Nenad Basarić

Nenad Basarić

Mali i veliki šampioni BeoWine

Prođe još jedan BeoWine, jedanaesti po redu kao relevantan dokaz uspona kvaliteta vina čak i najmanjih srpskih vinarija. Posebno raduje sve veći broj govoto nepoznatih imena koja imaju šta da pokažu najširem auditorijumu. Istina, titula apsolutnog šampiona otišla je u vinariju Čitluk i Hercegovinu, koja je takođe u velikom kvalitativnom naletu, ali to ne umanjuje značaj domaćih proizvođača.

Neka bravurozna vina

Četvrti put se početkom februara podigla i spustila zavesa na vinskom festivalu u Obrenovcu. Pred nešto manjim brojem posetilaca, vinskih novinara, pa možda i nekim vinarem manje nego lane, bilo je tu da se proba vina između 200 i 2.000 dinara, iz bočica od 185 mililitara do magnuma iz Yotte, znači od Župe, preko Šida i Inđije, pa Do kraja sveta. I uz to vino nekih opasno snažnih sireva iz Smedereva, opako ljutih sosova ili jako slanog suhomesnatog, pa onda rakija, džemova, meda. I naravno, puno dobrog raspoloženja.

Kúria, druga strana kaberne frana

Čaba Malatinski (Csaba Malatinszky), vinar koga nazivaju „plemenitim kraljem kaberne frana", došao je iz mađarskog vinskog sela Vilanji na WineOs 2020 u Osijeki potpuno izvrnuo moju viziju sorte kaberne fran na radionici „Mađarski vinski genije”, prema mom mišljenju najintrigantnijoj na festivalu.

Vinarija Spasić: Tamjanici na izvoru

Milan Spasić iz sela Tržac u župi Aleksandrovačkoj, vlasnik VinarijeSpasić kojoj je upravo dve decenije postojanja, viđen je u najužem izboru za ličnost godine kada je doprinos vinskom turizmu Srbije u pitanju. Izgradnjom osam soba i četiri apartmana sa nekih 35 ležajeva u okviru vinarije konačno je i bar delom rešio problem bogatog vinskog kraja da gosti nakon uživanja u vinima ne moraju odmah u Kruševac ili Brzeće na konak. A decenijama, gotovo da nikakvog adekvatnog smeštaja u Župi nije bilo.

Kraljevina na čokotu

Malo je njih u Srbiji čulo za vinariju Prus iz mesta Krmačine kraj Metlike sa krajnjeg jugoistoka Slovenije, a gotovo niko za sortu grožđa kraljevina od koje su oranž vino iz Vinske kleti Prus doneli uzorke na Terroirs Wine Jam i oduševili prisutne.

Pretplatite se na RSS feed

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail redakcija@vino.rs
  • Telefon: 064 111 8279

O nama