Gde nesta romantika, poče erotika

djurdja-i-flaseOvako je to g-din Marjanović* doživeo, citiram: Kad ga videh oči mi zasuziše, na tren samo. Podseti me na teška vremena neka. Stiže vino sa screw cap-om. Nisam siguran ni da se tako izgovara. Ou, nou. Prezentuje ga gđica somelije. Tužno se pogledasmo svi mi što sedašmo za stolom i pomislišmo: „nemoj seko k'o boga te molimo”. Poželeh da ga vratim u trenu, ali me ona preduhitri.

Pa gde ode ona romantika, pluta, pa štopciger, pa skidanje čepa sa šila, proveravanje pampura... i nisam ni znao da ću pomisliti ovo po zadnji put ...

Pošto je prezentovala bocu vina, izvuče iz ručke giridona nešto kao vešalica-čiviluk, ko bi ga znao, ni danas ne znam odakle se stvorilo. Odloži bocu na sto. Otkopča dugme na sakou. Izvi se u struku i za tren sako završi na čiviluku. Gledamo u neverici. Skida kravatu. Otkopčava dugme na košulji. Ekipa za stolom se znoji. Skida srebrne manžetne u obliku grozda sa levog rukava. Zavrće rukav do lakta. Veći deo restorana se okupio pogledima oko našeg stola. Uzima vino u ruke. Začu se oštar zvuk, pa nežno šuštanje dok je prevlačila grlić boce preko svilene kože gole podlaktice. Grlić joj skliznu u dlan. Stisnu šaku i ispruži mi je. Nežno je okrenula ka meni i otvorila je. U šaci ugledah savršen aluminijumski zatvarač na čijem dnu je bio znak pika.

Čuvam ga i danas, kao podsetnik „ko cvika može da se slika”!

Za sve one koji se pitaju na ovu temu, sreća je što su izmislili screw cap, jer tamo gde se završava romantika servisa sa plutanim zatvaračima počinje čista erotika...

Od tada stalno kupujem vina sa ovim zatvaračima, jer me svaki put podsete na ovo neverovatno iskustvo.

...a evo kako je to zaista bilo! Smile

O skru kepu se dosta spekuliše u nas, a bome i u svetu. Uglavnom, kada se sve sabere i oduzme, bez nekog većeg smisla. Zašto se spekuliše pitanje je? Strah od nepoznatog? Pa ne može biti .... nije da ga pre nismo videli.... videli ga jesmo ali na čemu i kako nam je ostao u memoriji? Možda je baš zbog prošlosti asocijacija kapice od aluminijuma odmah na nešto.....znate već šta...... i tu se završava svaka dilema, pobeđuju predrasude i kažemo „NEXT SUBJECT”! Nema više rasprave! To ne valja i gotovo.

Kako god. Čisto da potrošim karaktere evo nekih primera zašto je „skep” ipak dobar:

Vino nikada ne može da bude KoRK. O ovom fenomenu imate više u txt-u pod nazivom KoRkIZmA. Sve je jasno kao dan. Drugo, nema opasnosti od buđavih pampura i svega tome sličnog! Posle, čuvamo pluća sveta, jer šume nestaju neumitom brzinom poslednjih decenija, e to već nema cenu! Pojeftinjujemo proizvođačku cenu pa time i prodajnu. Olakšavamo život svakom prosečnom čoveku koji voli vino, ali mu servis nije jača strana. Čisto činjeničnog stanja radi, više od polovine domaćinstava u svetu nema nikakav otvarač za vina! Vina duže ostaju sveža, ali opet imaju mogućnost evolucije u zavisnosti koju vrstu „skepa” odaberete, i na to se mislilo. Vino se približava generacijama koje dolaze.

Ovako bih mogla u nedogled, a malo koga zanima.... veće interesovanje je uvek za onu „lošu” stranu!

Da vidimo šta loše zaista jeste.

Pod jedan, ne mogu da se setim ničega. Pod dva, i dalje ne mogu da se setim. Pod tri, možda neću uspeti da dovršim svoj splav, osim ako ne pređem na „ozbiljna vina”. Biće to onda mnogo skup splav. Pa da vidimo onda, ah da, industrija pampura će krenuti da propada..... baš mi je žao. Evo saosećam sa njima, ali ako moram da biram između kapitalizma i zdravog života, znate šta ću odabrati.... Ipak bih da poživim još neku godinu bez svakodnevne upotrebe gas maske, a vi?

Šuma je sve manje, zagađenja sve više, na nama je da odlučimo kako ćemo dalje... Kad se čovek izdigne iznad situacija tipa rituala otvaranja boce o kojem somelijei često govore, smisao je jasan. Zato i počeh txt sa događajem iz restorana. Pa vi sada odaberite, romantika vs. erotika ;)?

Možda će ovo uticati na veći broj žena somelijea koje će konačno početi da rade po restoranima.

I ne, ne pokušavajte da komentarišete događaj sa početka pitanjima tipa: a šta da je somelije bio muškarac... Možete vi i bolje od toga... (da je bio, nikoga ne bi bilo briga šta je uradio, realno).

I da, nije neophodno da komentarišete na temu vina koja se razvijaju odležavanjem, to svi znamo. I to nije tema ovog txt-a, ne budite ograničeni dragi moji čitaoci, možete vi mnogo bolje! Budite kreativni i dajte stav ili iskustvo o „skepu”, bilo ono dobro ili loše.

Do sledeće kolumne i teme zašto neka vina imaju karakter, a neka ne? Da li je karakter vinara u vinu ili karakter vina u vinaru? Ko je tu ko i gde smo svi zajedno?

* Gospodin se naravno ne preziva Marjanović već samo likom izdaleka podseća na legendu jugoslovenskog fudbala, pokojnog Mošu Marjanovića.
Više iz ove kategorije « Manje & više Teror ili teroar? »
nazad na vrh