Ajfel gondolijer

Ajfel gondolijer

Primeurs Grands Crus de Bordeaux 2011.  Za sve koji ne znaju, a verujem da je istinskih vinoljupaca malo koji nisu u toku sa datom tematikom, „anprimer“ predstavlja jednu od najprestižnijih vinskih manifestacija u svetu. Održava se svake godine u Bordou s ciljem da se testira premijerno prošlogodišnja berba, proceni potencijal, kvalitet i na kraju krajeva cena i sama budućnost vina, u ovom slučaju iz 2011 godine.

Premijera u Bordou. Okuplja se svetska vinska elita, „krem de la krem“ vinskog sveta. I nekoliko nas iz Srbije. Nisam sama. Ponosna. U najozbiljnijim dešavanjima, tipa ulazak u šatoe prvog roda Bordoa, na spisku neki ponosni Srbi. Šato Cheval Blanc, opet Srbi. Chateau Ausone, opet nekoliko Srba u programu. Izgleda da se naš kvalitet vidi nadaleko. Bravo za nas.

Na mom putu do vinske oaze isprečilo se nekoliko sati leta do Pariza, loš sendvič i prepržena crna kafa. Odmor na aerodromu CDG. Hm, jedva čekam da nepce osvežim nekim belim bordoom.

Ne mogu da idem do grada jer je izvesno da ne bih stigla da se vratim na vreme na svoj let dalje. Obilazim nekoliko kafea na terminalu, pogledujem ih kojem da dam šansu. Ulazim u jedan, čini mi se jedini koji nudi nešto konkretno da se pregrize i popije. Vidim male buteljke vina. Iz daleka se nazire chardonnay na etiketi belog vina. OK. Ako nema ništa drugo, pristajem da iskušam svoje nepce, da opet vidim kakav je doživljaj francuskih vina na francuskom tlu. Mora da bude bolje nego kad se pije u Srbiji. 

Čvrsto verujem u to i želim sama sebi da dokažem zašto verujem u tu ideologiju - eat and drink local, but think global.

Kad je sunčan dan, topao ili ne, temperatura ne igra ulogu, vibe (energetski bilans) mi je da pijem belo. E, tu se onda zavisno od odnosa spoljne i unutrašnje temperature opredeljujem za punoću, strukturu, tip… Rešeno. Probaću  šardone. Ne očekujem ništa, samo neka je lokalno.  Malo francuskog mirisa i ukusa. Prošlo je ipak više od godinu dana od kada sam ovde bila poslednji put.

Sledi ceo ritual prilaska frižideru i kupovine vina… Oh, ne! Gledam i ne verujem! Da li je moguće? Hvata me mala snaga. Usred Pariza, u zemlji kolevci vinske kulture, prodaje se šardone iz Venecije!? Kakav krah u meni.

Gledam još jednom ne verujući svojim očima. Nema šta, šardone iz Italije. Vrpoljim se, gledam okolo i shvatam da u vitrini nema ni jedno jedino vino iz Francuske! Okrećem se i odlučno udaljavam od vitrine. I dalje neverica sa jedne strane, šeretski osmeh sa druge zbog saznanja da i iskusniji od nas greše.

Ako posle ovog iskustva neko kaže da smo mi pivsko-rakijska zemlja kojoj je sve tuđe slađe neka još jednom razmisli.  Na našem aerodromu makar može da se poruči naše vino pre no što se vinete u visine. Na CDG prodaju samo vina iz Italije! Barem na terminalu gde sam ja bila. Nastavljam put.

Teši me poziv mojih domaćina iz Bordoa koji me čekaju da ujutro počnemo tour iz Chateau Cheval Blanc. Već osećam miris St. Emiliona dok slušam poziv na ukrcavanje. Kakavo olakšanje. 

nazad na vrh