Grčka

Da su pili vino umesto nektara i ambrozije, bogovi bi se sigurno bolje proveli (naročito siroti Tantal), pogotovo u Grčkoj gde se prepoznaje gotovo 400 sorti, varijeteta, klonova. Razna ukrštanja su zaštitni znak grčkog vina, a najveći izvoznici su Boutari i Kourtakis, ali pošto kvantitet često ubija kvalitet, manji proizvođači češće proizvode čarolije. To Grci veoma dobro znaju. Idealna klima, sa dugim sušnim i toplim periodima, pogoduje dobrim domaćicama. Kod crvenih to su Agiorgitiko i Xynomavro (ne pokušavajte da izgovorite, samo kupite ako prepoznate na flaši), a Moscofilero i Assyrtico kod belih. Najznačajniji regioni su Macedonia, odakle dolazi najbolji Xynomavro što nudi ozbiljna i često dobro izbarikirana vina, i Peloponnese, na kome je prima violina ljubičasto grožđe Moscofilero što, gle čuda, daje dobro, suvo, aromatično belo vince. Agiorgitiko se koristi za suva, ali i slatka vina porto tipa.

Ρετσίνα - Retsina je trademark grčkog vinarstva već 2000 godina. Oko smolice ove šišarke (Aleppo Pine)  vodile su se velike diskusije. Pošto se u početku, dok nije izmišljeno staklo, ova smola koristila za impregnaciju i pečačenje amfora, a kako se vino ne bi ukiselilo u dodiru sa vazduhom, tečnost bi „povukla“ miris i ukus „pajnovine“ (borovine). Nekima se to sviđalo pa bi je dodavali u vina kao začin (a i u smislu vinobrana) čak i nakon „izmišljanja“ burića, dok su se drugi Retsine odrekli vo vjekije vjekov. Glavni regioni za proizvodnju ovog vina su Attica, Boeotia i Euboe, a ima ga nešto na Kipru i na jugu - Australije! Ali tu, kod kengura smeju samo da nose naziv retsinisana vina, nikako Retsina. Grožđe koje se najmilije koristi za ovo vince je Savatiano u kombinaciji Assyrtiko i Rhoditis dok je Athiri „car“ Rodosa.

grcka_01


Aleppo pine - morski četinar zaslužan
za Retsinu i šišarka Pinus halepensis

 

Više iz ove kategorije « Hrvatska Francuska »
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama