A posebno masovno, ona slabokvalitetna pod zajedničkim imeniocem Liebfraumilch (prevod je čista perverzija: draganino mlekce ili rezultat laktacije moje ljubljene?!?). To je svojevremno bilo cenjeno „hok“ vino (hok je engleski naziv za sva nemačka vina, ili makar ona iz doline Rajne, mada neki misle da je skraćenica od naziva grada Hokenhajm koji se istina nalazi na Majni. Al' to je, valjda, opet tu negde...), što je danas, nažalost postala „tužna“ odrednica na flašama kiselice koje se mogu kupiti u Britaniji, a po ukusu najsličnija Claret sorti (slabija vina z Bordoa).

Kad su crne sorte u pitanju, najviše se očekuje od Spätburgundera poznatijeg kao Pinot Noir i Dornfeldera (mešavina sorti Helfensteiner koji je i sam mešavina sorti Frühburgunder i Trollinger, i Heroldrebe koji je mešavina Blauer Portugieser i Lembergera, ali da se ne zadubljujemo previše...),  a dobijeni rezultati su najčešće rosé ili nešto najsličnije alzaškim crvenim vinima.

Regioni

Može se reći da su Nemci daleko od praznoverne nacije što se lepo očituje u nekim maksimama tipa „rad oslobađa“. Oslobođenog uma prevešćemo to kao - ništa nas ne sme iznenaditi, t. j. ko radi - ne boji se gladi. Kroz tu prizmu nije iznenađujuće da su svoja glavna vinorađa (gorja) podelili baš u 13 regiona, ili 39 oblasti ili... u svakom slučaju to su ta mesta gde raste 2/3 belog i 1/3 crnog grožđa.

nemacka

 • Ahr - kraj istoimene reke, pritoke Rajne, odatle dolaze crvna vina Spätburgundera.
 • Baden - jugozapadno ćoše, ona strana Rajne od alzaških vina, poznata po obe varijante pinoa. Toplotni inkubator nemačke loze.
 • Franconia ili Franken - oko Majne, jedini vinski podrum Bavarije. Moćna suva Silvaner vina.
 • Hessische Bergstraße (Hesijski planinski putić) -  Riesling.
 • Mittelrhein - posred Rajne - Riesling.
 • Mosel - visoko mineralni, osvežavajuće kiselkasti rizling iz Rursko/Sarske oblasti. Ne čudi da mnogi u ovom delikatnom vinu osećaju pod jezikom kiselkasti ukus čelika i teksturu vlažnih stena. Za mnoge je ovo - Rieslig trademark.
 • Nahe -  dugostojeći mineralni Riesling sa osvrtom na vulkansko eruptivno tle.
 • Palatinate ili Pfalz - drugi po veličini region u kome se proizvodi veći broj vinskih stilova. Ipak, na severu je suvi Riesling specijalitet, a odavde stiže u sjajan Gewurztraminer koji se većinom izvozi u SAD. Vina su manje kiselosti od onih iz regiona Mosel i Rheingau.
 • Rheingau - mali region na obali Rajne sa dobrim uslovina za gajenje loze. Najstariji dokazi o postojanju Rieslinga stižu odavde. Bazira proizvodnju na rukom branom rizlingu. Vina su jača, dobro osunčana, mineralnih i cvetnijih nota od onih iz Mosela i prodaju se u specifičnim tamnobraon bocama nalik na frulu..
 • Rheinhessen ili Rhenish Hesse - najveći region. Ranije poznat kao postojbina Liebfraumilcha totalno je kvalitativno unapređen od 1990. godine. Crna i bela podjednako zastupljena, Riesling je suv i snažan.
 • Saale-Unstrut - jedan od dva regiona u bivšoj istočnoj susedi (East Germany), između reka Saale i Unstrut, najseverniji vinorodni region.
 • Saxony ili Sachsen - drugi bivšeistočni region duž reke Elbe u Saksoniji (Saxony)
 • Württemberg - poznat po crnim vinima, Trollinger (brend regiona), Schwarzriesling i Lemberger.
 •  

  Prepoznavanje nemačkih vina

  Nemci su smislili par kategorija. Neke na osnovu kvaliteta, osobina, ili zrelosti grožđa pri berbi (obzirom da mnoga nemačka grožđa ne dočekaju potpunu zrelost, nalik švajcarskim). Tako prepoznajemo: stona grožđa (Tafelwien), ona sa geografskim poreklom, nalik na francuska Vin de Pays - Landwein i konačno „Q“ nivo vinske kakvoće. Ne lezi vraže - tu nije kraj! Iznad Landwein nalazi se klasa QbA, vina koja se lako piju i takođe lako plaćaju jer nisu skupa, a jedini neophodan epitet koji mora da ponesu je onaj da su iz jednog od 13 registrovanih regiona. QmP je najviši od šest nivoa koji se baziraju na zrelosti a čine ih:

  Kabinett, laka, sa ne previše alkohola, idealna uz svaki obrok i svakodnevno;

  Spatlese, u prevodu kasna berba, ali bere se samo mao kasnije nego kaberne. Punije, intenzivnije telo, daje najčešće suva vina sa povremenim prstohvatima slasti ali izvrsno izbalansirane sa voćnim kiselinama;

  Auslese, odabrana grožđa još kasnije berbe od Spatlese, ali berba mora biti maksimalno pravovremena i zrela, što se dobija ručnim odabiranjem čokota, a čime se dobija novi nivo punoće i slatkosti. Ova vina su must uz začinjenu orjentalnu hranu;

  Beerenauslese, nakon auslese stila, svaki naredni naziv je sve duži a time i slatkoća vina veća, ali se ne biraju čokoti već svaki grozd pojedinačno. U odabiru često prednost imaju botritisom zahvaćeni plodovi, što doprinosi daljoj specifičnosti dobijenog vina, pa naravno i njegovoj - ceni;

  Trockenbeerenauslese, Trocken znači suv a ovde bukvalno - sladak ili slast!

  Više iz ove kategorije « Švajcarska Mađarska »
  nazad na vrh

  Online prodvnica vino.rs

  Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

  Preporuka

  Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

  vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

  O nama