Slikar slatke Meduze

Slikar slatke Meduze

Da li je neko pojačano srpsko vino do sada dobilo srebrnu medalju na DWWA (Decanter) nadmetanju? Jeste, 2023. godine je to uspelo akademskom slikaru iz Sremskih Karlovaca Đorđu Kolaroviću, vlasniku vinarije i galerije-vinoteke Art et Vinum sa bermetom od merloa Meduza crvena 2021. Pravo iznenađenje.

Možda i nije ako se zna da je na prvom Wine Vision Trophy 2022 ocenjivanju Kolarović baš ovim bermetom osvojio trofej, plus srebra za prva dva mesta u konkurenciji pojačanih vina, a sledeće godine srebra za drugo i treće mesto iste liste. Još je manje čudo ako zavirite u omanju vinsku galeriju u centru Sremskih Karlovaca gde se nalaze ova vina i trofeji i čujete neobičnu priču iz vinske istorije.

sremski karlovci 185 2085

Na prvi pogled između svojih povelikih slika Đorđe deluje vinski benigno, kao fini akademski slikar, neupadljivi član Udruženja proizvođača bermeta iz Karlovaca kome se eto posrećilo sa začinima u merlou ili beloj osnovi za bermet. A proizvodi ih čak četiri, belu i crvenu Meduzu za izvoz i još dva za kupce i prijatelje. Beli bermet je Princeza, ovaj drugi Crvena Izmaglica, pa napravi koliko mu treba. A u nečemu su i „naj“.

- Mi smo najmanja vinarija u Karlovcima. Eto, i mi smo u nečemu naj – smeje se Đorđe.

Uz šestoro dece poseduje hektar i po vinograda i malu vinariju, biće i degustaciona sala samo da je malo sredi. Inače odsek grafike završio je u klasi Tikveša Halila, a u svet vina ušao je...

- ...kao porodični čovek. Kad nam je nestalo mleka, hrane za poveliku porodicu krenuo sam da gajim malo koze, malo koke, posle posadio i grožđe pre nekih 25 ili 30 godina. Pino noar na pola hektara, isto toliko kaberne sovinjona, dodali potom šardone i pre godinu dana silu. Ima malo sovinjon blana i po koja muskatna sorta za još neko fino vince.

sremski karlovci 215 2090

Dok pijemo pitak, lep, ukusan šardone sa malo neoplantepitamo se da li je znao išta o vinarstvu. I odakle mu recept za bermet, jer su svi bermeti porodična tajna, naravno.

Otac mu je bio vojno lice, profesor nemačkog koji kad je završio likovno kod Jove Soldatovića predavao i jedno i drugo. Veze s vinom nije imao ali su geni ipak presudili, posebno u opredeljenju za bermet.

Recept je Đorđu dao stric Đoka, važan akter karlovačke vinske istorije. Džordž (George) Kolarović istinska je vinska legenda sa jugoslovenskih prostora, čovek koga su sredinom prošlog veka nazivali „ocem australijskog vina“, Master of Wine sudija, tačnije Grand Master na svetskim sajmovima.

Georg mix
Džordž Kolarović na novinskim stubcima australijskih medija

Rođen u Karlovcima 1922. godine, studije enologije započeo je u Beogradu ali je kao pristalica monarhističke struje po dolasku komunista morao studije završiti u Austriji i Minhenu. Potom 1949. odlazi u Australiju gde kao enolog od 1961. radi u vinariji Kaiser Stuhl dospevši do funkcije direktora, nakon čega radi na ujedinjenju gotovo svih australijskih vinarija u zadrugu.

Postao je jedan od osnivača grupacije Barons of Barossa i kada tamo danas pomenete ime Džordž Kolarović svi se slažu da je njegova uloga u razvoju australijskog vinarstva ogromna.

Kasnije stric Đoka prelazi u SAD u dolinu Napa gde osniva vinariju sa suprugom Jelenom i radi brojna vrhunska Gold Medal vina, penušavce pod etiketom Fairmont. Preminuo je 2004. godine i sahranjen u mestu Ven Najs (Van Nuys) u Kaliforniji.

sremski karlovci 228 2093
Đorđe Kolarević i njegova slika Meduza po kojoj je bermet dobio ime

- To da je otac australijskog vina su mi ispričali neki prijatelji, a stric Đoka je prvi put došao u Srbiju kad je Tito umro, a drugi put kad je umro Milošević. Jednom prilikom ga ovde neki moj rođak povede da mu pokaže svoju veliku kačaru. Pokazuje mu ovo, pa ono vino, a Džordž kaže tiho: „Moj Žiko, neću da se hvalim ali jedno moje bure je kao cela ova tvoja kačara“. Pravo da vam kažem nijedno njegovo vino nisam probao ali mi je recept za bermet dao i odredio mi pravac vinarenja.

Đorđe sam pravi vina, čak i stričev recept pomalo modifikuje. Prvi bermet je napravio 2007. godine i dao ga na ocenjivanje u Temerin. Sadrži 17-18 sastojaka gde neke sam prikupi, druge kupi jer karanfilić, muskatni orah ne može da nađe u prirodi. A kako je zapravo počeo da se bavi bermetom?

sremski karlovci 173 2083

- Jedne sam godine ovako, kao slikar, otišao kod opštinskog izvršioca za poljoprivredu Vlade Žeravice kome kažem: Znaš li ti Žeravica da mi imamo perspektivu bermeta? U to vreme Kiš je tek nešto malo počeo da ga pravi, a on će meni: „Dobro Đoko, pa šta sad?“. Kažem hajde da ga radimo a onda odem i povadim lešnike koje sam zasadio lane i posadim vinograd. Sada godišnje proizvedem sedam do 10.000 litara koliki je kapacitet vinarije, nekad i više od toga jer meni je vino samo sirovina. Precizno pratim recept i bermet je uvek isti.

Pošto Đorđe vidi da stalno dobija srebra, sad je bermet crveni malo upeglao da proba da uhvati zlato na Decanteru. Inače između bermeta nema mnogo razlike, uglavnom je sve isto osim što u Meduze idu i pčelinji proizvodi, ne da vino bude slađe, već da nudi lepšu aromu.

sremski karlovci 223 2091

Stavi i malo suvog grožđa za drugačiji ukus. I dok je beli bermet od sovinjon blana, u crvenom osim merloa može biti malo pino noara. No kad je godina dobra, pino „uštine“ za crveno vino. Vina se prodaju samo ovde u galeriji ili preko brze pošte a Meduze koštaju 1,800 dinara.

- Ovaj „obični“ za poznanike košta 1.000. Ja sam zapravo Meduze pravio za Kinu odakle se stalno javljaju potencijalni kupci. Iskreno, nemam ja količine za taj izvoz pa će bermet prvo u Rusiju gde jedan poznanik hoće da uveze naš i Kišev bermet. No ako se jave Kinezi, tu je kolega vinar Milan Petrović pa ću pravac kod njega po silu za bermet i sve što treba.

Đorđe roze radi od kaberne sovinjona, a beli bermet Princeza nudi nešto drugačije arome nego što smo navikli. Zanimljiv je na nosu, suvo voće, marcipan, suva kruška, šećer nije napadan. Sa 16,5% alkohola ide lepo uz kozji sir ili kuvanu kolenicu ali je i nežniji nego crveni.

sremski karlovci 199 2087

I za kraj pitanje kakva je veza između slikarstva i vinarstva i je li Kolarović bolji slikar ili vinar?

- Veza je genetska a ja sam se inače našao u vinarstvu. Toliko mi je lepo da sam potpuno prestao da slikam! Mnogo lepše bermet miriše od terpentina. Znate, kad sam slikao davao sam sebe do maksimuma, isto i kad sam stvarao porodicu. Tako je u svemu što radim a sad vijam kvalitet u vinu, ne da bi se s nekim merio, već što volim kad radim da radim to maksimalno dobro. Čar bermeta je da sam ga tako zategao da se ništa ne može lako detektovati a cilj da jednoga dana zlata s Decantera stoje na ovim bocama i da to ostane deci mojoj.   |

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh