Šta su to vina Riohe

Foto: AdobeStock Foto: AdobeStock

Velika, strukturna i voćna vina snažnih tanina, pravi dragulj pri slaganju sa crvenim mesom dolaze iz regije Rioha (Rioja) u dolini reke Ebro u severnom delu centralne Španije. Garancija da su to ta vina proizilazi iz poštovanja izuzetno strogih apelacionih pravila.

Osim posedovanja najviše apelacione kategorije DOCa (denominación de origen calificada) od 1991. godine, kao prva oblast koja je prigrlila ovu oznaku, Rioha na sebi nosi bogati istorijski plašt činjenicom da su na tom području vina gajili još Feničani. Pisana zabeleška o uzgoju grožđa datira iz 873. godine a zvanično prepoznavanje dolazi 1102. godine ukazom kralja oblasti Navare i Aragona.

RIOJA

Svoju slavu Rioha prvenstveno duguje sorti tempraniljo, ali od uspostavljanja regije dozvoljena su još tri crna i bela grožđa: Garnacha tinta, Cariñena (Mazuelo) i Graciano kao crne sorte te Garnacha blanca, Viura i Malvasía od belih. Od pre petnaestak godina priznate su još neke autohtone sorte ali i šardone, sovinjon i verdeho. No one se u vinu mogu naći isključivo kao podrška u malim dozama. U roze vinima osnovnih crnih sorti mora biti minimum 25% a internacionalne sorte ne smeju nikako biti predominantne u završnoj slici.

Postoje četiri glavna stila vina iz Riohe a za originalni kvalitet svakog člana klasifikacije brine se odbor za kontrolu vina.

Osnovna Rioha su vina koja se piju u prvoj ili drugoj godini kad iskazuju iskričave voćne arome i veliku svežinu zbog čega su se nekada zvala vin joven ili „mlado vino“. Ova vina nemaju značajnu taninsku strukturu ili sekundarne arome od hrasta očekivane u vinima višeg ranga ali zato butelja sa oznakom Rioja nudi savršen uvid u moć sorte tempraniljo koja je najverovatnije u boci.

AdobeStock 535302634
Foto: AdobeStock

Krianca (Crianza) označava vino odležalo najmanje godinu dana u korišćenim bačvama i još nešto u boci dok je za bele varijante minimum pola godine u bačvi. Uz uticaj drveta Krianca spada u vrhunski best buy jer nudi dosta po ceni od oko 1.500 dinara. Tempraniljo sa više tela od merloa ili nalik na dobar kaberne je svakako visokokvalitetan proizvod, pravo vino za svakodnevno uživanje.

Reserva predstavlja odabrana crvena vina najboljih berbi koja su odležala minimalno tri godine od čega najmanje godinu dana u bačvama. Pritom poseduju potencijal za dugogodišnje odležavanje. Ukus je ozbiljan a i vinari često sami odležavaju vina duže od minimuma te se smatra kako je Reserva win win kalkulacija između super voćne Kriance, te najviše i najskuplje kategorija Gran Reserva.

Gran Reserva predstavlja odabrana vina iz izuzetnih berbi. Crvena moraju provesti najmanje dve godine u hrastovim bačvama i tri u boci dok je za bela minimalni period odležavanja četiri godine od čega najmanje godinu dana u bačvama. Znači ovo su vina sa evidentnim uticajem drveta što im daje taninsku strukturu i potencijal starenja. Kako većina vinara bira najbolje grožđe za ovaj nivo i odležava vino dugo da iskaže maksimum, nije neobično da su nova izdanja Gran Reserva vina stara već oko 10 i više godina kada se pojave u trgovini.

AdobeStock 112984408 1
Foto: AdobeStock

Poslednjih godina uvedena je i peta klasifikacija Gran Añada koja se odnosi na penušava vina a zahtev je da odleže barem tri godine na talogu dok grožđe za „vintidž“ varijantu mora biti ručno brano.

U „pravilnik“ koji se neprestano dorađuje uneta je i kategorija penušavaca Espumosos de Calidad de Rioja koja delom podseća na zahteve u Šampanji, potom konačno je dozvoljeno da roze, popularna rosado vina budu svetlije boje, kao i da sortna bela vina mogu biti flaširana pod oznakom Rioja Blanco.

Za grožđa Riohe poseban značaj ima mali nazubljeni planinski lanac Sierra Cantabria koji sprečava da oblaci dođu u dolinu i utiču na zdravlje loze a kompletna regija podeljena je na tri zone.

Rioha Oriental ranije znana kao Baha (Baja), najistočnija je od tri zone o čemu svedoči promenjeno ime koje upućuje na Orijent (istok). Vina Bahe su izrazito voćna, a nove vinarije koje nastaju u regionu fokusiraju se na proizvod bogatijeg stila, zaokruženija i bujnija vina. Iako su predviđena da se piju sveža, malo odležala vina odaju karakteristične arome zrele smokve.

AdobeStock 480158918
Foto: AdobeStock

Rioha Alta, najmanja i najsevernija oblast se diči znatnim temperaturnim razlikama dana i noći te vina postižu veću svežinu, kiseline i tanine od Riohe Oriental. Ističu se i dodatnom elegancijom.

Rioha Alavesa zapravo ima slične odlike vina kao Rioha Alta, pre svega visoke tanine i kiselost. Prisutna je i znatna mineralnost kod vina ove dve oblasti koja često mogu stariti i preko dve decenije. Smatra se da su vina Alaves i Alta „bolja“ od onih iz Orijenta ali se ne slažu baš svi sa tim.

Vina iz Riohe Alte i Alavese dobro se slažu sa pizzom i drugim jelima na bazi paradajza gde je prirodna kiselost vina u harmoniji sa sirom i žitaricama. Masno meso, pečena svinjetina, popularna jagnjetina ili čorizo kobasice sjajan su izbor, dok će se bogatija Oriental vina dobro kombinovati sa začinjenom čili hranom ili tradicionalnom paeljom. Konačno starija vina treba svakako probati uz razne tvrde sireve.

destacada2 batalla
Foto: Alfonso Bermejo Garcia

Uz ova vina naravno da ide i popularna španska zabava širokog spektra muzike i plesa, međutim za Riohu je vezan i ekstravagntni vinski festival Batalla de Vino u mestu Haro gde se hiljade ljudi gađaju, ratuju vinom i hranom. Manifestacija je 2011. proglašena festivalom od nacionalnog turističkog interesa.

Takođe poseban vid ekstravagancije su pomenute odluke vinara da vina puštaju u promet posle dugog niza godina. Tako je bodega (vinarija) Marqués de Murrieta pustila u prodaju svoju Gran Reservu iz berbe 1942 nakon 41 godine odležavanja. Za ovu vinariju osnovanu 1852. godine je Džensis Robinson, čuveni vinski stručnjak rekla da je to pravi primer vinske aristokratije Riohe.  |

nazad na vrh

Srodni tekstovi