Puna usta i srce rumunskih vina

Puna usta i srce rumunskih vina

Premille de Excellenta 2014 by www.vinul.ro , Rumunija

Pet dana koje sam provela u Rumuniji (od 4. do 8. novembar 2014.), kao deo međunarodnog žirija na Premille de Excellenta Wine takmičenju, bili su odlična prilika da se upoznam s rumunskom vinskom scenom, iako sam već u nekoliko navrata degustirala priličan broj vina iz Rumunije. No, ništa nije tako korisno za nečije vinsko iskustvo od degustiranja vina u zemlji njihovog porekla, kao kad si okružen lokalnim vinskim degustatorima koji mogu doprineti da se bolje upoznate sa domaćim sortama, vinarijama i vinskom industrijom.

Ivana 05Asocijacija somelijera Rumunije

Šarmantni gradić Brašov, 170 km severno od Bukurešta, bio je domaćin Wine Excellence Awards 2014 (Premille de Excellenta). Takmičenje, sada već u trećoj godini, organizovao je vinski časopis Vinul.ro, a ocenjivanje je bilo po OIV standardima, koristeći skalu od 100 bodova. Degustirana vina su podeljena u tri kategorije: HoReCa, unbottled i retail, kao i prema ceni i stilu, a degustirali i ocenjivali smo i rumunska i uvozna vina.

Ivana 04Na vinul.ro takmičenju u Aro Palace, Brasov

Organizatori takmičenja bili su dovoljno pametni da na vrlo zanimljiv način organizuju slepu degustaciju izvan samog takmičenja i to samo za međunarodne sudije, gde su kombinovali širom sveta poznate etikete i rumunska vina, i pri tom su tražili naše iskreno mišljenje. Želeli su da tom prilikom istovremeno pozicioniraju domaća vina uz niz međunarodnih etiketa. Degustacija se konačno razvila u dugu diskusiju, vrlo plodonosnu, kako za sudije, tako i za organizatore.

Poslednjeg dana takmičenja, u Brašov Business Parku, otvoren je Transilvanija Wine Fair 2014 koji je ugostio mnoge vinare iz Rumunije i bio dobra prilika da malo prodiskutujemo vina sa proizvođačima čije smo proizvode probali tokom tri dana takmičenja u Brašovu. Rumunska vina, kao i mnoga druga koja dolaze iz jugoistočne Evrope, imaju ogroman potencijal, ali povezivanje te činjenice sa stalnim održavanjem kvaliteta i najboljim marketinškim opcijama prodaje vina, pravi je budući izazov. Na sreću, širok niz autohtonih sorti grožđa, kao što su feteasca regala, feteasca alba, feteasca neagra, tamaiosa romaneasca, busuioaca bohotin, da spomenem samo neke, pod svetlošću su reflektora na rumunskoj vinskoj pozornici već izvesno vreme.

Ivana 02

Želim da se unapred izvinim svim vinarijama čija vina nisam imala priliku da degustiram zbog vremenskog ograničenja i dam svoje mišljenje, ali se nadam da ću u nekoj sledećoj prilici to učiniti sa zadovoljstvom.

Sve u svemu, bila sam prijatno iznenađena doslednim kvalitetom vina Budureasca vinarije, koja se nalazi u Karpatskim brdima, vinskom regionu Muntenia, Dealu Mare, a posebno njihove Origini Line iz koje bi istakla izvrsnu Reserve - Cuvee, DOC - CMD Dealu Mare (cabernet sauvignon, shiraz i feteasca neagra). Odlična je i Budureasca Premium Line gde je vrlo ozbiljan Rose-a (syrah) 2013 DOC - CT Dealu Mare, kao i  Fume 2013, DOC - CT Dealu Mare, blend sorti pinot grigio, riesling i sauvignon blanc.

Takođe, bilo je zadovoljstvo proći kroz vina vinarije Casa de Vinuri Cotnari i čuti priču o njihovoj predanosti i posvećenosti prema vinima od autohtonih rumunskih sorti grožđa. Dozvolila sam čulima da se u potpunosti prepuste njihovoj Feteasca Alba 2013 DOC- CT Cotnari iz vinskog regiona Moldova, iz njihove Cotnari Domenii Line, koja je pokazala aromatski nos kruške, pune i uljne strukture, kompleksan ukus tropskog žutog voća poput ananasa i manga i dugotrajnu završnicu. Iz Colocviu Line izdvojila sam Colocviu Moskva 2013 Grasa de Cotnari DOC - CT Cotnari, koja donosi cvetne note na nosu, nakon čega je sledila neverovatna kombinacija kruške, breskve i saliniteta u ukusu. Ali, da ne zaboravimo moj omiljeni rose za ovu godinu, Paris Colocviu 2013 DOC - CT Cotnari, dobijen iz sorte busuioaca bohotin.

Ivana 03

Crama Oprisor vinarija jedan je od najozbiljnijih igrača na rumunskom vinskom tržištu. Vina su delo njihovog enologa Liviu Grigorica, koji kroz njih pokazuje hrabrost u igranju sa stilovima, a vina se odlikuju punoćom i jakom strukturom. Cabernet Sauvignon 2011 ali i pravi dragulj - Ispita 2011, pokazali su prepoznatljivost u potrazi za savršenstvom, živahnoj razigranosti koja se lako može pratiti u vinima koje pravi Liviu, a što je umešnost i stil iskusnih vinara.

Jedno od najprijatnijih iznenađenja su bila vina iz vinarije Ville Vinea smeštene u Transilvaniji. Njihova Feteasca Regala 2013, kao i vrlo svež i ozbiljan Sauvignon 2013 odlikuju se sa izuzetnom mineralnošću. Da pomenemo i Apogeum Feteasca Neagra 2011 (Limited Edition) iz vinarije Domeniilor Tohani, vinska regija Muntenia, DOC Dealu Mare. Crne šljive na nosu, a ukus koji sledi, bio je elegantan i pun likoricije, čokolade i tamnog zrnastog voća.

Nektar Transilvanije, Muscat Ottonel 2013 iz Vinarija Liliac, AOC Lechinţa, bio je kao trešnja na vrhu torte: zrele kruške, dunje na nosu i miris acetona koji jako podseća na novozelandska slatka vina.

Ivana 06

Konačno, nakon velikog finala dogodila se potpuno neplanirana #winelover degustacija, u organizaciji mojih jako dragih rumunskih prijatelja Iuliana Grigorescua i Razvana Stoenescua, gde su sve sudije uživale u lepezi sjajnih vina. Krenuli smo iz Italije, pa do Švajcarske, Francuske, skoknuli do Makedonije i Hrvatske, samo da bi se vratili rumunskim vinima. Naravno, usledila je još jedna duga i prijatna vinska diskusija, a jedno je sigurno - na Balkanu nikad dosta priče i vina…

nazad na vrh