Južna Afrika

ZA RAZLIKU od Chenin Blanc vina iz doline Loare, koje je prepuno cvetnih i mednih aroma sa plemenitim kiselinama, onaj južnoafrički po nazivu Steen je kruškoliki, ili čak sa kajsijastim varijantama tako prigodno bogatijim i suvljim, pa ova sorta zauzima trećinu ukupne proizvodnje. Naravno, ima još osobina ove sorte koje je izbacuju u prvi plan - mogućnost proizvodnje penušavih/roze vina, ali i brendija, toliko neophododnog u ledenim noćima Rta Dobre nade.  Naravno, tu je i „druženje“ sa botritisom.

Priča o južnoafričkim vinima je ujedno turobna ekonomsko-rasistička priča sa elementima melodrame i hepienda. Umesto da najjužniju teritoriju „crnog kontinenta“ prepoznajemo isključivo po veličanstveno osvežavajućim belim vincima (Chenin i Sauvignon Blanc), umalo da se nikada sa njima i ne upoznamo. Naime, skoro svih deset zakonski „priznatih“ vinogradarskih oblasti (kasnije dodat i Elgin) nalazi se na jugozapadnoj obali, nedaleko od Kejptauna, ukazujući da su vina bila namenjena isključivo beloj gospodi koja je tu živela. Možda je oblast Stellenbosch najveća po količini proizvodnje, ali „druga po redu, a očito prva po značaju“ oblast Paarl odredila je vinsku sudbinu južnoafričkog vina tokom XX veka. Najveća vinarija u Paarlu - KWV držala je sve konce proizvodnje u rukama favorizujući devizu „kvantitet a ne kvalitet je najznačajniji“. Ta „kočnica“ radi sve do 80-ih godina prošlog veka, da bi je nasledila još moćnija - trgovinski embargo SAD kao kazna za vladu aparthejda. Tek sredinom 90-ih blagorodna bela Južne Afrike kreću u osvajanje rafova i srca širom sveta.

Jedna autohtona sorta imala je velikog udela u tamošnjem razvoju vinarstva. Pinotage, za koga tvrde da ga samo baka pred komšinicama može voleti (prevod: za najšire neobrazovane domorodačke mase) pokazao je značajne znake napretka u smislu kvaliteta ali tek kad su se vinari njime ozbiljno pozabavili eksperimetišući sa raznim temperaturama tokom procesa fermentacije. Pinotage se pokazao kao zahvalna glina u veštim prstima nudeći dva stila: lakopivni sa aromama divljih bobica ili onaj drugi - sa  očevidnim taninima i dimastog šmeka. Ali baš oba idu sjajno sa roštiljskim mesom za svega desetak evra!

Ono što je dobro došlo iz strogih vinskih zakona je svakako obaveza da se na etiketama južnoafričkih vina OBAVEZNO navode imena vinograda, godina berbe ili tačna sirovina od koje je vino dobijeno. Time su izbegnute mnoge kvalitativne nedoumice, a podatak da 35% proizvodnje nosi oznaku kontrolisanog porekla (WO - wine of origin) je dostojan pažnje.

Ukoliko mislite da smo iscrpli zanimljive sorte vina, grdno se varate: Klimatski uslovi su izuzetno pogodni za Sauvignon Blanc i Cabernet Sauvignon od kojih je ovaj prvi gotovo „nepromašiv“. Sličan epitet može se prišiti šardoneu, merlou, pino noaru i širazu sa ovih meridijana koji redom imaju veoma intenzivan i prepoznatljiv ukus.

Pored pomenutih glavnih oblasti  Stellenbosch i Paarl, značajne su Constantia (najstarije loze), Franschhoek (u naglom usponu), Robertson (Chardonnayland), Walker Bay i Darling Hills sa vinarijom Groote Post.

Pucanje iz hrastovih topova

Zvanično najbolji proizvođač pinotage vina je podrum „topovskog“ imena Kanonkop, a  majstor Abrie Beeslaar potpisuje ove poslastice već duži niz godina. Vrhunski Kanonkop Estate pinotage iz 2004. godine, sa prizvucima banane, jake hrastovine ali i vrednih tanina staje oko 15 evra. Proverite kako je rezultiralo odležavanje u francuskom hrastu tokom 16 meseci, naravno, ukoliko nije sve popijeno dosad.

 

Više iz ove kategorije « Austrija Srbija »
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama