10 crvenih autohtonih vina Srbije koje bi trebalo da probate

10 crvenih autohtonih vina Srbije koje bi trebalo da probate

Vina od lokalnih i autohtonih sorti ovog dela Evrope postaju sve značajnija u nastojanju Srbije da se pozicionira na međunarodnoj vinskoj sceni.

Pozabavili smo se ovom prilikom sa takvim crvenim vinima i odlučili da vam posbeno predstavimo 10 autentičnih srpskih vinskih dragulja!

Među crvenim autohtonim vinima Srbije prokupac vodi glavnu reč. I dok najpoznatiji dolaze uglavnom iz Župe, koja važi za kolevku ove sorte, odlučili smo da vam ovom prilikom skrenemo pažnju na četiri aktuelna prokupca koja su „pobegla iz kolevke“.

pexels pavel danilyuk 8775180 1
Foto: Pexels

Najpoznatiji među njima je onaj iz valjevske Pocerine, Kameničanka 2019 Milijan Jelić, vino bogatih aroma bobičastog voća, elegantne strukture i svilenkastih tanina koje je završilo prošle godine na visokom trećem mestom među najboljim crvenim vinima od lokalne sorte u izboru redakcije Vino.rs.

Prokupac izvan Župe reklo bi se da za sada najbolje rezultate pokazuje u Šumadiji. Od više etiketa na tržištu skrenuli bi vam pažnju na Prokupac 2021 Podrum Pevac, male vinarije iz okoline Kragujevca koja nudi skladan prokupac odležao u srpskom hrastu godinu dana, te daleko najskuplji prokupac trenutno na tržištu Čukundeda Superiore 2019 Matijašević vinogradi, vino raskošne i plemenite strukture koje je cenovno uvelo ovu popularnu srpsku sortu među ekskluzivna vina.

Prokupac predstavlja sve zanimljiviju priču i u Negotinskoj krajini, a odatle stiže jedan od impresivnijih primera prošle godine na tržištu, sortni Prokupac 2021 Aglaja koji je ujedno i prvo takvo vino ove renomirane vinarije.

autohtona--010.jpg

Za razliku od prokupca i njegove bogate istorije, probus je srpska novonastala sorta kreirana u Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. Nastala je ukrštanjem kadarke i kaberne sovinjona a ime je dobila po rimskom caru Probusu koji je u trećem veku posadio prve vinograde na Fruškoj gori.

Za poslednje četiri decenije, od kako je probus zvanično priznat kao nova sorta, raširio se najviše upravo u fruškogorskim vinogradima, odakle dolazi i Probus 2020 Đurđić, veoma tamno vino punog ukusa i čvrste strukture širokog spektra džemastih aroma crnog i crvenog voća.

Kada je reč o autentičnim vinima Srbije, poslednjih godina sve više pažnje privlače vinarije opredeljene za organsku proizvodnju uz minimalne intervencije u podrumu.

pexels jep gambardella 5086625
Foto: Pexels

Jedna od vodećih vinarija tog stila u Srbiji je Sagmeister iz Kanjiže čiji se vinogradi nalaze na Fruškoj gori. Njihovo vino Kadarka Kew 2020 nastaje od kadarke, nekada veoma popularne sorte u ovim krajevima čije se poreklo vezuje za predeo oko jezera Skadar, a koja poslednjih desetak godina doživljava ponovni uspon upravo zahvaljujući nekolicini organskih vinara s Fruške gore. Vino dolazi iz kamenitog i veoma strmog vinograda nazvanog Kew, izrazito je mineralno, kompleksne arome crvenog voća, odlične svežine, začinskih nota... Bez mnogo dileme kadarka iz ovog vinograda već godinama predstavlja jedno od najboljih srpskih vina.

Stara srpska muskatna autohtona sorta Crna tamjanika, zvana još i muskat ruža, doživljava novu mladost pri čemu se sa istoka Srbije lagano premešta na severozapad u okrilje Fruške gore gde daje odlične rezultate. Ima je dosta i u Niškom rejonu a poreklo sorte nije baš najjasnije jer se od moskatela, što je jedan od sinonima, na Iberijskom poluostrvu proizvode roze i slatka vina.

autohtona 022

Baš kao i u Francuskoj i delovima Nemačke. U Srbiji je uglavnom korišćena za dodatnu aromu u kupažama sve do pojave novog talasa predvođenog vinarijama Bikicki, Vinarium, Matalj, Bukovo, Raj, Mikić gde je posebnim tehnikama u vinogradu i podrumu, pogotovo u organskom pravcu, stvoren potpuno nov dijapazon ozbiljnih polusuvih, slatkih pa i suvih vina.

Crna Tamjanika 2020 Bikicki stiže iz „kuhinje sa što manje intervencija“ Đorđa Bikickog. Grožđe je iz starog vinograda i nakon 25 dana maceracije jasne arome ratluka i ružinih latica sugerišu da je u čaši originalni i veoma kvalitetni pino noar iz Burgundije. Tu sliku donekle remeti spoznaja o prisutnih 15,5% alkohola koji se opet uopšte ne ističu u podatnom, mekom vinu duge završnice.

Najzastupljenija lokalna crvena sorta u regionu, vranac je oslonac vinske proizvodnje Crne Gore, Makedonije i istočne Hercegovine, ali i na Kosovu i u još nekim delovima Srbije. Verovatno najcenjeniji srpski vranac dolazi iz okoline Knjaževca i vinarije Jović gde je zaslužan za dva njihova odlična vina, od kojih je jedno Dionizije Potrkanjski 2019 Jović, proglašen za najbolje crveno organsko vino Srbije u 2023. godini! U pitanju je ekstraktivno, puno vino s manjim procentom kaberne sovinjona, koje posle dve godine odležavanja u novim baricima od srpskog i francuskog hrasta krije nesvakidašnju slast savršeno izbalansiranih kiselina i tanina.

autohtona 031

Veliku pažnju privlači i Srpska kupaža 5 2021 Tenuta Est, mlade vinarije iz Negotinske krajine. Već sam naziv kupaže pet sorti Marka Obradovića, vlasnika Tenuta Est, sugeriše pravac kojim se zaputilo ovo vino organskog usmerenja. Marko je inače odrastao u Italiji i u Srbiju je došao 2017. godine kada se zaljubio u pimnice na istoku zemlje te odlučio da kupi parcele u Smedovcu i Rogljevu i podigne vinariju. Srpska kupaža je omaž tradiciji vinogradarstva čitavog kraja, blend sorti prokupac, frankovka, začinak uz malo crne tamjanike i vranca.

Konačno, ovaj mali izbor autentičnih crvenih srpskih vina od lokalnih sorti zatvorićemo još jednom kupažom iz Negotinske krajine, vinom Bukovski Cuvee 2019 Matalj koje se našlo na samom vrhu liste najboljih crvenih autohtonih vina Srbije u 2023. godini. Blendiranjem 70% prokupca i sorte začinak dobijeno je nakon odležavanja od 18 meseci ovo suvo, snažno i ekspresivno vino umereno punog tela te raskošnog bukea voćnih aroma višnje, šipka, šljive, crne ribizle, prožetih dodirima ljubičice, herbalnih nota i šumskog tla.   |

Foto: Slobodan Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi