Portugal

NAJSEVERNIJI je region Minho, u kome se proizvodi Vinho Verde. Bukvalno prevedeno zeleno vino je u suštini osvežavajuće lagano belo vince sa niskim procentom alkohola koje lako rezni i predviđeno je da se potamani mlado. Najbolje je od sorte Alvarinho (isto što i špansko Albarino). Postoji i crni varijetet Vinho Verde ali dostupan samo lokalnim fanovima. Za stona crna vina zaslužne su regije Douro Valley, Dao, Bairrada i Alentejo.
Douro je poznat i kao kolevka Porta, koji se ovde dobija od primarne sorte Touriga Nacional i Tinta Roriz poznatije kao Tempranillo. Ova regija, kao i Pico Island je zaštićena od strane UNESCO kao svetska baština. Ostrvo Piko je vulkan i najviša tačka Portugala (2.351 m.) a spada u azorska ostrva.

Ostala crna vina iz ovog regiona su voćkasta, začinjena i solidnog kvaliteta. Dao i Bairrida koriste Porto grožđa ali i lokalni Tempranillo za proizvodnu cenjenih i kvalitetnih crnih vina. Bairrida ima takođe par svojih zvezda, a Alentejo je veliki super vrući region u kome rastu podjednako dobro i bela i crna grožđa. Evidenta je činjenica da su portugalska vina poslednjih godina naglo uznapredovala kako u kvalitetu, tako i u potražnji, a za tradiciju se ne treba brinuti - odavde su vina rezultat enoloških iskustava drevnih Grka, Feničana i Kartaginjana uvožena u doba Imperije Rima. Uostalom region Duro (Região Demarcada do Douro) je od 1758. godine prva javno i zvanično priznata i zakonima regulisana svetska regija za proizvodnju vina. Umesto po nazivu regiona, podela se vrši i obratno:

Vinho Verde se bere mlado pre nego dostigne najviši stepen sazrevanja šećera. Ovo vino je danas pored portoa vodeći vinski izvozni artikal. Vinho Alvarinho je specijalni varijetet vina Verde, koji je EU zakonima ograničen na veoma malu podoblast Monção, na severu Minho regiona. Ima više alkohola (11.5 do 13%) od ostalih varijeteta koji su tu, između 8 i 11.5%.

Vinho do Douro su ranije bila gorka vina koja su pojačana dodavanjem portugalskog kako bi izdržala put od postojbine do Engleske. Danas su to popularna stona vina sa osvrtom na Porto.

Dão wine dolazi iz regije Demarcada do Dão, u kojoj su već 1390. godine poduzimane mere za zaštitu loze.

Bairrada se pravi u Região Demarcada da Bairrada. Naziv dolazi od reči "barros" (glina) čime se oslikava podloga. To je drevni region u kome su vina osunčana, bilo bela ili crna a poznata su prirodno iskričava Conde de Cantanhede i Marquês de Marialva.

Alentejo vina su proizvod jakog sunca i brzog sazrevanja.

Colares vina dolaze sa peščanih predgrađa Lisabona, između brežuljaka Sintra i Roca Cape. Pošto se grad ubrzano širi, ovih je vinograda sve manje, što utiče da se cena ovog vina vrtoglavo podiže.
portugal
Tradicionalni rebelo čamac kojim su se vina iz doline Douro prevozila u podrume u blizini grada Porto. Ko je tada slutio da će Portugal u XX veku biti 7. sila sveta po proizvodnji vina?
PORTO i MUSKAT

O ovim pojačanim i specijalnim vinima pogledajte pod „vrste vina“, ali treba znati da je za uzgoj Porto sorti neophodna posebna klima i podloga, takozvani schist koja je vezana za Douro dolinu u regionu Douro.
Muskat (Moscatel) je likerasto vino sa poluostrva Setúbal u lisabonskoj regiji, ali priča je daleko obuhvatnija i dalekosežnija. Obzirom na veliki broj varijeteta, može se doneti zaključak da je reč o drevnoj lozi, možda prvoj koju je čovek pripitomio. Najnovija naučna istraživanja otkrili su muskat kao sastavni deo posmrtne zakuske u činijama kraj ostataka legendarnog kralja Mide. Ovo voće je koriščeno kao ključni deo obrednog alkoholnog pića. U Portugalu postoje varijeteti ovog vina, Moscatel de Favaios, Galego (belo) kao i Moscatel Roxo.

portugal02
Setúbal uzgajalište Moscatela
Više iz ove kategorije « Španija Makedonija »
nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama