Penušava vina čija popularnost prevazilazi kvalitet

Penušava vina čija popularnost prevazilazi kvalitet

Reklame su nas naučile da ništa nije onako kako izgleda. Zato bi ovaj tekst možda bilo bolje nazvati: Nije zlato sve što sija! Možda nešto na temu najveće penušave zablude. Ili jednostavno – penušava vina za izbegavanje. Zašto da pijete šarenu lažu kada ima toliko pravih stvari koje valja potražiti?

Bilo kako bilo, pozabavili smo se nekim poznatim brendovima šampanjaca i penušavih vina kojih ima i kod nas a koji baš ne opravdavaju popularnost brenda. Možda ćete se složiti, možda ne, ali namera je da vas navedemo da i sami razmislite da li neka poznata vina doista opravdavaju ugled i status koji uživaju.

Izdvojili smo tri skupa vina i tri jeftina čija se cena kreće oko 10 evra. Ako se slažete s ovim što je napisano – dobro. Ako ne – opet dobro! Kod vina i nema neke velike istine osim one da je istina u vama. Odnosno da je najbolje ono koje vam najviše prija.

Status pre svega

Dom Perignon

Više od 100 godina star brend postao je širom sveta sinonim za vrhunski šampanjac. Ako je nekada i bilo razloga da se to tako smatra, kvalitet vina koji poslednjih godina izlazi pod etiketom Dom Perignon se značajno promenio. Kompanija Moet & Chandon trenutno proizvodi otprilike pet miliona boca ovog šampanjca godišnje i sa takvom količinom prosto je nemoguće održati kvalitet na osnovu kojeg je brend stekao reputaciju.

Dom Perignon 3

E sad, ako uzmete u obzir da se cena jednog Doma u svetu kreće oko 300 evra (kod nas u vinotekama i više od 400!) nije daleko od pameti da za te pare možete da nađete vino s boljim odnosom cene i kvaliteta. S druge strane, ako imate višak novca boca Dom Perignona na vašem stolu ostaviće vrlo jasan utisak na one oko vas. Kakav će utisak vino ostaviti na vas tada možda i nije mnogo važno.

Cristal

Cristal proizvodi porodična firma u privatnom vlasništvu. Iako su počeli sa malim količinama, porodica Roederer sada flašira preko milion boca Cristala godišnje.

cristal

Ovi šampanjski „mehurići“ bili su posebno popularani među hip-hop umetnicima kasnih 90-ih koji su vino koristili malo za prskanje pored bazena, malo za ispijanje direktno iz flaše. Ovako ili onako, tek Cristal je postao prepoznatljivi deo određne supkulturne grupe kojoj nije bio problem da bacaju stotine dolara unaokolo za šampanjac, te je shodno potražnji formirana i njegova cena.

Iako je Cristal pouzdano dobar šampanjac cena od 300, 400 ili 500 evra nije ono što bi trebalo da platite za takvo vino.

Veuve Clicquot

Moet Hennessy Louis Vuitton ima portfolijo od 500 milijardi dolara koji obuhvata mnoge luksuzne brendove, među njima i šampanjac Veuve Clicquot čija bogata istorija čini dobar marketing.

veuve

I dok vino bez greške pogađa različite afinitete, praktično poseduje sve ono što najšira publika traži, za prosečnu cenu od 50 evra po boci to je i dalje preplaćen doživljaj ako ga uporedite s vinima kakva su recimo Pierre Peters, Mailly, Billecart-Salmon ili Bollinger, u principu i jeftinijima od toga.

Radost iz samoposluge

Asti Spumante

Evo nešto za male pare ali i za vrlo malo pravog uzbuđenja. Popularni italijanski penušavac iz Pijemonta pravi se u pogonima italijanskog multinacionalnog proizvođača pića Martini & Rossi od aromatične sorte Moscato Bianco i kod nas može da se nađe za desetak evra po boci.

Asti Spumante

Međutim, ovo popularno vince s niskim sadržajem alkohola koje ljudi često uzimaju za raznorazne porodične proslave teško da će zadovoljiti bilo koga ko očekuje od vina nešto više od slatkastog ukusa i iskričavih mehurića. U suštini, kao i svako ne baš vrhunsko penušavo vino Asti Spumante je najbolji kao koktel sa sokom od pomorandže!

Riunite Lambrusco

Ako volite slatka, voćna penušava vina Lambrusco bi mogao da bude vaš izbor. Ali, obrni okreni, to je zadovoljstvo negde na nivou sangrije.

Riunte Lambrusco

Pogotovo što je svojevremeno uspešna marketinška kampanja ohrabrivala kupce da ga služe preko leda, ako se dobro sećam nešto tipa: It’s nice over ice! Ali čak i tako servirano više podseća na penušavi sokić iz kesice za razmućivanje nego na vino. U svakom slučaju nije nešto što može da prija prefinjenom nepcu!

Sovetskoye shampanskoye

Brend sovetskoye shampanskoye, odnosno sovjetski šampanjac, stvoren je 1928. godine kada je komunistička vlast sa Staljinom na čelu zaključila da širokim narodnim masama treba ponuditi neko jeftino penušavo za specijalne prilike.

Sovetskoye shampanskoye

Naime, šampanjac je dugo bio znak prepoznavanja za rusku aristokratiju, pa zašto ne bi i običan svet osetio malo tog zadovoljstva barem za Novu godinu ili Dan žena! I tako je nastalo slatkasto penušavo vino s ukusom meda i breskve, nešto kvalitetnije za političku elitu, a slabije i jeftinije za proleterijat.

Tehnologija proizvodnje ovih „mehurića“ se u međuvremenu promenila nekoliko puta, ali to je i dalje nedovoljno harmonizovano slatko vino gotovo bez arome i sa blagim kiselkastim metalnim ukusom.  |

nazad na vrh