Mataljeve finese u podrumu

Mataljeve finese u podrumu

U vinariji Matalj iznad Negotina zavirili smo u podrum i ne samo to - zavirili smo u budućnost.

Kampanja oko novog crvenog vina Zemna je u punom zamahu, sadi se hektar kabernea, dozreva vinograd bagrine od oko tri hektara a na policama se šepure redizajnirane etikete Matalj portfolija počevši od već legendarnog kabernea Kremen Kamen. Onda su tu i Kremen, kupaža Bukovski Cuvee, pa i sve bolja bela i roze vina.

Matalj vinarija 109

Degustaciona sala i okolina vinarije neprestano se pune novitetima koji prijaju nadolazećem broju posetilaca. Sve to super zvuči, ali nas Nikola Mladenović Matalj vodi tamo gde njegove vinske nedoumice nastaju i nestaju. U prostrani barik podrum.

Nešto nedostaje u podrumu, šta? Srpski barik. Vrhunski francuski hrast preuzeo je glavnu reč. Burad od 500 litara ne samo da čuvaju tajne, već neprestano rade na vinima koja će pred publiku za dve do tri godine.

Prokupac

Nikola je rešen da nas uvede u suštinu autohtone problematike stvaranja savršenog negotinskog crnog pod imenom Bukovski Cuvee, vina od tri sorte: prokupac, začinak i četereška (kadarka).

Matalj vinarija 150

– Probaćete prokupac iz 2023. godine koja je uglavnom bila neprijateljska prema vinarima a nama je bila kakva treba. Zanimljivo, populacija prokupca imala je 15% alkohola.

Alkohola se uopšte ne oseća u mladom prokupcu kog probamo iz novog MT (srednje nagorelog) bureta gde hrast i dalje moćno prožima vino.

- Želimo da pobegnemo od takozvanih zelenih pirazinskih tonova - Matalj pomno analizira. - Pored toga prokupac nosi potencijal za mirise muškatle ili karanfila što nipošto ne želimo. Tražimo fini miris koji osim asocijacije na grožđe ima bibera ali pre svega jasnu slatkoću šljive. Šta je za mene prokupac? To definitivno nije kupina ni borovnica ali je sigurno dobra ušećerna šljiva, lepa višnja. U ovom trenutku imam na mirisu samo šljivu ali baš taj miris treba da bude naš ponos. Ima li snage za to? Takođe tanini koji sporije evaluiraju nekako su grožđani, to je struktura koja tek treba da se razvije u sadejstvu sa drvetom. A prokupac potencijal odležavanja svakako ima.

Matalj vinarija 034

Šjiva na mirisu nije previše ekspresivna. Malo je zatvorena, mlada, svetle lila boje i hrskava. Ispod kožice je mikrometarski sloj džemaste slatkoće i upravo se tako doima miris i ukus ovog prokupca dok tanini, kao naznaka ozbiljne teksture bukvalno plivaju držeći vino ali i isturajući aromu kafe, čokolade, bibera u prednji plan.

- Lepi su začini ali velika je nauka utvrditi šta iz drveta treba da pređe u vino, koje su to arome i procesi – deklamuje vinar vadeći prokupac iz malo jače tostiranog bureta. - No pitanje je šta kom vinu prija i to možeš saznati samo uz pokušaje, probe i greške.

Matalj vinarija 068

Jače nagorevanje bi trebao dati drugačiji tanin. Očekuje se više kafe i vanile ali se ova kombinacija ipak čini mekšom, završenijom i iznad svega voćnijom. Dalje pratimo tragove njegovih eksperimenata. Tri različita prokupca, različita burad, berbe 2021 koja je voćnija, 2022, 2023... Jedan je aromatski tamniji mada arome nisu kupinaste i pritom ima preko 15% neprimetnog alkohola.

- Uopšte ne razmišljamo o alkoholu u vinu - kaže. - On daje slast koja dolazi i od voća i punoće ali je ovo u suštini potpuno suvo vino.

Zaključujemo da je prokupac 2023 već sad vrlo ozbiljno vino kome predstoje barem dve i po godine zaokruživanja, a kako je svako bure koje probamo sve bolje i bolje, čudimo se da neće ići sortno već samo kao Bukovski Cuvee. Moraju li začinak i kadarka po svaku cenu da pomute ovu radost? Umesto odgovora Nikola opisuje kako on i enolog Mladen Dragojlović iz svih ovih buradi unedogled probaju, blendiraju sve tri sorte.

Matalj vinarija 077

- Želimo finesu u aromi. Nećemo crne bobice ni ekspresivnost merloa ili kabernea. Tražimo miris pošten, domaćinski prokupac sadržajno obogaćen.

Iako na neki način prisustvujemo začetku budućeg Bukovskog 2023 jer će berba 2020 tek sad na tržište, Matalj priznaje da iskreno razmišlja šta sa njim da radi pošto istovremeno kreće da razvija liniju Reserve. Hoće li autohtona kupaža u „skupa“ vina? Ili će ostati dostupnija?

Matalj vinarija 090

Začinak

I ovde je odustao od srpskog hrasta a burad su od 500 litara. Berba 2023 dohvatila je neverovatnih 13,6% alkohola pošto inače jedva dogura do 12%, uverava nas.

- To je fenomenalno a brao sam kao i obično 5. oktobra. Mislim da je razlog stariji vinograd kom je sad već 10 godina, kao i jako toplo vreme od 20. septembra do berbe.

Matalj vinarija 148

Čist začinak ima predivan miris na sveže voće gde se lepo osećaju dodirne aromatske tačke sa prokupcem kao neka vrsta interfejsa za kupažiranje. Telo je elegantno, kiseline visoke ali izrazito citrusne dok mu dodir drveta dodaje malo finih tanina.

Užasno mu prija novo drvo a sam začinak je neobičan, živahan, žilav, življi od prokupca mada nema mnogo tela ni mnogo tanina. Pa iako nema previše arome i ukusa na prvi pogled u vrlo dugoj završnici jave se retronazalne priče koje ostaju u pamćenju.

Matalj vinarija 115

I opet Nikola kaže kako ga u začinku ne zanima telo jer ga ima u kaberneu i merlou, i te sorte ne trebaju biti uzor kad gledamo začinak već u glavi treba da nam bude pino noar. Nevelikog tela a možda najveća sorta na svetu.

Za sledeće bure začinka 2023 vinar se penje na merdevine. Ovde drvo voće nije pojelo ali je dodalo tanine, spustilo malo kiseline. Prethodno je vino bilo pitkije, uzbudljivije mada je u čaši sad voćkasta bomba. Kad se utisci spoje – začinak je izuzetno iskustvo.

Kadarka (četereška)

Udar čiste čokolade na nosu, ali mlečne, slasne, ne one crne. Zaista, vino ima savršen početak i kraj, jedino između toga kao da nema tela i tanina, ništa ne postoji. Međutim i takvo nam se vino nekako dopada, možda gastronomski, svakodnevno, a u bukovskoj kupaži će ga od 2022. biti 5% ili 7%.

Matalj vinarija 070

- Dolazio mi je uvoznik iz Crne Gore ljubitelj vina i traži kaleme za četerešku – priča zanimljivost Matalj. - Kadarka je u stvari skadarka, nastala na Skadru gde ima svoju priču i dinamiku. I dobro je da se ljudi interesuju jer ova svetska „čuda“ kabernei i merloi su pojeli sve živo. Priznajem, ne znam da li ću ikada sa prokupcem uspeti da dođem do nivoa Kremen Kamena, pa ni do pola, a sa ovim vinom zaista ne znam kako bih stigao. Ipak, u davna vremena su car Dušan i njegova svita kadarku pili i sad da li su razmišljali o taninima i strukturi ne znam, ali sorta je iz ekipe vranac, kratošija, kadarka. Tu mora biti nešto.

Bagrina

Slika bagrine drastično narasta iz berbe u berbu. Sad će je biti i više, stižu tri hektara na rod, biće dve varijante, iz inoksa i drveta. Upravo taj najkvalitetniji miris drveta draži nam čula pa nije jasno da li je do sorte ili hrasta, no doživljaj je izvanredan. Jedno bure iskazuje dosta jači nos i da je samo više tela...

Matalj vinarija 085

- Nećemo da guramo bagrinu među najbolje svetske šardonee - opominje Matalj.

Drugo bure manje napada mirisima no telo iskazuje daleko više širine i bolju strukturu. Zaključak, bagrina bukvalno podseća na kolač pun marcipana.

Za kraj probamo i Chardonnay 2023. Šta će on u autohtonoj priči? Nije mu tu mesto ali zaslužuje neverovatnim ustiskom koji je ostavio, lepotom mirisa i ukusa a radi se o prvom Premium šardoneu iz vinarije Matalj.

Matalj vinarija 034

- Vinograd je sad u sedmoj godini i biće prvi premijum negotinski šardone koji nosi sve elemente negotinskog teroara, tu toplinu, punoću, taninsku strukturu toplog regiona. Biće u drvetu do decembra i posle još u flaši. Klon 95 iz Francuske je kao da se tri generacije školovao u elitnim školama što mi svakako nemamo sa bagrinom. Ali mi imamo biljke, verujte mi, koje mogu to da budu. Punih 10 godina sam potrošio i još 15 ću potrošiti, i ne znam da li ću stići to da promenim jer sam radim. Ne postoji drugi način. Mnogo sam hodao kroz bagrinu, video da ima biljki koje su aromatičnije od ostalih, ali mora da se radi na sorti.

Matalj vinarija 158

Šardone je samo jedna biljka koju je neko izvukao iz nekog vinograda u Burgundiji i onda propagirao da je mi svi sadimo, dok ovde govorimo o populaciji bagrine, populaciji prokupca - nastavlja Nikola. Zato kreneš kroz vinograd i probaš bobice koje treba čistiti od virusa, raditi mikrovinifikacije, punih 10 godina pratiti šta se dešava s botritisom i ostalim. I onda imamo bagrinu i izvolite saditi je. Ali ne mogu ja to sam da uradim, nemam toliki tim, – kaže dok uživamo u vinu iz barika koje bukvalno miriše na beli Bordo.

Na beli limunasti kolač pun ukusa košpica od badema i kajsije sa šamom zapečenim od gore. Ali to nije ona američka slast i vanila, više je nekako negotinska.

Zbilja, svašta ima u Matalj  podrumu i nastavićemo da pratimo ali jedno je sasvim izvesno – neki kažu kako je on vinski vizionar a mi – da možeš imati viziju kad imaš ovakvu sirovinu.   |

Prius toyota 019

Partner na putu – Toyota Prius Plug-in Hybrid

Čak i prosečni poznavaoci automobilskih dešavanja znaju ponešto o Tojotinom modelu Prius. To je prvi hibrid, odnosno automobil koji kao pogon kombinuje benzin i električnu energiju. Kada je Toyota promovisala ovaj koncept 1997. godine, niko nije slutio da će danas svaki proizvođač u ponudi imati bar jedan hibridni model.

Na našem testu se našla peta generacija Priusa, koja je po mnogo čemu drugačija od prethodnika. Naime, Prius, iako je uvek bio futuristički stilizovan i promovisao tehnologije budućnosti, nikada nije koketirao sa sportskim stilom. Novitet kao da cilja na još neke kupce, jer Prius nikada nije bio ovako dinamičan i atraktivan.

Prius toyota 034

Nas kao dobre poznavaoce vina, ali prosečne poznavoce automobila je najviše impresionirao enterijer. Kokpit je još modernije uređen od karoserije. Vozač je okružen ekranima, pa je potrebno neko vreme da se na sve to naviknete. Zato je udobnost na vrhunskom nivou.

Jedino na šta smo imali zamerku je zapremina prtljažnika od samo 285 litara. Od automobila dugog 4,6 metara, čija udobnost je kao stvorena za duga putovanja, smo očekivali malo više. Ipak, to je cena savremene tehnologije. Naime, testirani Prius nije standardni već Plag-in hibrid. To znači da ima veću bateriju i jači elektromotor, tako da može da se se vozi samo na struju.

Prius toyota 010

U električnom modu može da prevali oko sedamdeset kilometara, što je dovoljno za prosečne dnevne gradske potrebe. Mi smo ovaj automobil na putu vozili kao klasičan hibrid, a oduševio nas je snagom. Čak 223 konjske snage su dovoljne za ubrzanje do sto kilometara na čas za samo 6,8 sekundi. Dovoljno da zaboravimo na skroman prtljažnik. Ipak je dovoljan za nekoliko “kartona” vina, šta će čoveku više…   |

Foto: Boban Vidović

nazad na vrh