Kineskinja u fruškogorskoj zemlji Tri sunca

Kineskinja u fruškogorskoj zemlji Tri sunca

Vrednoća je vrednost koja ne poznaje granice, to je siže novosti iz vinarije Fruškogorski vinogradi čiji je tim u svoje redove uključio pojačanje u liku (i delu) simpatične Kineskinje Vang Li kao glavnog tehnologa. Očekivanja su velika a nama se čini da na Alma Mons padinama u Banoštoru već kreće da stasava i realizuje se neka nova vinska filozofija.

Li je studirala hemiju u Kini a potom se zaputila na Novi Zeland gde radi dve i po godine. Od poslova u vinogradu, u vinariji, do onih iz svoje struke. Upisuje Master na Univerzitetu Adelaida, online kao jedini mogući način u doba korone a kako je u ta zla vremena Evropa daleko otvorenija od Australije, seli se na Stari kontinent i narednih godina bavi vinskom tehnologijom i istraživanjima u Francuskoj, Španiji, Nemačkoj...

Quet vinaruja 159

Po paklenih 40+ stepeni Celzijusa zatičemo je u prijatno rashlađenoj degustacionoj dvorani Fruškogorskih vinograda, u društvu Gordana Bašića, vlasnika vinarije.

- I u Albaniji sam radila 2022. godine a po završetku studija odlazim put Južne Rone gde se tokom 2023. bavim vinima. Potom posećujem manifestaciju Open Balkan Wine Vision gde upoznajem ljude iz vinarije Fruškogorski vinogradi i evo me ovde (smeh).

Ko je kome prišao, vi vinariji ili vinarija vama, pitamo je?

- (smeh) Ja sam prišla jer je njihov štand bio predivan. Dizajn me veličinom i estetikom jednostavno privukao a onda sam probala i zanimljiva vina.

Quet vinaruja 027

Nakon uspešnih razgovora Li se zaputila u Banoštor i sada se upoznaje sa vinogradima, vinima, ljudima dok mudro osluškuje razgovore učeći srpski jezik. Ako je pitate „nauči li šta?“ jasno uz smeh izgovara „Tri sunca!“. A onda na engleskom kao da lista potfolio: „Imamo grašac, traminac, šardone, sovinjon blan, moravu koja je domaća sorta veoma nalik na šardone. Imamo i probus dobijen ukrštanjem kaberne sovinjona i kadarke, pa merlo, pino noar. Samo tri crvene sorte ali zato dosta belih“.

Počela je da radi pre tri meseca i dok čeka svoju prvu berbu i preradu u vinariji, finalizira pojedina crvena vina, neka bela poput grašca, traminca, te nekakav beli cuvee. Probamo da saznamo koja joj je omiljena sorta ili vinski stil a odgovor kao da je malo začinjen prekorom: „Ne možete me pitati šta mi se više dopada, jedino šta mogu da učinim“.

Quet vinaruja 178

- Imamo lep izbor stilova belih vina, od svežih, lepršavih, jako pitkih, pa preko malo odležalih sa više strukture i tela. Ali i ona koja ozbiljno odležavaju u drvetu. Uz suva, poseban segment su slatka desertna vina.

Uveliko se šuška da je na putu i prvi penušavac iz Fruškogorskih vinograda pogotovo što Li već ima iskustva sa mehurićima. Da li je to istina pitamo a njoj se od uzbuđenja i zadovoljstva malo rašire zenice dok Bašić nemo, ali potvrdno klima glavom. Potvrđuje da je bazično vino za penušavce radila ali da je tehnologija uključivala dodavanje reaktivnog gasa u vino i da se tradicionalnom metodom nije bavila ali da jedva čeka.

- Tome se nadam i radujem a verujem da će penušavac biti od traminca koji ima lepe arome. Njih donosi svaki mehurić uz željenu svežinu.

Quet vinaruja 147

Naravno da nas najviše zanima njeno mišljenje o srpskim sortama koje je ovde zatekla. Objašnjava kako joj se probus veoma dopada. Kaberne sovinjon je za nju suviše snažan, težak, dok kadarka opet možda nema dovoljno snage i energije. Sa druge strane ta sorta nudi puno voća pa je kombinacija dve sorte u probusu ona dobitna – taničnost i fenolni karakter kabernea uz svežinu i voćnost kadarke. Zbilja sjajna sorta, ushićena je!

Opet za moravu podvlači sličnost sa šardoneom, ističe aromatski stone fruit (koštuničavi) karakter. Hvali telo i volumen vina koji se odležavanjem može dodatno razviti. Idealno bi bilo u drvetu, a ne treba zanemariti ni potencijal za penušavac. Baš kao šardone. A grašac, pitamo je?

Quet vinaruja 022

-  Od mog dolaska ovamo svi mi govore grašac, grašac, grašac. Ono što sam videla je da ta sorta može dati vino vrlo različitih stilova gde se mogu primeniti brojne enološke tehnike. Možete ga izraditi kao veoma svež, napraviti duži kontakt sa pokožicom kako bi uhvatili više fenolnih karakteristika ili ga možete dugo odležavati u drvetu na način kako to recimo radi Vinčić. Od njega možete uraditi vino koje će odležavati dugi niz godina i biti fenomenalno poput ovog Italijanski rizling Fruškogorski vinogradi iz berbe 2012 u kom trenutno uživamo. Savršeno se razvio posle 11 godina u boci i još uvek je izrazito pitak i svež što me je iskreno veoma iznenadilo.

A šta vinarija Fruškogorski vinogradi može da očekuje od novog tehnologa do kog je došla na pomalo neuobičajeni način, možda da stil vina prilagodi zahtevima velikog svetskog vinskog sajma u Šangaju gde se eventualno očekuju novi poslovni dogovori o izvozu?

Quet vinaruja 118

- Li svakako nije ovde zbog Dalekog istoka - kategoričan je Bašić. - Inače je filozofija Fruškogorskih vinograda napraviti iskorak trudeći se da sačuvamo ovo što nam svake godine daje vinograd. U razgovorima sa Li, konsultacijama koje smo imali, stekao se utisak kako ona može dati poseban doprinos vinarstvu. Ne samo kod nas već generalno jer poseduje potpuno drugačiji ugao gledanja uz dovoljno obrazovanja i širine da može prihvatiti naše različitosti. Kako kulturološke, tako i suštinske u odnosu na deo sveta gde je do sada boravila.

To je bio glavni razlog početka saradnje, objašnjava Bašić, pri čemu ne želim da neko pomisli kako kod nas nema adekvatnih, stručnih i uspešnih vajnmejkera ili enologa posmatrajući to iz bilo kog ugla. Jednostavno nam se ukazala prilika napraviti drugačiji ugao posmatranja čitave priče.

Quet vinaruja 029

A kakav je to „drugačiji ugao“?

Iz dosadašnjih razgovora, kroz karijeru koju je Li započela time što je radila u vinogradu a ne sedeći u laboratoriji, Bašić ima nameru da implementira njeno iskustvo, širinu i otvorenost prema novim izazovima koju poseduje. Objektivno mnogo veću od one koju su u vinariji do sad imali.

- Ili se barem meni tako čini – kaže on uz osmeh. - Tako posmatrano realno je da jasno vidljiv pomak očekujemo već posle ove berbe. I do sada su rezultati iz godine u godinu bili primetni doprinosom ljudi koji su ovde radili. Možda to nisu bili veliki skokovi, ili jesu sa našim kasnim berbama kao nekim tipičnim stvarima, no ti pomaci su verifikovani na tržištu i ocenjivanjima a sa Li sam siguran da ćemo trend nastaviti. Možda nešto krupnijim koracima nego do sad.

Quet vinaruja 174

No nije samo „širina posmatranja“ i rad na tehnologiji ono što daje dobar utisak i uliva nadu. Bašić napominje kako je to i generalni pristup dajući primer nedavno obavljenog godišnjeg generalnog servisa linije za flaširanje. Tu je Li od 7:00 sati ujutru do 18:00 bila sa majstorima, interesovala se za sve. „Ako nešto stane, da znam da zamenim šraf ili šta treba“ – objašnjava.

Li je takođe svakoga dana od zore u vinogradu, raspituje se kod agronoma i meteorologa kad će i šta da se bere, šta još može da se radi.

- A to je nešto na šta ja zbilja nisam navikao ili možda nisam imao priliku da vidim – tiho dobacuje Bašić.

Quet vinaruja 021

A na pitanje da li pije vino, naravno, odgovara Kineskinja.

- Generalno volim alkohol, a da li belo ili crveno, to svakako zavisi od vremena, raspoloženja i društva - smeje se Li a onda objašnjava koja su joj srpska vina do sad skrenula pažnju. Cabernet Sauvignon Radovanović. Crveno vino iz vinarije Atelje vina Šapat ju je podsetilo na neke italijanske sorte, tvrdi, ali i njihov šardone koji je na nivou visokih internacionalnih standarda što dokazuje i upravo osvojeno zlato na Decanteru.

I u drvetu odležali sovinjon blan vinarije Cilić dopada se ovoj devojci koja trenutno živi u Novom Sadu i otkriva nam da Fruškogorski vinogradi svakako nisu najveća vinarija u kojoj je radila. Možda je to bila ona u Francuskoj gde se vina proizvode i u velikim betonskim tankovima a „zadužila“ ju je sa oko tri miliona litara. Vinarija na tri nivoa je ogomna...

Quet vinaruja 168

- Bilo je mnogo hodanja povremeno nisam znala ni gde se nalazim. Ali ne bojim se rada, na Novom Zelandu sam jutrom kretala u vinograd oko 8:00 časova i radila dva sata, potom išla u laboratoriju gde bih provela narednih 12 sati. I tako šest dana nedeljno pri čemu sam nakon berbe potapala ručno grožđe u tankove tokom fermentacije. 18 tankova po dva puta dnevno, mnogo fizičkog rada kog se očigledno ne plašim.

Šta misli o vinogradima u Banoštoru i kako joj se dopada u Srbiji, logično smo želeli da saznamo na rastanku?

- Vinogradi su veoma lepi, pogotovo oni bliže Dunavu. Dosta su raznovrsni, mnogo je mikrolokacija koje daju različite karakteristike grožđa što je veoma interesantno. A Srbije što se tiče? Generalno mi se jako dopada međutim živela sam na raznim mestima u svetu i pravo da vam kažem nisam sklona analizi i kritici. Tu gde sam, tu mi se i dopada.

Quet vinaruja 059

A dopada li joj se priča o „tri sunca“, efektu u vinu koji daju nebo, fruška gora i odsjaj Dunava, zbog čega se tako zove i premijum linija vina Fruškogorski vinogradi koju trenutno definiše već nadaleko čuveno desertno vino od traminca?

- To je linija u kojoj će biti naša najbolja vina. Iskreno verujem da ćemo u boce vrlo ubrzo spakovati sva tri sunca (smeh).   |

Foto: Slobodan Vidović 
nazad na vrh