Crna gora

 
Pogledajte Tur du vin - Crna Gora na uvećanoj mapi


OVAJ REGION najbolje je upoznati preteći vinske puteve kojima se sve ozbiljnije hodi, idejno i praktično kao "ne-samo dopunskim vidom" turizma. Predstavnici Sekretarijata za razvoj preduzetništva Podgorice, gradskih opština Tuzi i Golubovci i udruženja poljoprivrednih proizvođača dogovorili su se da što bolje iskoriste mogućnosti koje im se nude na osnovu agrobudžeta od oko 19 miliona evra na nivou republike. Urađeno je idejno rešenje o turističkoj signalizaciji vinogradarskih podruma za područja Podgorice, Danilovgrada, Cetinja, Bara i Ulcinja, a turističko-informacione table označavaće odredište, odnosno objekate od značaja za turistički vinski put i biti istaknute ispred registrovanih podruma.

VIRPAZAR

U selima ušuškanim u priobalju Skadarskog jezera, rasutim po padinama visokih kraških planina, možete doživeti jedinstven dodir sa prirodom. U varošici Virpazar postojaće vinoteka, a podrumi oko Skadarskog jezera biće povezani obeleženim stazama. Ako se krene vinskim putem, stiže se do crmničkog sela Godinje i letnjikovca dinastije Balšića iz 15. veka. U Godinju se još zadržala stara autohtona loza koja daje manji prinos, ali izuzetan kvalitet grožđa - 70 odsto je “vranac”, a ostalo “kratošija” i “lisičina”.

- Za kvalitetno vino, kaže lokalni proizvođač Leković iz čuvene familije uzgajivača loze, grožđe je najbolje ubrati između 10. i 20. septembra, a onda se selektira. Zdravo ide u posebne sudove - badanje i stoji 5-7 dana. Posle toga je mečenje nogama, pa vrenje, posle kog' se vino pretače u burad koja treba da budu od murve, duba ili bagrema gde će dva meseca da zri.

Uz vino iz svojih podruma domaćini nude vrhunsko sveže povrće i voće, domaći sir & pršut sušen na dimu bukovog drveta, specijalitete od kozjeg mesa, šarana (krapa) na više načina i naravno - jagnjetinu pod sačem.

ĆEMOVSKO POLJE

jedan od najvećih vinograda u Evropi

Plantaže nude turističkim grupama od 10 i više ljudi sopstveni vinski put: obilazak vinograda Ćemovsko polje, jedinstvenog u svetu i najvećeg u ovom delu Evrope, posete podrumima, degustaciju vina i ručak u jednom od restorana kompanije. Postoje tri varijante koje uključuju obilazak podruma "Ćemovsko polje", vinograda sa kratkim zadržavanjem na vidikovcu, podruma Šipčanik uz probanje vina iz drvenog suda, podruma Lješko polje sa degustacijom pet vina i obavezan ručak. U zavisnosti od restorana u kome se jede, "paket" staje 20 - 35 € po osobi i traje 5 - 6 časova.

 

Više iz ove kategorije « Čile
nazad na vrh

Online prodvnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama