Čile

SLIČNO Novom Zelandu i Čile ima pogodnost da kombinuje tople & vlažne okeanske okolnosti sa ledenim vazduhom koji dopire sa Anda i to na osunčanim planinskim padinama nepatvorene (gotovo organski, a svakako industrijski nezagađene) prirode. Kada se tome dodaju blagotvorni pustinjski uticaji šećeraste vreline što dopire sa severa, dobija se „inkubator“ za proizvodnju vrhunskih vina Novog Sveta, ali rađenih po tradicionalnoj recepturi.

cile01

Viniferu je prema predanju doneo u Čile španski konkvistador Francisco de Aguirre i lično zasadio prve čokote. Čak je godina datirana: 1554.  Možda je bliži istini podatak da su se neke, sa iberijskog poluostrva doseljene, loze „prelile“ sa severa iz Perua, gde su Španci nakon iskorenjivanja lokalnih Indijanaca posadili sebi neophodne izvore vina. U svakom slučaju, na vinarima „srećan susret“ kontinenata i civilizacija podsećaju danas i neke bolje boce čileanskog belog kao što je Don Francisco Sauvignon Blanc.

Glavni igrači

Više se vinskim rečnikom o Čileu ne može govoriti kao proizvođaču solidnih crvenih i nešto slabijih belih vina kome je glavni adut odnos cene i kvaliteta (ali bez bujnih voćnih i prefinjenih evropskih nota). Nakon što su momci iz regiona Casablanca uzdigli njihov Sauvignon Blanc, Chardonnay i Riesling, noga je povučena, pa odjednom sa zapadne strane Južne Amerike počinju da stižu i sve bolja (vrhunska) crvena vina. Prvi susret sa vinotokom jedne od najrelevantnijih čileanskih i najvećih svetskih vinarija Concha y Toro, te srkutanje njihovog  nektara Casillero del Diablo - Reserva privada (65% CS i 35% Syrah) jedinstvena je prilika da zatvorenih očiju otkrijete svoje enološko-analitičke kvalitete prebirajući jezikom po notama ribizle, crne trešnje i šljive sa tragovima belog bibera i „prstohvatom“ vanile i kedrovine.

BITNO! Čileanska vina nose naziv najčešće po imenu grožđa (te su dobijena od jedne dominantne sorte)  i regiona/oblasti iz koje dolaze. To u poslednje vreme „ruši“ Concha y Toro kolekcijom TRIO, mešajući više sorti. Cene čilanskih elitnih vina se kreću od 30 do 50 evra, ali su ona od 6-7 više nego očaravajuća.


Merlot, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Syrah, Sauvignon Blanc i Chardonnay punog tela, bogate strukture i ukusa tropskog voća su aduti vodećih regiona za proizvodnju vina, koje krajem prve decenije trećeg milenijuma postaje jedna od prvih pet privrednih grana Čilea. Velike svetske kompanije su „nanjušile“ vrednosti podneblja i vrednost vrednih domorodaaca, pa su poput Chateau Lafite-Rothchild zakupili vinarije (Los Vacos) odakle diriguju francukim uticajima što u oblasti vina uopšte nije za odbacivanje. Concha y Toro (partner im je slavni Chateau Mouton- Rothchild) i Undurraga su i kod nas već poznate vinarije, a Errazuriz sa svojim brojnim vegetarijanskim i odličnim vinima (Sena - u partnerstvu sa vinarijom Caliterra i preslavnom Pobert Mondavi), Carmen, Santa Rita i Carolina, Casa Lapostolle (sarađuju sa slavnim francuskim enologom Rollandom), Caliterra, Los Vacos, Montes i Mont Gras,  kvalitetom i još uvek niskim cenama prate u stopu sam vrh vinarske industrije sveta.

cile02


Glavni regioni:

Aconcaqua: šardone i sovinjon blan

Maipo: po mnogima najznačajniji - kaberne sovinjon, merlo i šardone su uzdanice dve velika podregiona Santiago i Pirque

Rapel: kaberne sovinjon i blan. Oblast Colchagua daje sjajan širaz, a podoblast Apalta - izuzetan kaberne sovinjon

Maule: Hladnoće koje vladaju ovim regionom su vrstan „pojačivač“ kvaliteta merlou i za obe vrste kabernea

Više iz ove kategorije « Francuska Crna gora »
nazad na vrh

Online prodvnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama