Na izvoru makedonskog tempranilja

Na izvoru makedonskog tempranilja

Antonio Brzanov i njegov vinski partner Dimitar Stojanovski su kao neki moderni Don Kihot i Sančo Pansa u makedonskom vinarstvu. Brzanov, po kome i vinarija nosi ime, je dokazan vinar i jedan od retkih ovde koji voli da se igra sa relativno nepoznatim i ne tako mainstream sortama za Makedoniju.

Ima dugogodišnje iskustvo u pravljenu vina jer je osam godina bio suvlasnik i glavni vinar u vinariji Vinar. Dimitar je menadžer i suvlasnik vinarije Brzanov, onaj koji se uvek doseti neke neobične i hrabre ideje što se marketinškog dela i promovisanje njihovih vina tiče. Njegova je bila ideja da unajme poznatog makedonskog umetnika Vaneta Kosturanova, da im dizajnira etikete novih vina, što je bio pravi osvežavajući vetar Povardarac u inače dosadnoj makedonskoj sceni kad je dizajn etiketa u pitanju. 

Antonio Brzanov i Dimitar Stojanovski

Vinarija, koja se nalazi u Skoplju je otvorena 2011. godine, ima kapacitet od 35.000 litara, a tolika je i godišnja proizvodnja. Od vina kojeg proizvode čak 25% se čuva u baricima. Na svom vinskom repertoaru imaju  vranac, cabernet franc, syrah, merlot, tempranillo i tamjaniku. Iako grožđe uglavnom kupuju od partnera, razvijeni su planovi za kupovinu zemljišta gde će niknuti vinogradi vranca, merloa, ali i sorte verdeho. 

Tempranillo Reserva 2012 vinarije Brzanov je moćno i hrabro vino. Grožđe dolazi iz malih nasada od samo 50 ari zasađenih 2009. godine i koji se nalaze u Veleškom vinogorju, u ataru selo Vojnica, na  550 metara nadmorske visine. Tekstura zemlje je terra rossa, a prinos je 8-9 tona po hektaru. Interesantno je da je ovo vinorogje idealno za uzgajanje crvenih sorti kao što je vranac i da su vina dobijena od grožđa iz ovog vinskog vinogorja kvalitetna i jako moćna. Vino je spavalo 18 meseci u novim hrastovim bačvama firme Đorđević iz Srbije. Alkohol je 14,5%, ukupne kiseline su  6.7mg/l, dok su ekstrakti 32gr/lit. Ovaj je tempraniljo izrazito uljane strukture u čaši, a boja je ljubičasto crvena. Na nosu je puno prezrelih šljiva, crnog bibera i duvana. Na ukusu je mnoštvo šumskog voća kao i mušmule, tamnog zrnastog voća a u svemu tome prisutne su note vanile i začina. Tanini su krenuli da postanu svilenkasti i zato preporučujem da ako kupite ovo vino danas, čuvate još jedno šest meseci pre nego počnete da ga pijete. Zaista, tanini su danas kao somot, a sutra će biti kao svila. Cena ove prave začinske bombe je 21 EUR.   

nazad na vrh