Makedonska berba 2014

Tikves Special Selection Muscat Ottonel 2014

Berba 2014. nije bila baš naklonjena vinarima u većem broju vinskih regiona u zemljama širom sveta, a Makedonija je nesumnjivo bila jedna od njih. Kiša koja je zadesila vinograde krajem avgusta i početkom septembra, napravila je veliku štetu. Kako sam bila svedok svakodnevne kiše jer sam tokom berbe obilazila vinarije u zemlji, bilo bi teško, a da ne saučestvujem sa vinarima koje su uložili tako puno, a nažalostm ove godine dobili ne baš tako mnogo. Ovakve se kiše, jednostavno, ne pamte u Makedoniji od dalekih sedamdesetih.

Uprkos svemu, većina belih sorti su ipak bile obrane par momenata pre kiše, pa čak i nekoliko od crvenih sorti što me je iznenadilo. Iako imam još da degustiram, ovo je moja lista vina iz berbe 2014 koja sam do sad degustirala, i koja su na mene ostavila utisak. Takođe, na svu sreću, ima još puno vina iz drugih vinarija koje čekaju da dođu na red. 

makedonija 2014.4054

Ezimit Vino Viognier 2014
Ovo je velika novina za Makedoniju - vinarija Ezimit je napravila prvi viognier u zemlji, sa sopstvenih, neverovatnih, 40 hektara vinograda pod ovom sortom. Aromatičan sa aromama breskve, mlade kruške i sa tonovima meda. Ukus je pun i jednako bogat koštunjavog voća i naglašene mineralnosti. 

Degustacija 2014 u Popovoj Kuli

Popova Kula Sauvignon Blanc 2014
Jako svež, aromatičan i izuzetan primerak makedonskog sovinjona. Arome zelenike, sveže pokošene trave i listova zelenog paradajza. Na ukusu je pun i bogat zelenim paprikama, citrusima i travnatim tonovima.

Popov Sauvignon Blanc 2014
Ne znam šta se to dešava sa makedonskim sovinjonima ove godine, ali meni se čini da su izuzetno dobri. Tako i ovaj Sauvignon Blanc vinarije Popov, koja se nalazi u selu i lokalitetu Sopot u Tikvešiji, je jednako svež i aromatičan kao i ostali koje sam imala mogućnost da degustiram iz berbe 2014. 

Degustacija 2014 u vinariji Popov

Tikves Special Selection Muscat Ottonel 2014
Zlatno žute boje sa zelenim nijansama. Jako cvetan na nosu - zova i belo cveće, sa tonova meda. Lep i elegantan aftertaste limuna i limete.

Chateau Kamnik Tamjanika 2014
A, šta bi bila makedonska vina, bez Tamjanike! Vrlo floralna sa aromama breskve, zove, krina i bosiljka. Na ukusu je jako snažna sa puno sveže i sočne breskve, te začinima poput belog bibera. Jako duga završnica mlade kruške i limete. 

Degustacija 2014 u Tikvesu

Tikves Special Selection Merlot 2014
Tipične merlot arome i jako varijetalne karaktiristike sorte - crvena trešnja i ostalo crveno zrnasto voće, sa vegetativnim notama. Vino sa punim telom, ukroćenih tanina i robusnog finiša. Iznenađujuće interesantan primerak makedonskog merloa. 

Popova Kula Classic Cabernet Sauvignon 2014
Ovo vino je jedno veliko iznenađenje! Tipičan cabernet sauvignon na nosu, tamne šljive i suve crvene paprike. Puno telo otkriva još puno pečene crvene paprike, izobilje začina, a struktura je poput velura. Istinska voćna i začinska bomba!

nazad na vrh