Manje & više

djurdja-20Više je manje. Manje je više. U zavisnosti šta se gleda – produkt prevrelog šećera (procenat alkohola) ili preduslov lakog uživanja u vinu. Pred nama je redak slučaj kada se ipak traži malo manje da bi se uživalo više!

Kada na +38 celzijusa poželite belo vino da „zalijete“ smuđa, hobu ili jednostavno osvežite suvo nepce budite oprezni! U protivnom, možete sebi da stvorite dodatnu vatru u stomaku, pa u glavi.

Jer, ovog leta gotovo i da nije bila bitna sorta, ime ili berba, ali je bio obavezan osvrt na deklaraciju u potrazi za „banalnošću“ znanom kao postotak alkohola u vinu. A koliko juče gotovo da nije bio bitan. OK, jeste važan, ali svakako ne presudan. No, danas je važniji nego ikad. Zašto?

Nekako se čini da je pre samo nekoliko godina procenat alkohola u mladim belim vinima (pa i onim odležalim) bio oko idelanih 12%. I vina su ga nosila lako, alkohol im nije davao na suvišnoj težini, već je podržavao sa malo dodatne ozbiljnosti njihovu lepršavost i svežinu. U tim vinima se jednostavno uživalo u pravom smislu reči. Bila su to vina koja miluju nepce.

Već prošle godine se moglo opaziti da vina postaju nekako „toplija“, baš kako raste i globalno zagrevanje. I već tada se dalo nazreti kuda stremi sudbina belih vina sa ovih prostora, ali i ostatka sveta. Reklo bi se da je alkohol gotovo kod svih vina bio za 0,5% (pa čak i čitavih 1%) viši nego kod prethodnih berbi. Nije to rezultat nikakvog zvaničnog istraživanja, već rezultat ličnog iskustva. Jeste da je i godina bila topla i sa dosta sunca, čak i problematična za bela vina, ali da li se to moglo sprečiti?

Kao rezultat sve toplijih leta, sada imamo sve više vina sa 13,5 %, 14%, pa čak i 14.5% alkohola!  Kada na etiketi vidim te famozne % odmah me oblije znoj. Kako prići ovim „teškašima“ a da vas odmah na nokautiraju?

E sad, ako je taj alkohol podržan sa dovoljno drugih sastavnih komponenata u vinu, može da prođe gotovo neopaženo. Mada to često nije slučaj, te zato ta vina i nisu tema ovog teksta. Tema su ona vina kod kojih je alkohol u disbalansu sa svim ostalim komponentama i koja su zbog toga uglavnom „teška“ za nepce i brzo umaraju sva čula. Cela priča se završava na jednoj jedva ispijenoj čaši posle koje ne možete da ugasite požar na nepcu.

Otkud ta disbalansirana vina?  Da li globalno zagrevanje do te mere remeti sazrevanje grožđa i da li do postizanja dovoljnog sadržaja kiselina sadržaj šećera raste tolikom brzinom u bobici? Konačno, da li postoji način da se to spreči ili makar uspori?

I da li je ovo ipak samo (ne)željeni rezultat onih koji rade u vinogradima i onih koji određuju vreme berbe? I koliko uopšte vinari koji, recimo, otkupljuju grožđe, mogu da utiču na vreme berbe?

Iskreno se nadam da je ona metoda naših dedova da se datum berbe određuje u maju, bez obzira kako se leto razvijalo, odavno zaboravljena i da je ovo samo jedna prolazna faza novog vinarstva. 

Ili je to u stvari samo novi trend?

Nadam se da nije. Jer ako jeste, valjalo bi malo da preispitamo svoje uzore!

Na kraju, ovakvih vina može da se popije čaša-dve i tu sve prestaje. A paradoksalno je da je interes gotovo svakog vinara da mu se vino što više prodaje, što  bi onda značilo da treba lakše i da se pije.

Danas, sa sve masovnijom prizvodnjom ovih „napornih“ vina teško može da se razume šta ko zapravo želi. Ključne reči su na početku ovog teksta: više je manje & manje je više! Ko razume shvatiće.

Činjenica je da svet sve više čezne za easy driniking vinima i sve češće se razvijaju polemike na ovu temu. Jedni brane  novi trend, drugi napadaju. Normalno. Kome ćete se prikloniti, odlučite, kao i do sada, sami. Na osnovu ličnog doživljaja i afiniteta, jer ćete samo tako moći da gradite svoju lični vinski stil. Nikako ne na osnovu tuđih uverenja. Mislite svojom glavom, zatvorite oči, oglušite se o sve i verujete svojim čulima. Zapamtite samo jedno: svrha svakog vina je da se u njemu uživa. Ne da vas peče ili grebe po nepcu! 

nazad na vrh