Chanel, ne diraj mi vino!

Chanel, ne diraj mi vino!

Zadesih se nedavno na promociji vina, za promenu. 
Na moje veliko iznanađenje bilo je meni dosta nepoznatih ljudi. Novih lica. Mnogo lepih žena. Na čas sam pomislila da sam došla na promociju parfema! Nije falilo ni onog drugog pola, ipak... Dobar znak. Vinska publika se konačno širi i na one koji nisu, na bilo koji način, uključeni u vinski posao.

Ruku na srce, svi to jako dobro znamo, ali vinske manifestacije su se do sada svodile na šačicu jedne ti iste grupe ljudi, meni dosta dragih, ali koja nikako da krene da se širi. I pravo je osveženje videti neke nove, drugačije, mahom mlade ljude. Lepe ljude….

No, uvek postoji ono ali! Htedoh da sunem stotinjak karaktera kritike, ali neću. Nije pošteno. Ali neću ni da oćutim, to je već neizvodljivo. Da ne bude posle kako sam rekla da ljudi ne umeju da ispoštuju kratke momente u kojim domaćini, koji su im, čisto da podsetim, upriličili sjajan eno/gastro doživljaj i druženje, žele u nekoliko reči da predstave sebe i vina koja su uz veliki trud i rad danas stigla pravo u njihove čaše.

Kao što rekoh, nije osuda. To je bio signal da mora da se dela, jer niko se nije rodio naučen. Ali, sve može da se savlada tokom života. I evo ideje – uraditi priručnik s temom „Kako se ponašati na promocijama i degustacijama vina”! Neke od stavki bi bile svakako inspirisane oni starim zlatnim pravilom „šta ne želiš da neko radi tebi, nemoj ni ti drugima”:

1.    Diskretan asesoar
Ogromne torbe muške/ženske tog dana zamenite nekim manjim, kako ne biste svakim pokretom gurali ljude, čaše ili flaše vina oko sebe. Ovo je jako neprijatno, pogotovo kada je gužva, a sve ćešće jeste na dešavanjima ove vrste. Krenite od sebe kako biste se osećali da ste vi „žrtva”.

2.    Odmor za Chanel
Lična higijena se podrazumeva kao deo opšte kulture, ali polivanje teškim parfemima pred degustaciju je apsolutno nedopustivo. Miris vina čini dobar deo doživljaja i mnogo je delikatniji od fabričkih koncantrata koji se koriste u kozmetičke svrhe. Kada pored vas stane neko dobro naparfemisan, arome iz vina više nemaju šanse!

3.    Jezik za zube
Ovo bi trebalo biti pod 1. stvakom. Trenutak pažnje koji treba da  se posveti vinaru, enologu ili somelijeru,  zahvaljujući kojima ste na toj degustaciji. Saslušati priču o vinu. Uvek možete ponešto da naučite. Pa čak i da vas to apsolutno ne zanima, stvar je osnovne kulture da ćutite dok vam neko nešto govori.

4.    Mera zvana „taman”
Tu nije ni mesto ni vreme da dovedete sebe u stanje „kapljica više”, jer tada sve gubi smisao i direktno pokazujete nepoštovanje prema domaćinu i vinu, a na kraju i prema sebi samima. Vremena kada se vino pilo samo da biste se napili su odavno prošla i ne treba im se vraćati. Kao civilizacija smo se razvili više od toga. Lepo i kulturno može biti samo ako je umereno.

5.    Čaše u šake
Ne ostavljajte čaše po baru, tuđim stolovima, burićima i na tražite stalno novu čašu. Vinski barovi, restorani, vinarije nisu fabrike stakla. I čisto mali podsetnik: čašu za stopicu ili nožicu, ne stišćite je za telo!

6.    Nije teško biti fin
Ne bacajte promo materijal po ulici pošto napustite objekat. Ako vam ne treba nemojte ni da ga uzimate.

7.    Umrežite se – dajte svoj doprinos vinu
Upamtite šta ste od vina probali. Fotografišite, pišite, tvitujte, postavite fotke na FB, tako pomažete razvoju vinske svesti i promociji vina. I predstavljate sebe u novom svetlu, jer ko zna vino zna filozofiju života, rekli bi neki.

8.    Vino se pije i kod kuće, ako niste znali
Ukoliko je promocija prodajnog karaktera i, naravno, ukoliko ste u mogućnosti kupite bocu vina. Nemojte samo doći, piti i otići. Ispoštujte vinara, kao što je on ispoštovao vas. Naučite da pijete vino i kod kuće sa prijateljima, porodicom, pa i sami uz dobru knjigu.

9.    Oprostite, nismo vas prepoznali
Ne kritikujte vina naglas rečima tipa: krš, đubre itd. (izvinjavam se na izrazima, ali baš u tom obliku ih često čujem). Ukoliko vino ima manu, a vi je primetite, diskretno dajte znak osoblju. Najčešći su problemi tipa „kork” i, na žalost, dešavaju se svakodnevno. Naravno, pre toga treba da znate šta su zapravo mane i bolesti vina, a šta nedostaci.

10. Oprezno sa ekspertizom
Ukoliko vam se vino ne dopada, to ne znači da nije dobro. Svi smo različitog senzibiliteta. Ako vas neko pita, recite šta mislite, ali budite svesni svog poznavanja materije, iskustva i kredibiliteta pre nego što izreknete bilo kakvu kritiku. Ne treba ni da govorite hvalospeve ako za njih nema mesta. Imajte stav i stojte iza njega.

Iskreno se nadam, koliko na nekoj od nadolazećih promocija/degustacija, da ćemo biti u mogućnosti da posetiocima ištampamo liflete u zabavnoj formi i pratiti da li će se nešto promeniti. Sigurna sam da hoće i dok se to ne desi nema odustajanja.

Vino je zabava, uživanje, način života samo ako je sa stilom, a stil je i kultura. 

nazad na vrh