Lakićevićeve premijere za nove uspehe

Lakićevićeve premijere za nove uspehe

Proglašena za najbolju mladu vinariju 2023. godine, Vinarija Lakićević sa severa Kosova nastavlja krupnim koracima i u ovoj godini.

Tako će na predstojećem UniCredit Bank Wine Gardenu 1. i 2. juna u Botaničkoj bašti u Beogradu premijerno predstaviti nove berbe svih svojih belih vina – Alcedo, Parus, Picus, Upupa, Solaris, Oriolus, kao i potpuno novo vino desertnu tamjaniku Slobodanka 2019.

Alcedo 2021 je pikantna kupaža sorti grenaš beli (65%), sovinjon blan (25%) i rajnski rizling (10%), dobitnik zlatne medalje na prošlogodišnjem ocenjivanju u okviru Wine Vision by Open Balkan.

Lakićević (5)
Sovinjon iz tri vinograda, Parus 2021 Lakićević

- Za mene ovo je najbolje belo vino koje smo do sada napravili – ponosno ističe vlasnik vinarije Slaviša Lakićević. – Imamo ga oko 5.000 boca i nažalost novih berbi neće biti neko vreme jer nam se grenaš beli razboleo u vinogradu te smo morali da ga počupamo.

Sovinjon Parus 2021 posebno je zanimljiv. Dolazi iz tri vinograda koji se nalaze na različitim nadmorskim visinama, od 450 do 600 metara, i bere se u tri navrata tokom mesec dana. Lakićević ističe značaj najvišeg vinograda koji u sovinjonu ostavlja fine kiseline i pirazinske note odgovorne za zelene i vegetativne arome tipične za sortu. Zahvaljujući tome, te činjenici da i ono kao i Alcedo odležava dve godine na finom talogu (sur lie), vino poseduje intrigantnu kompleksnost. Inače, oba ova vina imaju potencijal da odležavaju i po 20 godina u punoj snazi.

Lakićević (8)
Bela reprezentacija organske vinarije Lakićević

Tu su i dve nove berbe šardonea, Picus 2022 iz inoksa koji je godinu dana bio na finom talogu i još godinu u boci, izrazito sortno vino zahvalno za svaku priliku, te strukturniji Picus Selection 2021 koji je delom odležavao u francuskom bariku i koji je pravo gastronomsko vino.

Možda i najpopularnije belo vino Lakićević prošle godine u Srbiji, tamjanika Upupa, „jedina tamjanika koja je dobila zlato na Muscats du Monde u Francuskoj, što se nikada do sada u istoriji balkanskog vinogradarstva nije desilo“, kako ističe Lakićević, tretirana je u berbi iz 2022. godine donekle drugačije u podrumu.

Lakićević (10)
Za kratko vreme dospeo u žižu interesovanja, Slaviša Lakićević

- S ovom berbom odlučili smo da vino odležava na finom talogu 12 meseci, što je duplo manje nego kod prethodnih berbi. Predstavili smo je ove godine i na Grand Tastingu i na Regionali i zaključak stručnog dela publike je da imamo bolji rezultat. Videćemo sada šta će reći publika – kaže Lakićević.

Solaris 2022 je nedavno dobio zlatnu medalju na PIWI Wine Award International u Nemačkoj što govori samo za sebe. Ova novostvorena nemačka sorta veoma je retka u vinogradima u regionu, a Lakićević je ima jedini u Srbiji.

Lakićević (11)
Vina koja privlače sve veću pažnju

- Za mene je to sorta budućnosti – kaže on. – Vino od solarisa poseduje ono što većina drugih belih sorti nema, a to su dužina, sredina i obim. Ima ga svuda. Kao da je crveno vino! Ali, da bi se dobio takav rezultat potrebno je da se ozbiljno na njemu radi. Kao i za sva naša vina, grožđe dolazi iz organski tretiranog vinograda posle čega, u zavisnosti od berbe, odležava od jedne do dve godina na kvascima uz redovno mešanje (batonaž) što vinu poboljšava arome, strukturu, punoću i lakše harmonizovanje. To je vino koje najviše izvozimo i potražnja je iz godine u godni sve veća tako da smo nedavno zasadili i nove vinograde solarisa.

Konačno, tu je i nova berba Oriolus Cuvee No 1 u čiji sastav ulaze šardone (35%), sovinjon (35%), solaris (20%) i rajnski rizling (10%), još jedno strukturno i precizno vino vinarije Lakićević s ozbiljnim gastronomskim potencijalom.

Ako je suditi po ovim belim premijerama, ovo bi mogla da bude godina novih uspeha za mladu organsku vinariju s Kosova koja je za nešto više od godinu dana prisustva u Srbiji postavila visoke standarde.  |

Foto: Ivana Čutura
nazad na vrh