Makedonija

NA SVETSKIM rang listama Makedonija se kao proizvođač kotira veoma visoko. Na oko 21.000 hektara posađenih lozom preovladava grožđe belih sorti, a favorit je smederevka i to na više od polovine pomenute površi. Makedonija je lozno gledano ispodeljena na 3 glavna regiona: najveći koji zahvata 83% teritorija po imenu Vardarska dolina (centralni region - Povardarje), zapadni Pelagonijsko - Pološki sa 13% i najmanji - istočni, Osogovski region. Kompletan prinos koji iz 16 vinogorja stiže u 64 registrovane vinarije usmeren je prvenstveno ka izvozu. Nemačka, Austrija, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenije, Češka, ali i Albanija, Japan ili Rusija, rado kupuju solidnu makedonsku kapljicu koja je donekle pobrkala lončiće - iako samo 20% zasada čini odličan crveni "vranec", smederevka se i dalje forsira mada je potražnja od strane vinarija sve manja. S druge strane, u Makedoniji se s pravom sve više govori (i ne samo govori) o "organskoj" proizvodnji. Tamošnji vinari su prepoznali jedini mogući put za izvoz na zapad Evrope i sertifikati se lagano osvajaju. Vinarija Fonko je prva osvojila sertifikat ISO 22000:2005. Najveća vinarije je i dalje Tikveš (Kavadarci) a vinskim turizmom je prva počela da se bavi nova vinarija Popova Kula. Čuli ste sigurno za Bovin, Skovin, a možda niste za Radevski, Šateau Kamnik, Grkov, Vinar, Pivku, Kartal...

makedonija-skovin

Vinske regije:

Bitoljsko vinogorje
Gevgelisko-Valandovsko vinogorje
Kičevsko vinogorje
Kočansko-Viničko vinogorje
Kratovsko vinogorje
Kumanovsko vinogorje
Ohridsko vinogorje
Ovčepoljsko vinogorje
Pijanečko vinogorje
Prespansko vinogorje
Prilepsko vinogorje
Skopsko vinogorje
Strumičko- Radoviško vinogorje
Tetovsko vinogorje
Tikveško vinogorje
Veleško vinogorje

makedonija-bovinmakedonija-fonko-vina

 
View Tour du vin - Makedonija in a larger map


PRAVA "tga za jg" vlada u Nemačkoj gde su makedonska vina 4. na količinskoj import listi. Da li je pomama za makedonskim vinima rezultat žala za domom i utapanja tuge brojnih pečalbara ili se na germanskom nepcu zaista lepo lepi kvalitetno, prirodno, robusno, puno šećera i takođe utkane vekovne tegobe, vince izuzetno povoljno u odnosu cena : kvalitet. Uz nešto više od 80 vinarija od kojih bar trećina izuzetno uspešno posluje na tržištu Evrope, a gotovo isto toliko još čeka na zakonski regulisane papire, pomaljaju se i vinski putevi od kojih treba pomenuti dva.

makedonija-puteviIzvorna Makedonija, Skopje, Tetovo, Gostivar, Debar, Ohrid, Galičica, Bitola,  Negotino, Stobi, uključuje posetu mnogim istorijskim i kulturnim znamenitostima od Mustafa-paše peko kuće Majke Tereze, velikog Bazara do sarkofaga Goce Delčeva. Vino se posle svih tih lepota uključuje u priču u  najpopularnijoj vinskoj regiji u zemlji - Negotino. Poseta nekom od mnogih vinograda u regiji, uz stručna predavanja, prezentaciju procesa, degustaciju vina i mogućnost kupovine je sjajno zaokruživanje ove 6-o dnevne ture. tetovo-02

Stobi

Stobi - čisto vinska, jednodnevna turi vodi vas od Skopja u posetu jednom od brojnih vinara i vinograda u regiji,  uz stručna predavanja, prezentaciju procesa, degustaciju vina i mogućnost kupovine. Naravno uključeno je razgledanje vrednog arheološkog nalazišta Stobi.

stobi-1

Više iz ove kategorije « Portugal Italija »
nazad na vrh

Online prodvnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama