Erdevikov Grand Trianon na ispitu

Erdevikov Grand Trianon na ispitu

Vuk dlaku menja ali ćud nikako, ova poslovica glatko pije vodu kad je crveno vino Grand Trianon vinarije Erdevik u pitanju, naravno u pozitivnoj konotaciji. Jer kupaža sorti kaberne sovinjon, merlo i širaz se menja od godine u godinu u zavisnosti od rezultata berbe iz vinograda u Krčedinu koji zbog uticaja Dunava zovu Dva sunca, i inspiracije enologa Tatjane Đuričić, ali kvalitet ostaje nesumnjiv.

A kad se Erdevik timu, prema sopstvenom priznanju, potkrade „greška“ da grožđe nije dovoljno dobro, pa zapravo izvanredan materijal bude pretočen u „običan“ Trianon što se dogodilo 2018. godine, onda se vertikala Granda za trenutak prekine. Taman toliko da poznavaoci vina nestrpljivo iščekuju novo lice ovog vinca.

Erdevik vertikala 159

Kakvog „vinca“? Već najstarija etiketa bogatog vina Grand Trianon 2015, u saten zaogrnutog atlete naoružanog inteligentnom hrastovinom, izaziva uzdahe okupljenih u vinoteci Naše vino u centru Beograda. Odnos sorti 50% kabernea ukomponovanog sa 35% širaza i 15% merloa i odležalog u kombinaciji 70% francuskog drveta sa nešto slavonskog i američkog hrasta, čini da zaboravimo ukusno meze na stolu.

Vino dovoljno samo sebi, toliko živo i ekspresivno kako samo veliko vino može biti dok nepromenjena duboka boja otkriva potencijal dodatnog maturiranja.

Erdevik vertikala 097

Iz te 2015. godine krenuće 10 boca Grand Trianona na 30 metara dubine Kornatskog zaliva u Jadranu da posle osam meseci dejstva talasa i pritiska kao Grand Trianon Deux Mers, sa dosta izmenjenim karakterom bude prvo srpsko vino okovano koralima i školjkama spremno da uzbudi poklonike vinske originalnosti širom sveta.

Već sledeću berbu kada se odustaje od filtriranja i publici nudi što originalniji odraz teroara iz vinograda koji uređuje Milan Mojić vinogradar, potpisuje enološkinja Tanja Đuričić. a kontinuitet će sa najvišeg mesta potvrditi čuveni svetski vinski nos Džejms Sakling (James Suckling) koji će berbe 2015, 2016 i 2019 oceniti sa 93 poena.

Erdevik vertikala 058

Sa 14,5% alkohola Grand Trianon 2016 blend u kome pored 50% kaberne sovinjona čine merlo i širaz po 25%, nakon godinu dana odležavanja u novim baricima sličnog odnosa kao i prethodno vino nudi raskoš crnog i crvenog voća. Kiseline su ovde nešto manje izražene, kompletno vino trunčicu manje uzbudljivo i deluje nešto starije, ali to nadoknađuje elegancijom i harmoničnošću kao i lepim začinskim tonalitetom uticaja širaza preko voćnih nanosa merloa.

Redukcija roda koju svake godine rade da na čokotu ne bude više od dva kilograma grožđa donosi još benefita u inače toploj 2017. godini iz koje stiže strasno vino visokih kiselina i svežine koje upečatljivo pali čulne receptore i najavljuje uživanje. Crno voće i crveni biber sa čak 15,5% alkohola ispaljuju svu moć Erdevikovih vinograda. Grand Trianonu 2017 je Robert Parker dodelio visokih 90 poena, ali jasno je da bi ocena bila daleko veća za nekoliko godina jer baš mlado vino puca od potencijala i samopouzdanja tanina koji su u punom razvoju.

Erdevik vertikala 085 2074

- Šteta je prava, - kaže Ramazi Inaišvili, prepoznatljivo lice marketinga vinarije predstavljajući ova sočna vina - što još nije spreman Grand Trianon iz berbe 2021 rađen uz pomoć najsavremenije opreme koja svaku bobicu pojedinačno pregleda i odobri da uđe u sastav vina.

I dok berba 2017 bez problema razmenjuje sokove sa ukusnim zalogajima, pršutom, kandiranim voćem, maslinama, mekim belim sirom, čvarcima pa i ajvarom, saznajemo da je za razliku od prethodnih vino rađeno u korišćenom bariku u odnosu sorti: kaberne 50%, merlo 26% i širaz 24%. Sa 14% alkohola ovo vino priziva sledeću čašu a lako se može pružiti na stolu uz većinu kuvanih, prženih ali i veoma sofisticiranih jela.

Erdevik vertikala 133

Godine 2018. odlučeno je da grožđe nije dovoljno dobro za Grand Trianon, pa je zato Trianon 2018 prava poslastica kada ga nađete na polici jer je to praktično Grand, vrhunsko vino znatno niže cene. I zaista, posle 12 meseci odležavanja u korišćenom bariku pravi je predstavnik best buy kategorije crvenih vina Srbije.

Pogotovo ako se zna da je na takmičenju Decanter (DWWA 2023) osvojilo 94 poena i srebrnu medalju. Saznajemo da je čak ušlo u krug dobitnika zlatnog odličja ali da je naknadnim preglasavanjem vraćeno u srebrno društvo. Sa čak 15,5% alkohola, kupaža 60% kabernea, 26% širaza i 14% merloa, jedno je zadivljujuće pitko vino.

Erdevik vertikala 193

Konačno u čašama je i poslednja flaširana verzija a koja je već u prodaji, Grand Trianon 2019. Iz novog barika posle godinu dana izašao je blend 49% kabernea, dok su se „prateće“ sorte zamenile pa je sad 34% merloa a tek 17% širaza čime je vino dobilo na voćnosti. Čak 16% alkohola inkorporirano je dobro u balans vina idealnog za duge razgovore uz italijanske grisine.

A mi primećujemo da je tokom sat vremena koliko je degustacija trajala, berba 2015 izvukla sve svoje čarobne epitete prikazujući se zamamnom u ovom trenutku što je samo putokaz da Erdevik Grand Trianon vredi kupiti uvek u duploj dozi. Pa jednu bocu pijte sada a drugu čuvajte, doneće još veće pregršti radosti za godinu ili dve.   | 

Foto: Boban Vidović
nazad na vrh

Srodni tekstovi