Australija & Novi Zeland

vineyard australiaŠTA ZNAMO o zemlji kengura? Prvo što na pamet pada je opera u Sidneju, ajkule oko talasastih plaža i... Surova pustara!?  Ah, i sjajna, osvežavajuća, izuzetno povoljna vina u koja se nakon čitanja lepe etikete zapanjeno zaljubiš: Australija!?

Kontinent namenjen zapadnoevropskim kršiocima zakona, onima koji su iskipeli iz prepunih srednjevekovnih kazniona. Nepopravljivi očajnici bačeni su na negostoljubive obale, ali čim su  uzeli Aboridžine „pod svoje“, rešivši time sve sporove oko prisvajanja najboljih zemljišnih poseda, iskazali su ono najbolje od ljudske vrste - prirodnu inteligenciju, t.j. sposobnost snalaženja i predviđanja. Paralelno sa uzgojem ovaca, krenulo je razmišljanje o bavljenju vinovom lozom kako se izgnanici ne bi od dosade povešali po sprženom pustinjskom bušu (šipražju). Obzirom da ih niko nije kontrolisao, novi domaćini su bili u mogućnosti da prave vince „za sebe“ a to je, zna se - najbolje, pa su u početku na tlu najmanjeg kontinenta preovladavala bogata i slatka vina, često značajno izbarikirana i tako rado rastuća na pustinjsko temperaturi. Nadam se da ne mislite kako se sve ovo događa pre par stotina godina? Jednostavno, u Australiji loza nije postojala dok je doseljenici nisu prošvercovali, tačnije, čuli ste verovatno za onog Džejmsa Bazbija i njegovu slavnu kolekciju iz 1832. godine. Čovek je pre polaska u Novi Svet skupio gotovo sve poznate primerke u svetu vinifere i doselio ih da vidi kako će reagovati na potpuno novo i neistraženo tlo. Neke su se primile bolje, neke lošije, a sve prema ukusu lokalnog stanovništva. Međutim, „prava stvar“ se ovde dešava 50-ih i 60-ih godina 20. veka, kada neke stare i neke nove loze stižu na ovo tle. Kao da se neki veliki vinski mozak u srcu Australije odjednom probudio i rekao proizvođačima: „Imate zemlju i klimu, grožđe će samo da rađa, a vi se jedino pobrinite za tehnologiju“.

I tako bi!

Za tili čas od jakih, slatkih, često ojačanih (piratskih sorti na granici brendija, ruma i vina) napitaka, svetski gotovo nepoznata vinska priča postaje krajnje „šardonizirana“, pitka, laka, usrećujuća. I slavna. Danas je Australija 7. vinska velesila sveta, uprkos činjenici da na teritoriji veličine SAD proizvodi upola manje vinca od Kalifornije! Ali, oni koji brinu o kvalitetu tačno znaju zašto je to tako.

SORTE

Specijalizovani za „divlje“ sorte koje se shodno klimatskim i terenskim uslovima zaogrću najneobičnijim atributima, australijski vinari dosta kombinuju i pritom (hvala im) otkrivaju neke potpuno nove blend varijante. „Kralja kontinenta“ Shiraz (na frankofonski užas) mešaju sa kaberne sovinjonom, a semijon sa šardoneom. Naravno, uzgajaju se Cabernet, Chardonnay, Riesling i Semillon, a upotrebom potpuno novih tehnologija, arome jagoda (Shiraz) ili ukus meda, marmelade od pomorandže, jezgrastog voća pojačavaju se do maksimuma.

Jedina opasnost koja se nadvija nad australijske vinare je zamka taštine. Ukoliko bi se radilo o savršenim falsifikatima, bilo bi sve okej - tu mislimo na podražavanje pojedinih vrhunskih vina iz Bordoa. Ali, čini se da pomalo naivno tamošnji vinari idu ka tome da naprave „nektar nad nektarima“, prevazilazeći francuske uzore. Pa dobro, ništa nije nemoguće ako se samo zaboravi na stotine godina tradicije koja je na strani Francuza. A australijski adut? Daleko niža cena. Vinski socijalizam, zanimljivo razmišljanje...

REGIONI

Jug Australije sa prestonicom Adelaide daje oko 60% prinosa (McLaren Vale, Clare Valley, Coonawarra i Barossa Valley).  Na teritoriji Novog južnog Velsa je region Hunter Valley,  dok je najmanja po prostranstvu pokrajina Viktorija, dom značajnog regiona Yarra Valley. Od čitave zapadne teritorije može se reći da je maleni region Margaret River jedina vinski važna oblast. Ne treba zaboraviti da Tasmanija (ostrvo) ima zanimljive klimatske uslove u kojima „odrastaju“ veličanstveni primerci penušavaca, ali i šardonea i pino noara. Stručnjaci tvrde da su neka od tih vina opasnija od slavnih tasmanijskih đavola.

Zvezde regiona:

Jug
Barrosa Valley: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Semillon, Riesling;
Clare Valley: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Malbec;
McLaren Valley: Shiraz, Grenache, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Riesling;
Adellaide Hills: Pinot Noire, Chardonnay, Riesling;

Limestone Coast  (obala juga)
Coonawarra: Cabernet Sauvignon, najbolji u Australiji;
Padthaway: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling;

Victoria
Rutherglen: Muscat, Tokay;
Goulburn Valley: Shiraz;
Yarra Valley: Pinot Noire, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Caberne Franc, Merlot;
Murray River: „Lindemans“ jedna od najvećih vinarija na kontinentu slavna po Bin 65, jednom od najprodavanijih šardonea na svetu;

Novi južni Vels
Lower Hunter Valley: Semillon, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Shiraz;
Upper Hunter Valley: Chardonnay;
Mudgee: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot;

Zapadna Australija
Margaret River: Semillon, Cabernet Sauvignon, Chardonnay;
Great Southern: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Chardonnay, Pinot Noir, penušavci

Australijska mapa vinskih regiona

map_of_australia

Novi Zeland

Vineyards nz

POSTOJBINA novog Sauvignon Blanca ili južna tačka vinskog oslonca.

Iz veoma praktičnih razloga (a ponekad i religioznih), proizvodnja alkohola na Novom Zelandu je dugi niz decenija bila pod strogom kontrolom. Nažalost, jer je nešto hladnija ostrvska klima sa divnim osunčanim planinskim padinama idealno uzgajalište starih i novih sorti koje u Novom Svetu stiču i potpuno nove karakteristike. Sve šljašti od novotarije, al uspešne!

Pored četiri dominantna proizvođača (Corbans, Villa Maria, Brancott/Montana, Nobilo), izuzetno uspešna vinska sitnosopstvenička mala privreda uzima maha tokom poslednje decenije, pa se od Novozelanđana može svašta očekivati ukoliko se u svetu oformi kvalitativna Prva vinska liga. Podeljen teritorijalno na pola, severno i južno ostrvo, Novi Zeland nudi vrhunski Cabernet Sauvignon, Muller-Thurgau, Chardonnay i - Sauvignon Blanc. I to sovinjon totalno drugačiji od drugih, sa ukusima asparagusa, limete, marakuje ili čak pokošene trave! Po ovom belom vincu sada se upravljaju gotovo svi komercijalni proizvođaći istoimenog vina u svetu (ali sa prozaičnim uspehom).

Nova je i Pinot Noire tendencija, pokušaj da se svrgne neprikosnoveni (ali svima već pomalo preizvikani) Cabernet Sauvignon. Taj se preporod odvija u najznačajnijem i najvećem Marlborough regionu (južno ostrvo) koji je ipak i dalje tradicionalno okrenut belim šardone i sovinjon blan sortama, za razliku od Central Ortago regiona, najjužnije zemaljske tačke na kojoj se gaji vino i gde Pinot Noire lagano postaje sve i svja.

Novozelandska mapa vinskih regiona

novizeland01

Više iz ove kategorije « Argentina Amerika »
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama