Argentina

argentinaTORRONTES je grožđe od koga se dobija friško, aromatično i jeftino belo vino sa visokim stepenom kiselosti. Javlja se u tri varijeteta, najčešće kao Torrontés Riojano, Torrontés Sanjuanino ili Torrontés Mendocino. Ima neko Torrontés grožđe u španskoj Galiciji, ali to svakako nije ovo što je donekle registred trade mark argentinskih vinara jer se jedino na teritoriji Argentine (i malo Čilea) uzgaja. Istina, neke DNA analize ukazuju da je Torrontés neka vrsta malvazije koja potiče iz najistočnije Dalmacije, odakle je ribarskom barkom prenesen na Maderu (Madeira).

Konačno: 8.700 hektara Argentine oplemenjeno je sortom Torrontés Riojano, 4.850 Ha - Torrontés Sanjuanino, koji se sade dosta visoko i iznad 1700 metara nadmorske visine u severozapadnom regionu Calchaquíes Valleys, a Argentina je (prema još važećim podacima) No. 5 na rang listi najvinskih proizvođača u svetu. Uz neverovatno sebičnu činjenicu: oni su sve to vino posadili samo za sopstvenu upotrebu! Zašto smo u upoznavanje sa vinifera istorijom Argentine krenuli od specifične sorte Torrontés? Zato što o njoj nismo ništa pisali u pregledu sorti, a postoji još jedno vino koje Argentinci nazivaju „svojim“ - Malbec iako je originalno iz Bordoa. Tek poslednje dekade, odlukom da se ipak nešto od blaga i izveze, nabavljene su nove tehnologije i produkcija je okrenuta inostranom tržištu koje je oberučke dočekalo slasna vina spravljana po receptu gaučo baka. Ali kad izvoze, Argentinci izvoze svoj izvrsni Cabernet Sauvignon i Chardonnay.

Ne zna se tačno ko od koga „prepisuje“, ali evidentno je da su vinski regioni postavljeni uz Ande, paralelno sa Čileanskim, pa se tako najveći vinski region Mendosa (sa podregionima Maipu ili MY-pu i Rafael) po karakteristikama i položaju može direktno „upariti“ sa čileanskim Santjagom. Ono što po difoltu razlikuje ove dve civinolizacije je poreklo čokota. Dok su španski izdanci obremenili čileanske brežuljke, italijanski su čokoti u srži današnje argentinske produkcije. Ostali važni regioni su La Rioja, gde rastu najstariji čokoti Torrontesa i San Juan, topliji region severno od Mendoze.

Proizvođači

U masi dobrih treba pomenuti sjajne: Catena Estate, Bodega Norton, Mariposa, Trapiche, familija Lurton, čija vina staju od 7 do 77 evra, ali ni ona ispod 7 ne treba izbeći, a u toj kategoriji su: Michael Torino, Terrazas, Santa Julia, Etchart, Valentin Bianchi... Možda je ipak najzanimljivija priča o penušavcima koja sledi:

Kad je predsednik jedne od najslavnijih šampanjskih firmi Moët & Chandon (to je ona firma koju „potpisuje“ i Louis Vuitton), grof  Robert Jean de Vogue otkrio da u svetu pored Šampanje postoji još sjajnih regiona u kojima se može uzgojiti veličanstveni šampanj, uposlio je krajem pedesetih godina prošlog veka vrhunskog enologa Poirier Renauda da „ukaže prstom“. Glinasta podloga, polupustinjska klima sa svežim noćima i velikim temperaturnim amplitudama u oblasti Agrelo regiona Mendoza učinili su se s pravom idealnim za podizanje prve penušave vinarije Moët & Chandona van granica Francuske. Od prvog trenutka, investicija Bodegas Chandon se pokazala više nego opravdanom jer proizvodi najviše argentinskih penušavaca.


Malbec: Purpurni, kompleksan, svilenih tanina, sa izrazitom dubinom i trajanjem na nepcu, Maipe Malbec (7,5 evra boca) sa snažnom aromom ljubičica, višanja, malina, šljive, jagode, začina i bilja jednostavno je neodoljiv. I sjajan kompanjon crvenom mesu, ili italijanskim specijalitetima.
Više iz ove kategorije « Srbija Australija & Novi Zeland »
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama