Gatanje iz vinskog soca

Gatanje iz vinskog soca

Sedam dana nisam ni zašla u kafanu nego sam bistrila glavu na skijaškoj stazi. Verovatno baš zato ovaj tekst nikoga neće naljutiti!

Njegovo visočanstvo - talog! U flaši može, u čaši baši i ne, a pod zubima je uglavnom nedopustiv. Kako i zašto se javlja i šta zapravo znači?

Oko pojave taloga u vinu ispredaju se razne priče, a zbog njega se vinu smrtno sudi na prolivanje i vraćanje u restoranu. Često niko ne zna zašto, ali ako ga vide, naši kvazi vinski stručnjaci momentalno presuđuju da je vino sočinjeno od praška, što sam nedavno čula u jednom restoranu, pa me to motivisalo da se razjasnimo.

Talog ima i svoje dobre strane. Na osnovu njegove pojave možete da vidite životni put vina. Zar nije dobar osećaj da samo na osnovu onoga što vidite u flaši možete da zaključite šta se zapravo dešavalo u podrumu, vinogradu… Pa to je vrhunac ovog posla! Ne mislim, naravno, samo na talog već i na druge parametre koje u vinu merite svojim istreniranim čulima i na osnovu njih zaključujete o stvaranju vina, njegovom putu od vinograda do boce, tj. čaše. Konkretno, postoje dve vrste taloga. Jedan je beličast i pojavljuje se na dnu boce u obliku igličastih kristala. Najjednostavniji opis bi bio da podseća na pahulje snega. Vizuelno je veoma lako uočljiv i možda oku nije prijatan, ali ukusu vina apsolutno ne smeta. Osim ako ne krenete da ga žvaćete. Čak ni to nije zabranjeno! Štaviše, vrlo je uzbudljivo, pisaću i o tome uskoro. Uostalom, danas se od toga u svetu prave velike pare, kao i od prodaje vina. Još ukoliko je flaša bila polegnuta tokom čuvanja, videćete ih (kristale) i na pampuru sa unutrašnje strane. Otkud sneg u boci? Taj tzv. talog potiče od soli vinske kiseline koja je prirodno prisutna u vinu. Taloženje ovih soli se dešava ukoliko vino bude izloženo jako niskim temperaturama, ispod 0 C nekoliko dana. Kada vino unesete u topliju prostoriju, ovaj se talog (baš kao sneg) topi i nestaje u čaši, mada ne uvek. Ono što je sigurno, ne remeti ukus vina ni na koji način i oslobodićete ga se jednostavno tako što vino izdekantirate ili naprosto ne cedite flašu do kraja.

Zašto se kod nekih vina pojavljuje, a kod nekih ne? Pojedine vinarije pre flaširanja rade hladnu stabilizaciju i ovaj proces hlađenja vina izvode u kontrolisanim uslovima. Kada se tartarati istalože, vino se skine sa taloga i kao takvo flašira. Vina koja prođu ovaj tretman nemaju kasnije mogućnst taloženja tartarata.

Onaj drugi talog, po svemu drugačiji, nastaje isključivo u crvenim vinima tokom odležavanja u boci. Manifestuje se kao obojeno modro trunje na dnu flaše, a predstavlja ništa drugo do istaložene bojene i taninske materije. Ovo je najprirodniji proces koji se javlja tokom starenja vina i jednostavno se eliminiše dekantiranjem. Ta pojava je izražena kod vrlo taničnih i intenzivno obojenih crvenih vina.

Kako bilo, ukoliko se vaša sledeće boca vina okiti nekim od ova dva taloga, ne paničite. Samo uživajte u vinu i prenesite svoje znanje o ovoj pojavi svom društvu. Bićete pravi znalac u njihovim očima. Laughing

Više iz ove kategorije « Nova teorija Ajfel gondolijer »
nazad na vrh