Zmijine noge

Djurdja-Katic 0011Svaka eventualna sličnost sa bilo kim je potpuno slučajna. Ili nije, znaćete sami. Ako se prepoznate, ne govorite o tome, ostanite dosledni tajnama.

U toku pripreme niza vinskih karata po restoranima, priprema vina za takmičenja, promocije itd, stalno se srećem sa jednom neverovatnom pojavom zvanom „zmijine noge”!

Istina o vinu se svela na tabu temu. Našla sam se x puta u situaciji da vinari neće da kažu od čega su sačinili vino, tj. kriju po neku informaciju i pored mojih pohvalnih komentara za to vino. E sad, kada bih za to vino, ne daj Bože, rekla nešto loše, možda bih i mogla razumeti tajnovitost. Ali, ovako mi nije jasno!? Da li će vinu istina umanjiti vrednost? Ako je rizling malo „popravljan” smederevkom, a znamo da to nije redak slučaj, zašto se o tome ne priča ni po cenu života?

Da ne govorim da je nemoguća misija pronaći te informacije na etiketi. Ako se kaberne malo oplemeni merloom i bratom mu franom, zašto se ne samo ćuti nego i na najmanju vašu sumnju da tu „ima još nešto” dotični vređaju?

O čemu se zapravo radi?

Da vidimo. Možda je leftover (ostatak) neuspelo poziciniranog vina prošvercovan u nekom koje se nekako i da popiti, što naravno ne sme da se zna, jer ako je ovo prvo već samo doživelo neuspeh, moglo bi ubiti i brata koji je preživeo.

Ova teorija je prilično glupa, moram da primetim.

Želim da verujem da je u pitanju neka teorija zavere!

Ako kažu da je samo kaberne, možda vinari žele sebi tako da daju na važnosti kako su uradili dobro vino od čiste sorte? Hm, meni to nikad ne bi palo na pamet, ali ajde, srpski mozak je livada beskrajna. A ni ja nisam proizvođač vina, makar ne još, pa mi se te vijuge još nisu razvile.

A možda ni ne znaju na kraju šta su sve smutili u podrumu, a i u vinogradu, ili šta su im seljaci pod kaberneom sve podvalili? Pogotovo ako ne rade sami, nego imaju tehnologe ili konsultante koji sviraju kako im se 'oće. Pa kažu gazdi: eve ti ga vr'  prokupac, pa ovaj sirotan i misli da je tako. Gazda zadovoljan, tehnolog zaradio svoj evrić, a raja pije i ne pita. Buni se samo kada čuje za cenu. Ali, o tome u nekoj narednoj kolumni.

Masa neuka pa ni ne zna razliku između čistog merloa i kupaže sa kaberneima, prokupca i širaza. Da ne pominjem kako je šardone još prisutan i u crvenoj varijanti u umovima nekih novih gostiju beogradskih restorana.

I tako, svašta još može da prođe dok ne naiđe na nekog vinskog entuzijastu koji se kao Don Kihot bori sa vinskim ludilom i ne snimi da ga je malkice „popravio”, pa se u'vati k'o pijan plota, dok ne istera istinu na videlo.

A i kad je istera, nikoga nije briga niti će šta promeniti.

Pa zašto se onda ta mala istina uopšte krije?

Ðurđa Katić
dipl.ing.tehnologije
sommelier

@wine_lady_ on Twitter

linkedin.com

Više iz ove kategorije « 4 minuta KoRkIZmA »
nazad na vrh