Kučka sa bilborda

Djurdja-Katic-04Već nekoliko dana kucam ovaj txt. Stalno iznova. Sto puta ga okrenula, obrnula, pisala, brisala... i na kraju evo sta je ostalo. Reč je o onom velikom bilbordu kod Autokomande sa kojim sam se sudarila nedavno, kada me je pljusak zakucao sat vremena u koloni. Osmotrila sam ga do sitnih detalja: beo bilbord, na njemu fotka boce vina sa isto tako belom etiketom i natpisom: „GRAND CUЯ"!

Prva asocijacija je, naravno, na velika francuska vina od izuzetnih berbi  - Grand Cru Classe! Ali, sa namernom slovnom greškom. Ipak se greške najlakše primete! To je očito dobar potez. Onda mi je dodatno privukla pažnju oznaka ЦРВЕНО. I to vrlo ćirilićno i crveno! A tek manifest 2010e, kao oznaka berbe. Na kraju, na samom dnu, sitno kucana poruka: „Samo za odrasle"!

Konačno i ovde neko kapira da treba da stvori tražnju za vinom pre nego što ga pusti u prodaju. Da ne govorim o kreativnosti i originalnosti u dosledno srpskoj filozofiji vina! Već sam mogla da čujem kako mi govore: Pa to je američki fazon… Bla bla… I šta je uopšte tu srpsko u tom pogrešno ispisanom francuskom nazivu?

Pa, sve!

Vrlo nadobudan naziv za vino, znači tipično srpski, pa greška u pisanju (i izgovoru), pa onda ćirilica, pa magnum pakovanje od 1,5 litara, što je, jel'te, opet srpska želja za veličinom...

A onda - preokret. Nešto što je pre samo sedam dana bilo veliko vino, danas je postalo kučka sa bilborda! I ja više ne znam u šta u stvari gledam dok prolazim pored njega. Vino ili nešto drugo? U pitanju je samo to jedno rusko slovo u reči „CUЯ", a koje sam ja (naivna, kakva jesam), shvatila kao asocijaciju na francusku reč „CRU" ali u srpskom fazonu. Šta ćeš, nismo svi učili ruski. Ja sam dete vremena kada ruski nije bio „in". Plus bio je rat, tako da smo jedva skupili fond časova iz engleskog.

U svakom slučaju, to jedno slovo upotrebljeno u ovom kontekstu unakazilo je moju prvu predstavu. Pa to se, u stvari, čita - KUJA!

Odjednom, svašta mi prolazi kroz glavu. „Samo za odrasle"! Bože me oprosti, kao da je u pitanju „onaj" film.  Možda i jeste, samo mu omot podseća na bocu vina. Nije to ništa neobično. Neki dan je bila promocija knjige koja je imala i prateću bocu vina, samo je ovde obrnut slučaj. Opet mu dođe na isto.

Sve u svemu, potpuni kolaps u mom sistemu vrednosti. Već napisan tekst o bilbordu vrednom pažnje ovdašnjih vinoljubaca nestaje pod pritiskom prsta na tipku – „delete"! Ono što je u mojoj glavi bilo veliko vino „samo za dorasle", pretvorilo se u „kučku sa bilborda"!

O čemu se ovde zapravo radi? Kontraverza je uvek poziv da se proba. Pošto je veliko vino pretvorenu u „kučku sa bilborda", sve je došlo pod znak pitanja. Više ne smem da napišem da hoću da ga probam, jer ni sama ne znam šta to „veliko" zapravo jeste. „Švedski akcioni" ili stvarno neko vino? Ono što je sigurno, jeste da sam pomalo opsednuta poslom kojim se bavim - vinom! U svemu vidim vino. Ako se ispostavi da ovo na bilbordu nije vino, odoh na godišnji. I to u bukvalnom smislu - odmor od godinu dana!

Ako je ipak vino, kolekcioniraćemo ga, u stomak naravno, sa minimalnom zabeleškom na papiru ako me ne dojmi. Ako ostavi utisak urezaće se u jednu od mojih malih vinskih fijoka u glavi za ona koja me dojme.

A, nema ih puno. Bože, zamisli da ova „kuja" postane jedno od njih!

Više iz ove kategorije « KoRkIZmA div(B)LjAK »
nazad na vrh